Somon Wellington

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Somon Wellington

Ingrediente

  • un file somon (500 gr taiat in doua pe lung)
  • 700 g spanac
  • o ceapa medie tocata marunt
  • aluat pt pateuri (se tine la frigider pana e nevoie de el, ca sa fie usor de folosit)
  • o ceasca de vin alb
  • o ceasca + 2 linguri de smantana dulce
  • safron
  • 500 g sparanghel
  • un ou batut pt uns aluatul
  • 20 g unt
  • sare, piper, seminte de susan
  • sare de mare (grunjoasa)
  • iarba ciorii (chives in engleza, cippolino parca era in italiana)
  • ardei rosu taiat marunt pt decor

Mod de preparare

Se caleste spanacul cu jumatate din ceapa tocata in 2 linguri de ulei, numai vreo 3 minute, cat sa se moaie binisor. Se adauga sare si piper dupa gust si 2 linguri smantana dulce (sa-l faca mai cremos) si se mai tine pe foc 2 minute, cat sa nu mai ramana sos aproape deloc, dar sa nu fie nici uscat.

Am condimentat pestele cu sare si piper cu lamaie, apoi l-am pus in tigaie cu 2 linguri de ulei numai cat sa prinda o crusta care sa-l impiedice sa lase apa in aluat. Se incalzeste cuptorul la 400F (200C). Se lasa pestele sa se raceasca pe un servet de hartie care sa absoarba sucul lasat.

Se aseaza foaia de aluat pe un tocator si se inteapa cu furculita ca sa creasca uniform la copt. Se aseaza bucata de peste peste care se pune jumatate din spanac, se uda marginile foii si se impatureste aluatul ca sa faca un pachetel. Se taie marginile cam la 1- 1 cm si se apasa cu furculita sa se uneasca. (Sau se poate trece marginea pe dedesubt, ca sa formeze un fel de rulou).

Se unge aluatul cu ou, apoi se presara sare grunjoasa si seminte de susan, se pune intr-o tava pe hartie de copt si se pune la cuptor pt. 30 minute sau pana e auriu. Gratarul sa fie in prima treime de sus a cuptorului, ca sa nu se arda.

Cand e gata se scoate si se lasa la racit, ca sa se taie feliile frumos, sa nu se faramiteze. Se pune sparanghelul stropit cu putin ulei, sare si piper la cuptor (la aceeasi temperatura) timp de 10-12 minute.

Intre timp se caleste cealalta jumatate de ceapa in putin unt si se stinge cu vinul, care se lasa sa fiarba pana se reduce la jumatate, apoi se adauga o ceasca de smantana dulce, sare si piper, si se lasa sa fiarba pana se reduce din nou la jumatate. Se da la o parte, se adauga un varf de cutit de sofran (sau cateva fire) si o nuca de unt.

Se aseaza sparanghelul si peste el 2 felii de somon, si se serveste cu cateva linguri de sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Salata de legume pentru iarna
3
Romania

Salata de legume pentru iarna

Salata de legume pentru iarna
Reţetă de preparare a papanaşilor
4
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura Fanta
5
Romania

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta