Tochitura de Ridichi cu Oua de Mamaliga

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tochitura de Ridichi cu Oua de Mamaliga

Ingrediente

  • 1 ridiche alba sau 5 buc ridichi de luna
  • 1 ceapa uscata
  • 1 fir de praz
  • 5 fire de ceapa verde
  • 5 fire de usturoi verde
  • 1 morcov sau 5 carote
  • 2 rosii decojite
  • 250 gr mazare verde
  • 1 ardei rosu
  • 1-2 pahare de cidru de mere (sau vin alb)
  • sare
  • piper
  • cimbru si patrunjel verde
  • boia dulce sau pasta de ardei
  • Smantana
  • Malai
  • Unt sau ulei
  • Cubulete de telemea
  • Ciuperci
  • Bureti (optional)

Mod de preparare

Fiindca in sfarsit a venit primavara, au aparut si zarzavaturile specifice ei; a aparut mazarea verde direct din pastaie (nimic nu e mai dulce de buna ca mazarea verde, proaspat scoasa din teaca ei, carotele, ridichile, ceapa si usturoiul verde ...

Am pus de-o "tochitura" de la bunica mea citire - am aflat intre timp ca la moldova e un sacrilegiu sa faci tochitura din altceva in afara de carnuri si carnati. Ei acum, ma ingaduiti cu titlul asta, fiindca la noi in ardeal tochitura (chiar si cea cu carnuri) se face musai cu ceapa (mai bine zis sos de ceapa - ca ardeleanu' pana ce nu face ceapa sos nu se opreste din amestecat ...)

Asadar, ne ducem la gradina si ne umplem poala sortului cu: ridichi, carote, ceapa verde, usturoi verde, pastai de mazare, cateva rosioare, un ardei, frunze de patrunjel, marar. In drum spre bucatarie taiem si vreo doi bureti crescuti de-a valma pe dudul din curte. Ei, asa se intampla in copilarie: vis ... Azi - pe la piata sau aprozar: (Incepem cu sotarea indelunga a cepei: o ceapa uscata, cateva fire de ceapa verde (partea alba a lor, ca cea verde se va face kaki si da urat in mancare) si un fir de praz (combinatia de ceapa si praz este f. aromitoare) Cand acestea prind culoarea caramelei, stingeti cu un pahar de cidru de mere sau vin alb, condimentati cu boia rosie dulce, piper si sare.

De-acum incepem sa adaugam legumele, in ordinea lor de gatire, functie de timpul mai lung sau mai scurt de care au nevoie pentru a ramane al dente (doar ceapa se face sos, restul zarzavaturilor trebuie sa fie crocante si nu fierte sora cu moartea!)

Punem intai morcovul/carotele, taiate grob. Apoi, peste 10 minute, bucatile de ardei si ridichile (albe sau rosii, de care aveti), peste alte 5-7 minute rosiile decojite si taiate tot maricel, la urma de tot mazarea. Daca simtiti ca zeama rosiilor nu e suficienta, mai adaugati ceva cidru, vin sau apa (fierbinte, sa nu incruziti legumele) Fierbeti la foc mic si cu capac.

Dupa mazare, nu mai lasati la fiert decat 2-3 minute (oricum, ea ramane verde si frumoasa doar in prima zi - a doua, deja devine kaki, daca nu raciti fortat tochitura in apa cu ghiata, ca sa opriti fierberea in continuare ...) Dupa ce stingeti focul, presarati usturoi si cimbru verde, mai amestecati odata si lasati la infuzat aromele (daca nu alegeti sa raciti fortat in apa rece ca ghiata, ca si a doua zi sa aveti mazarea verde ...)

Timpul in care fierbe mancarica asta, faceti o mamaliguta pripita: apa, unt sau ulei, sare si malai. Cele 8 minute cat trebuie sa fiarba nu le petreceti cu mainile'n sold: pregatiti cateva linguri, ungeti-le cu ulei sau unt, si ornati-le cu ce va place: frunze de patrunjel si marar, cuburi mici de branza, codite de usturoi verde, boabe de mazare, bucatele de morcov etc. Cand luati de pe foc mamaliguta moale (n-o faceti vartoasa - daca vedeti ca nu curge, mai adaugati apa sau unt) turnati peste decorul din linguri, asteptati sa se intareasca cat de cat si rasturmati-le langa tochitura, pe un pat de smantana amestecata cu usturoi verde si presarati bureti de dud (ori altfel de ciuperci, calite vag in unt)

N-o sa va para rau daca faceti mancarea asta: e buuuuuna tare - fata de cea de dovlecei de exemplu, (care nu are un gust pregnant), ridichile ii confera o personalitate cu totul aparte.

Pofta mare la ea, de-o incercati!
Cui nu-i place mamaliguta, faca-se pofta lui cu oua false din piure de cartofi - procedura e aceeas!

Cui nu-i place salata (ca am auzit-o si p'asta!!!) sa insoteasca aceasta tochitura de ridichi cu ... ridichi de luna glazurate - nu glumesc, se potrivesc de minune chiar daca pare o "redundanta culinara"

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Gogosi a la Sidy
2
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Mancare de pui cu verdeturi
Bucataras.RO

Mancare de pui cu verdeturi

Cum au inceput sa apara verdeturile in piata am dat iama in ele. Ori in salate, ori la preparat cine stie ce mancaruri,...

Mancare de pui cu verdeturi
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit