Saramura de Crap

Complexitate
redusa
Saramura de Crap

Ingrediente

  • 1 kg crap
  • 15 ml ulei
  • 6 catei de usturoi
  • un fir de cimbru verde
  • un ardei iute
  • piper
  • 4 rosii mari
  • 4 ardei gras

Mod de preparare

Crapul (cyprinus carpio) cred ca este pestele cel mai apreciat pentru calitatile sale gustative si cel mai raspandit in gastronomia romaneasca. La noi in tara crapul se gaseste in 3 variante: crap salbatic, crap de crescatorie si crap oglinda.

Crapul salbatic are o forma mai alungita si o carne mai slaba. Crapul de crescatorie este mai dezvoltat iar carnea este mai grasa. Crapul oglinda nu are solzi decit un rind pe langa sira spinarii. Pentru prepararea crapului cred ca sunt sute de retete culinare, imbunatatite mereu de a lungul anilor.

Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca icrele de crap sunt delicioase (daca stii cum sa le prepari). Va prezint o reteta de saramura de crap pe care am invatat-o de la un pescar pasionat si de gatit in acelasi timp -cumnatul meu Gaby.

1. Evisceram pestele si il portionam (nu se curata de solzi).

2. Presaram sare grunjoasa intr-o tava pentru copt (putem folosi si o tava de la aragaz) .

Referitor la sare eu prefer sarea aromata (reteta lui Jamie) pe care am grija sa o am in permanenta la dispozitie avand in vedere ca familia mea este mare mancatoare de peste la gratar. Este foarte simplu de preparat.

La 100 grame de sare grunjoasa adaugati frunzele de la 2 fire de rozmarin proaspat si coaja de la o portocala si o lamaie. Zdrobiti frunzele de rozmarin, radeti coaja de portocala si de lamaie si amestecati cu sarea. Intindeti amestecul pe o tava si lasati la uscat.

Puteti sa folositi amestecul imediat sau lasati sa se usuce 6 ore si pastrati intr-un borcan inchis ermetic (se poate pastar 1 luna). Pentru reteta de saramura am aromat sarea cu leustean verde pe care l-am tocat intr-un mojar si apoi l-am amestecat cu sarea grunjoasa.

Asezam pestele peste sarea din tava si punem tava pe un gratar incins. Dupa ce am copt pestele pe o parte il intoarcem pe partea cealalta si il coacem.

3. Dupa ce am copt pestele il scufundam intr-o oala cu apa fiarta timp de citeva secunde pentru a -l mai desara putin.

4. Preparam saramura: Coacem pe gratar rosiile, ardeiul gras, ardeiul iute.
Decojim legumele coapte si le tocam marunt.
Zdrobim cateii de usturoi intr-un mojar si adaugam putina apa si ulei.

Amestecam legumele tocate cu mujdeiul de usturoi si turnam saramura peste pestele pregatit ca mai sus.

Presaram deasupra patrunjel prospat tocat.
Cu mamaliguta fierbinte!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic
Bucataras.RO

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

Învață să pregătești suberek cu carne: un preparat tradițional turcesc, crocant și savuros, umplut cu carne bine...

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti