Sarmale Rusesti

Complexitate
redusa
Sarmale Rusesti

Ingrediente

  • Pentru sarmale:
  • -2 kg varza alba, proaspata
  • -½ pahar orez
  • -1 kg pulpa de porc / vita sau amestec, tocata
  • -1 lingura pasta de tomate
  • -sare
  • -piper negru, proaspat macinat
  • -2 frunze de dafin
  • Pentru sos:
  • -3 cepe, tocate marunt
  • -1 morcov, ras
  • -2 linguri faina
  • -1 lingura pasta de tomate
  • -450 g smantana pentru gatit, mai groasa

Mod de preparare

* Varza trebuie sa fie proaspata (nu murata! ) cu frunze subtiri; este buna cea de primavara si toamna.

Curatati varza de frunzele exterioare si indepartati cotorul. Puneti-o in vasul de pe foc cu apa sarata ce fierbe si lasati pana vedeti ca frunzele exterioare se desprind singure de pe capatana. Scoateti-le cand acestea incep sa se inmoaie si devin maleabile, fara sa se rupa. Lasati la scurs si racit. Procedati la fel pana se desprind de pe varza toate frunzele.

Taiati cotorul gros de pe mijlocul fiecarei frunze, apoi portionati in 2- 4 bucati, functie de marime.

Intre timp, opariti orezul cu apa clocotita, lasati vasul acoperit 10 min, apoi strecurati si raciti.

Treceti carnea prin masina de tocat.

Amestecati-o cu orezul racit, pasta de tomate si condimentati cu sare si piper, dupa gust.

Puneti cate 1 lingurita plina / lingura din umplutura pe frunza de varza (functie de marime) si rulati frunza peste umplutura, sigiland bine capetele.

Procedati la fel pana terminati frunzele de varza si umplutura.

Taiati miezul verzei in felii mai groase si puneti pe fundul unui vas de lut / ceaun / vas in care veti fierbe sarmalele.

Asezati sarmalele mai lejer in vas, lasand putin spatiu intre ele, avand grija sa umpleti vasul doar pana la ½ din inaltimea lui (maxim ¾).

Turnati apa rece doar pana la nivelul sarmalelor si puneti la fiert impreuna cu frunzele de dafin, in vasul acoperit.

Faceti focul mic cand apa incepe sa fiarba si lasati vasul acoperit pe foc, 30 min.

Sos
Separat, caliti in uleiul incins ceapa si morcovul pana se inmoaie.

Adaugati faina, omogenizati si lasati pe foc inca 3 min, amestecand continuu.

Puneti pasta de rosii, smantana, amestecati si lasati sa fiarba usor, la foc mic, inca 5 min. Spre sfarsit potriviti de sare, dupa gust. Sosul obtinut trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase.

Turnati peste sarmale si scuturati bine vasul pana ce sosul patrunde pana la fundul vasului, apoi amestecati cu o lingura de lemn, cu atentie si cat puteti de delicat sa nu rupeti sarmalele.

Repuneti pe foc mic si lasati sa fiarba inca 15- 20 min sau pana ce sarmalele sunt facute si sosul usor scazut.

Serviti cat este cald, portionand in farfurie sarmale impreuna cu deliciosul sos de smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Tort Dobos
2
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
3
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie