Salau Bonne Femme

Complexitate
redusa
Salau Bonne Femme

Ingrediente

  • Pt 10 portii
  • 1 salau intreg (2, 5 kg)
  • 120 g faina de porumb
  • 200 g unt
  • 300 ml vin alb (eu am folosit Tokaji 2002)
  • 350 ml lapte 0,1 % grasime
  • 3 oua ecologice
  • 100 g funghi porcini uscate (sau 200 g ciuperci proaspete)
  • 100 ml smintina lichida
  • sare roz de Himalaya
  • piper alb proaspat macinat
  • suc de lamaie
  • 1 legatura cimbru verde
  • 2 buc Lamai
  • 200 g parmezan

Mod de preparare

Salaul este un peste rapitor, cu carne alba, frageda, cu continut redus in grasimi, cu putine oase si cu un gust delicios.

Dintre numeroasele retete care se pot prepara din salau (la gratar, prajit, pane, rasol, marinat, gratinat, zacusca, tocanita, in aspic, pasta) am ales pentru astazi o reteta care imi place foarte mult “Bonne femme” (Sotie buna). Termenul “Bonne femme” descrie produsele alimentare preparate intr-un mod simplu, familiar.

Curatam pestele de solzi, taiem capul, coada si aripioarele apoi il spalam si zvintam. Umplem pestele cu legatura de cimbru, stropim cu suc de lamaie si lasam la rece 1/2 ora.

Asezam pestele in tava si stropim cu 150 ml vin. Il coacem in cuptor 20 minute la temperatura medie (140 grade). Punem ciupercile uscate in apa calda si le lasma la inmuiat 30 minute. Dupa aceea le scurgem de apa.

Cit timp se coace pestele prepara sosul Bechamel din unt, faina, lapte, smintina, restul de vin si cele 3 oua. Topim untul, adaugam faina si amestecam, apoi adaugam laptele, smintina, oualele si vinul. Amestecam bine si fierbem 5 minute.

Scoatem pestele din cuptor si il lasam citeva minute sa se raceasca.
Curatam pestele de piele si oase.
Ungem cu unt o tava pt graten, asezam bucatile de peste.

Asezonam cu sare si piper si punem 1/2 din cantitatea de ciuperci.
Punem 1/2 din sosul bechamel si 1/2 din parmezan.
Repetam asezarea straturilor: peste, socul bechamel amestecat cu ciupercile tocate marunt si parmezan.

Coacem 10 -15 minute, pina cind preparatul se gratineaza.
Servim cu o salata din sfecla coapta si hrean.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici Moldovenesti

Mucenici Moldovenesti

Mucenici Moldovenesti
Tocana de cartofi cu piept de pui

Tocana de cartofi cu piept de pui

Tocana de cartofi cu piept de pui
Prajitura insiropata cu foi de placinta si crema de iaurt

Prajitura insiropata cu foi de placinta si crema de iaurt

Prajitura insiropata cu foi de placinta si crema de iaurt
Cele mai apreciate rețete
Sos (dip) de Usturoi
1
Garnituri

Sos (dip) de Usturoi

Sos (dip) de Usturoi
Salata de Ceapa Marinata
2
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Prajitura Sireata
4
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Tort Racoros
5
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Parteneri
Pachetele din carne de vita cu sunca si mozzarella
Bucataras.RO

Pachetele din carne de vita cu sunca si mozzarella

Foarte, foarte bune.... Sunt un fel de cordon bleu de vita, o nebunie.

Pachetele din carne de vita cu sunca si mozzarella
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Culinar.RO

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Mucenici moldovenesti
Gustos.RO

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti