Curatati gaturile de pielita si crestati-le pana la os, de jur imprejur, in cateva locuri.
Spalati bine gaturile, lasati-le la scurs si stergeti-le apoi cu servetele absorbante.
Incingeti untura/uleiul intr-o cratita/tuci si prajiti bucatile de gat pana se rumenesc placut pe toate partile.
** Cratita/tuciul folosit sa aiba o marime cat sa cuprinda carnea pe un singur strat si sa poata sa mearga la cuptor.
Scoateti gaturile intr-un alt vas.
Repuneti cratita/tuciul cu grasime pe foc, adaugati ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt/fulgii de ardei iute si caliti 1 min, pana incep sa miroasa frumos, amestecand continuu.
Turnati sosul de soia in care ati dizolvat zaharul si five spices ( 5 aromele chinezesti).
Aduceti la fierbere si lasati pe foc inca 1 min, timp in care dezlipiti de pe fundul si peretii vasului depunerile ramase dupa prajirea carnii.
Repuneti gaturile in vas si turnati imediat supa/apa ( doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne) si aduceti din nou la fierbere.
Acoperiti vasul cu un capac care inchide bine sau cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 3 ore, la 150 grade, sau pana ce sosul este scazut si carnea se desprinde de pe os.
Intoarceti carnea la fiecare ora ca sa fiarba egal si aveti grija ca de fiecare data sa acoperiti vasul cat mai etans.
** Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid.
Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic.
Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.
Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o.
Cu o lingura adunati cat puteti din grasimea de deasupra si aruncati-o, fara a lua si sosul maroniu.
Gustati sosul si adaugati otetul doar cat sa echilibreze gustul dulceag al acestuia ( mai mult sau mai putin decat cantitatea precizata, dupa preferinta voastra- eu am pus ½ lingura otet de orez).
Puneti cratita pe plita si fierbeti la foc mediu pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel, iar bucatile de carne devin lucioase ( cca 2-3 min).
In acest timp intoarceti constant bucatile de carne ca sa se acopere pe toate partile de sos.
Serviti gaturile de curcan caramelizate alaturi de un orez cu susan, legume verzi fierte pe abur si stropiti totul cu sos.
Gatul de curcan nu-i pretuit la adevarata lui valoare ( nu in cultura noastra urbana). Pacat, da nu-i tarziu sa schimbam situatia in favoarea noastra.
Cei care insa il vor pregati in varianta acesta “mai asiatica” si daca este gatit cum se cuvine, vor descoperi o carne dulce, frageda si aromata- de cinci ori aromata.
Pentru acesta reteta folositi partile cele mai groase si carnoase ale gatului de curcan ( pentru cei care nu preferati gaturile de curcan puteti face reteta cu coaste de porc carnoase).
Si acum sa revin putin la varianta “mai asiatica”.
Dupa cum bine stiti in China scortisorul ( cassia) este un ingredient esential in celebrul amestec de condimente “5 arome” si este folosit din plin in multe preparate traditionale. Impreuna cu alte condimente scortisorul joaca un rol de baza in cateva tehnici de gatit chinezesti care folosesc o mai mare cantitate de lichid.
Cele mai cunoscute sunt “gatitul la rosu” sau fierberea inabusita la rosu ( hongshao) si “gatitul in sos” (shui lu).
“Gatitul la rosu” ( procedeu folosit la prezenta reteta) inseamna fierbere inabusita a carnii, intr-un amestec de sos de soia si condimente, la foc mic, timp indelungat.
In general, lichidul baza in care se gateste este format din sos de soia, pasta de soia, zahar si vin de orez, asezonat cu ghimbir, ceapa, usturoi si diverse condimente pudra, cel mai adesea scortisor, anason stelat, piper si lemn dulce. In acest lichid se fierb bucati de carne.
Prin aceasta metoda de “gatit la rosu” carnea capata o nuanta inchisa, rosie-bruna si un aspect de frumos caramelizata si lucioasa.
Metoda de gatit este extrem de simpla si de eficienta.
Ciorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataCiorba de ciolan afumat este o delicioasa si aromata specialitate culinara, indragita in bucataria traditionala romaneasca....
Ciorba de ciolan afumat - consistenta si aromataRulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii