Sarmale Rusesti

Complexitate
redusa
Sarmale Rusesti

Ingrediente

  • Pentru sarmale:
  • -2 kg varza alba, proaspata
  • -½ pahar orez
  • -1 kg pulpa de porc / vita sau amestec, tocata
  • -1 lingura pasta de tomate
  • -sare
  • -piper negru, proaspat macinat
  • -2 frunze de dafin
  • Pentru sos:
  • -3 cepe, tocate marunt
  • -1 morcov, ras
  • -2 linguri faina
  • -1 lingura pasta de tomate
  • -450 g smantana pentru gatit, mai groasa

Mod de preparare

* Varza trebuie sa fie proaspata (nu murata! ) cu frunze subtiri; este buna cea de primavara si toamna.

Curatati varza de frunzele exterioare si indepartati cotorul. Puneti-o in vasul de pe foc cu apa sarata ce fierbe si lasati pana vedeti ca frunzele exterioare se desprind singure de pe capatana. Scoateti-le cand acestea incep sa se inmoaie si devin maleabile, fara sa se rupa. Lasati la scurs si racit. Procedati la fel pana se desprind de pe varza toate frunzele.

Taiati cotorul gros de pe mijlocul fiecarei frunze, apoi portionati in 2- 4 bucati, functie de marime.

Intre timp, opariti orezul cu apa clocotita, lasati vasul acoperit 10 min, apoi strecurati si raciti.

Treceti carnea prin masina de tocat.

Amestecati-o cu orezul racit, pasta de tomate si condimentati cu sare si piper, dupa gust.

Puneti cate 1 lingurita plina / lingura din umplutura pe frunza de varza (functie de marime) si rulati frunza peste umplutura, sigiland bine capetele.

Procedati la fel pana terminati frunzele de varza si umplutura.

Taiati miezul verzei in felii mai groase si puneti pe fundul unui vas de lut / ceaun / vas in care veti fierbe sarmalele.

Asezati sarmalele mai lejer in vas, lasand putin spatiu intre ele, avand grija sa umpleti vasul doar pana la ½ din inaltimea lui (maxim ¾).

Turnati apa rece doar pana la nivelul sarmalelor si puneti la fiert impreuna cu frunzele de dafin, in vasul acoperit.

Faceti focul mic cand apa incepe sa fiarba si lasati vasul acoperit pe foc, 30 min.

Sos
Separat, caliti in uleiul incins ceapa si morcovul pana se inmoaie.

Adaugati faina, omogenizati si lasati pe foc inca 3 min, amestecand continuu.

Puneti pasta de rosii, smantana, amestecati si lasati sa fiarba usor, la foc mic, inca 5 min. Spre sfarsit potriviti de sare, dupa gust. Sosul obtinut trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase.

Turnati peste sarmale si scuturati bine vasul pana ce sosul patrunde pana la fundul vasului, apoi amestecati cu o lingura de lemn, cu atentie si cat puteti de delicat sa nu rupeti sarmalele.

Repuneti pe foc mic si lasati sa fiarba inca 15- 20 min sau pana ce sarmalele sunt facute si sosul usor scazut.

Serviti cat este cald, portionand in farfurie sarmale impreuna cu deliciosul sos de smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia