Kushari (reteta de post)

Portii
6
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa
Kushari (reteta de post)

Ingrediente

  • 350 g orez (eu am folosit bob cu bob)
  • 400 g linte verde
  • 200 g paste spirale (sau oricare doriti)
  • 100 ml ulei masline
  • apa
  • sare
  • piper
  • 1 lingura vegeta de legume
  • ulei
  • 3-4 cepe mari
  • Ingrediente pentru sos:
  • 250 ml suc rosii proaspat sau conservat
  • 1-2 ardei iuti
  • 2-3 linguri margarina
  • 2 linguri otet natural
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri faina
  • 3-4 catei usturoi
  • 1ceapa mica
  • 1 lingura piper negru
  • 1 lingura vegeta de legume
  • 2 foi de dafin
  • cateva frunze de busuioc (proaspete sau uscate)
  • sare dupa gust
  • 70-100 ml apa.
  • 2 linguri pasta de tomate

Mod de preparare

Kushari este o reteta vegetariana egipteana, delicioasa, compusa din linte verde, paste si orez, care dupa ce au fost gatite toate, se vor amesteca si se vor servi cu un sos de rosii picant, finisat cu o garnitura de ceapa crocanta si caramelizata, si va fi mai delicioasa daca mai adaugam si o salata de cruditati de sezon.
Si acum sa trecem la prepararea mancaricii noastre.
Pastele si lintea se fierb, desigur separat. In apa cu linte se pune putina sare si piper, iar la paste vom adauga putina sare si putin ulei , pentru a evita lipirea intre ele. Dupa ce s-au gatit, vom scurge apa toata si le vom amesteca impreuna. De retinut, daca veti gati in sezonul rece e bine sa le fierbeti dupa ce ati preparat sosul ca sa nu se raceasca. Puteti folosi orice tip de paste doriti, chiar si mai multe tipuri impreuna.Eu am folosit fundite si spirale.
Orezul se pune la inmuiat timp de 15-20 de minute inainte de a-l gati. Eu am folosit un orez aproape de cel bob cu bob, la aceasta mancare nu se foloseste nici orez basmati nici cel american, cel mai delicios va iesi cu acest tip de orez.
Dupa ce s-a inmuiat il punem la scurs intr-o sita, apoi il calim in putin ulei de masline, adaugand o lingura vegeta de legume, sare dupa gust si apa calda. Cantitatea de apa care o necesita orezul este aceeasi cantitate de orez care a fost inmuiat. Deci cat orez avem dupa ce s-a scurs apa, atata lichid adaugam. Lasam sa dea cateva clocote, apoi dam la foc foarte mic pana se gateste(timpul de gatire este aproximativ 20 minute). Eu pun intodeauna o tablita sub oala in care gatesc orezul. Cand orezul este bine gatit boabele nu trebuie sa se lipeasca intre ele. Lintea, pastele si orezul sunt gata si ne ocupam acum de sos.
Pentru ca sosul sa fie picant si aromat, pentru cei ce doresc, se va adauga in sucul de rosii un ardei iute sau chiar doi si cateva frunze de busuioc, asta in functie de gustul fiecaruia.
Si acum sa trecem la prepararea sosului:
Usturoiul il vom taia rondele, iar ceapa o tocam marunt, apoi le vom cali in margarina (unt), pana au capatat o culoare ruginie, apoi vom adauga faina si stingem cu otet, invartim bine ca sa nu faca cocoloase, dupa care vom adauga sucul de rosii amestecat cu pasta de rosii si celelalte ingrediente. Sosul nu trebuie sa fie nici prea gros, dar nici prea subtire, de aceea cantitatea de apa o vom adauga in functie de preferinta. Eu am adaugat cred ca in jur de 50 ml apa, pentru ca sucul de rosii folosit a fost proaspat si era destul de gros.
Daca vreti ca sosul sa fie omogen si mai fin il veti da la blender, dupa care il puneti din nou in cratitia si-l mai lasati sa dea 2-3 clocote, apoi opriti focul. Eu l-am dat la blender si am obtinut un sos omogen si fin.
Nu a mai ramas decat sa prajim ceapa foarte bine in ulei de masline, pana se caramelizeaza, dar sa avem grija sa nu o ardem, ca va avea un gust amarui.
Dupa ce am preparat si sosul vom amesteca lintea fiarta cu orezul si pastele si le putem servi alaturi de ceapa si sosul picant.
Este o mancare foarte gustoasa si satioasa.
O putem servi in perioada postului, mai ales ca lintea are o multime de beneficii
Lintea contine potasiu, molibden, triptofan si magneziu, fosfor, zinc si cupru, vitaminele A, C, E, K, precum si toata gama de vitamine din grupul B, ea este o sursa importanta de fier, aducandu-ne 60% din necesarul zilnic, la 100 de grame si sporeste nivelul de energie al organismului, combate anemia si creste rezistenta fizica la efort.
Deci o puteti consuma cu incredere..!
Va doresc mult spor si
Pofta buna!
Specific: Egipt

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Salata de iarna asortata
3
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura Fanta
4
Romania

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura 2 creme
5
Romania

Prajitura 2 creme

Prajitura 2 creme