Farfalle cu Sos de Carne de Pui

Complexitate
redusa
Farfalle cu Sos de Carne de Pui

Ingrediente

  • ragu de pui:
  • carne de pui taiata marnt sau tocata mai mare
  • morcove
  • tija de telina
  • ceapa
  • bulion (concentrat de rosii)
  • supa de pui sau vegetala sau chiar apa
  • sare
  • piper
  • parmezan ras
  • Pt pasta (2 portii mari):
  • 200 gr faina 0 e cea mai indicata
  • 2 oua
  • sare

Mod de preparare

Pentru ragu/ sos
Se toaca marunt morcovele, telina si ceapa (eu nu am pus) si se pun la inabusit in maxim 1 lingura de ulei sau unt impreuna cu un praf de sare. Cind se inmoaie putin se adauga carnea, se mai lasa pe foc mic, amestecind cu grija citeva minute, apoi se adauga bulionul si supa /apa. Se lasa la foc mic sa fiarba pentru cca 1 ora.

Pasta tipica cu ou facuta dupa clasica reteta 1-1 adica pt fiecare 100 gr de faina cite 1 ou de masura medie.

Se pune faina si se formeaza o gaura in mijloc, se presara sarea peste faina, in mijloc se pun ouale si se bat cu furculita. Apoi se amesteca prin miscari de spirala din centru spre exterior pina inglobam toata faina. Se framinta bine cca 10-15 min pina aluatul devine elastic. Se lasa la odihnit sub un castron/ cratita sau invelit in folie transparenta.

Se intinde apoi o foaie subtire (eu am intins cu sucitorul) si folosind sucitorul pe post de rigla se traseaza cu cutitul sau cu rotita ondulata linii paralele la distanta de cca 2. 5 cm apoi alte linii perpendiculare la distanta de cca 4. 5 cm ... in asa fel incit sa obtinem dreptunghiuri cu laturile de aceste dimensiuni ... Cu trei degete (de la mina dreapta: lol: ) degetul mare, aratator si mijlociu stringem pe mijloc in asa fel incit sa obtinem citeva cute.. Nu stringem mult ca sa nu se formeze un guguloi de pasta in mijloc, acesta va fierbe mai greu decit restul si deci nu va fii bun e mincat. Stringem numai cit sa se uneasca putin intre ele ...

Cind sunt gata toate pastele le lasam la uscat pe servete de pinza sau pe planseta de lemn.

Punem la foc o oala cu apa, sare si citeva picaturi de ulei, cind apa fierbe micsoram focul si adaugam pastele.. le lasam in apa pe foc mic pina cind se ridica toate la suprafata ... Dupa ce le punem in apa trecem paleta cu gaurele pe fundul oalei, pe sub paste ca sa ne asiguram ca nu s-au lipit de fundul oalei. Cind sunt toate la suprafata apei le scoate cu grija cu paleta cu gaurele, le scurgem bine si le adaugam in tigaia cu ragu'ul ... le amestecam cu grija mai mult scuturind tigaia stingem flacara si adaugam parmezan ras.
Fundite denumite si farfalle pe cutiile de paste uscate din comert, in zona Bolognei se numesc strichetti. Numele in dialect vine de la stretto = a stringe, pe centru, deci strinse la mijloc.

Legenda spune ca au fost inventate de catre un bucatar din Bologna - domnul Chiccibio avea mereu la el sub haina un fluture. Intr.-o zi a trebuit sa il primeaca pe imparatul Vittorio Emanuele II si in ultima clipa si-a amintit ca ii lipsea un ingredient ca sa completeze felul de mincare. Asa ca s-a sinuncis de rusine.

In onoarea si amintirea lui, un bucatar a facut aceste fundite/ fluturasi "stricchetti".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Gogosi a la Sidy
2
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata

Am primit de la soacra mea niște căpșuni mici și aromate și am păstrat câteva pentru un tortuleț, iar restul...

Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit