Fettuccine de Casa cu Sos Marinara

Complexitate
redusa
Fettuccine de Casa cu Sos Marinara

Ingrediente

  • 4-5 portii
  • Pentru sos:
  • 30 g unt sau 2 linguri ulei de masline
  • 2 ceape
  • 2 morcovi
  • 2 bate telina verde
  • 2 ardei rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 2 file de ansoa
  • 700 g sos de rosii sau conserva de rosii decojite (nu bulion sau pasta)
  • 1 lingurita busuioc uscat sau 20 g verde
  • un praf de cayenne
  • 2 lingurite zahar brun
  • 2 linguri sfecla fiarta razalita (optional) sare de mare sau roz fina
  • piper
  • Pentru aluat:
  • 300 g faina de grau alba (fara aditivi de crestere) 3 oua mari (la temperatura camerei) un praf de sare
  • Pentru servire:
  • Parmigiano Reggiano razalit
  • 125 g mozzarela felii
  • cateva frunze de busuioc verde sau felii subtiri de ardei iute

Mod de preparare

Taiati ceapa marunt iar restul de legume in cubulete sau felii. Intr-o tigaie mare sau cratita de aluminiu puneti untul, ceapa, morcovii, telina, ardeii si putina sare. Caliti la foc mic pana cand sunt foarte moi, 10-15 minute. Adaugati ansoa, usturoiul maruntit, cayenne, busuioc apoi caliti 1 minut. Puneti sosul de rosii, zaharul si fierbeti tot la foc mic 5 minute, asezonati dupa care lasati deoparte.

Pe o suprafata sau intr-un bol puneti faina si faceti o gaura in mijloc. Puneti ouale, sarea si cu o furculita bateti acestea in acelasi timp incorporand pe margini cate putina faina. Formati intr-un aluat, transferati pe masa daca ati facut in bol. Usor framantati aducand o margine si apasand usor cu podul palmei la mijloc.

Nu fortati sa incorporati repede toata faina doar daca aluatul simte nevoia. Daca vi se pare ca e prea uscat puneti cativa stropi de apa. Framantati pana cand formati un aluat ferm, nelipicios si putin elastic. Inveliti intr-o folie de plastic si lasati 15 minute. Impartiti in 4 sau 6 bucati pastrand cele nelucrate in folie si presarati cu faina pe masa si pe aluat.

Prin masina pentru paste pe setarea 1 treceti de 5 ori impaturind de fiecare data. Presarati faina pe ambele parti apoi mutati pe 6-7, grosimea recomandata pentru fettuccine. Taiati foaia de pasta la lungimea dorita apoi impaturati. Sa va asigurati ca are faina presarata pe toate partile.

Taiati la o grosime inte 1. 5-1. 8 cm. Despaturiti si lasati sa cada liber. Aduceti o oala cu apa si sare de mare sau roz la fiert. Incalziti sosul la foc mic. Adaugati pasta in apa, si fierbeti aproximativ 3-5 minute (depinde de grosime).

Amestecati cu o spatula ca acestea sa nu se lipeasca pe fundul oalei. Strecurati pastele pastrand 2 cani de apa. Puneti 1 cana de apa in sos, amestecati si transferati-le. Nu va lasati inselati intotdeauna sosul va fi absorbit de paste, acestea nu trebuie sa se usuce. Adaugati mai multa apa daca trebuie.
Serviti imediat cu parmezan razalit si mozzarela.

*Daca nu aveti masina de paste acelasi lucru se poate face si cu mana. Intindeti aluatul foarte subtire pe o suprafata presarata cu faina, alegeti lungimea dorita, impaturati si taiati la latimea recomandata.
** Puteti deveni creativi si adaugati bacon (sau kaiser) si/sau alte mirodenii dupa gust.
*** Cea de a doua cana de apa rezervata se poate folosi pentru reincalziri ulterioare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie