Gat de curcan aromat cu five spices, gatit la cuptor

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
redusa
Gat de curcan aromat cu five spices, gatit la cuptor

Ingrediente

  • Pentru 2 portii
  • -600 g gaturi de curcan fara piele (3-4 bucati mai carnoase, de 10-12 cm lungime, dinspre capatul gros al gatului)
  • -1 lingura untura de porc/2 linguri ulei
  • -15 g ghimbir, ras
  • -3-4 catei de usturoi, striviti
  • -1 ardei iute rosu, tocat marunt/1 lingurita cu varf fulgi de ardei iute
  • -40 ml sos de soia
  • -1 lingura rasa zahar
  • -3/4 lingurita five spices ( 5 arome chinezesti)
  • -1 cana supa de vita/de pui sau apa
  • -½ lingura otet de orez sau dupa gust (otetul de orez este mai slab si mai dulceag decat alt otet; se poate inlocui cu ½ lingura otet de vin de 5 grade + 1 lingurita zahar)
  • Pentru five spices ( 5 arome chinezesti)
  • -1 lingurita bucatele de cassia sau de scortisoara
  • -1 lingurita cuisoare
  • -1 buc anason stelat /1 lingurita seminte de anason
  • -½ lingurita piper sichuan
  • -½ lingurita fenicul
  • Pentru prepararea acestui condiment urmati pasii de aici:
  • http://wwwreteteculinarero/carte_de_bucate/fripturi/five-spices-5-arome-condiment-chinezesc-pregatit-in-casa-9942/

Mod de preparare

Curatati gaturile de pielita si crestati-le pana la os, de jur imprejur, in cateva locuri.
Spalati bine gaturile, lasati-le la scurs si stergeti-le apoi cu servetele absorbante.
Incingeti untura/uleiul intr-o cratita/tuci si prajiti bucatile de gat pana se rumenesc placut pe toate partile.

** Cratita/tuciul folosit sa aiba o marime cat sa cuprinda carnea pe un singur strat si sa poata sa mearga la cuptor.

Scoateti gaturile intr-un alt vas.
Repuneti cratita/tuciul cu grasime pe foc, adaugati ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt/fulgii de ardei iute si caliti 1 min, pana incep sa miroasa frumos, amestecand continuu.
Turnati sosul de soia in care ati dizolvat zaharul si five spices ( 5 aromele chinezesti).
Aduceti la fierbere si lasati pe foc inca 1 min, timp in care dezlipiti de pe fundul si peretii vasului depunerile ramase dupa prajirea carnii.
Repuneti gaturile in vas si turnati imediat supa/apa ( doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne) si aduceti din nou la fierbere.
Acoperiti vasul cu un capac care inchide bine sau cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 3 ore, la 150 grade, sau pana ce sosul este scazut si carnea se desprinde de pe os.
Intoarceti carnea la fiecare ora ca sa fiarba egal si aveti grija ca de fiecare data sa acoperiti vasul cat mai etans.

** Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid.
Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic.
Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.

Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o.
Cu o lingura adunati cat puteti din grasimea de deasupra si aruncati-o, fara a lua si sosul maroniu.
Gustati sosul si adaugati otetul doar cat sa echilibreze gustul dulceag al acestuia ( mai mult sau mai putin decat cantitatea precizata, dupa preferinta voastra- eu am pus ½ lingura otet de orez).
Puneti cratita pe plita si fierbeti la foc mediu pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel, iar bucatile de carne devin lucioase ( cca 2-3 min).
In acest timp intoarceti constant bucatile de carne ca sa se acopere pe toate partile de sos.

Serviti gaturile de curcan caramelizate alaturi de un orez cu susan, legume verzi fierte pe abur si stropiti totul cu sos.

Gatul de curcan nu-i pretuit la adevarata lui valoare ( nu in cultura noastra urbana). Pacat, da nu-i tarziu sa schimbam situatia in favoarea noastra.
Cei care insa il vor pregati in varianta acesta “mai asiatica” si daca este gatit cum se cuvine, vor descoperi o carne dulce, frageda si aromata- de cinci ori aromata.
Pentru acesta reteta folositi partile cele mai groase si carnoase ale gatului de curcan ( pentru cei care nu preferati gaturile de curcan puteti face reteta cu coaste de porc carnoase).

Si acum sa revin putin la varianta “mai asiatica”.
Dupa cum bine stiti in China scortisorul ( cassia) este un ingredient esential in celebrul amestec de condimente “5 arome” si este folosit din plin in multe preparate traditionale. Impreuna cu alte condimente scortisorul joaca un rol de baza in cateva tehnici de gatit chinezesti care folosesc o mai mare cantitate de lichid.
Cele mai cunoscute sunt “gatitul la rosu” sau fierberea inabusita la rosu ( hongshao) si “gatitul in sos” (shui lu).
“Gatitul la rosu” ( procedeu folosit la prezenta reteta) inseamna fierbere inabusita a carnii, intr-un amestec de sos de soia si condimente, la foc mic, timp indelungat.
In general, lichidul baza in care se gateste este format din sos de soia, pasta de soia, zahar si vin de orez, asezonat cu ghimbir, ceapa, usturoi si diverse condimente pudra, cel mai adesea scortisor, anason stelat, piper si lemn dulce. In acest lichid se fierb bucati de carne.
Prin aceasta metoda de “gatit la rosu” carnea capata o nuanta inchisa, rosie-bruna si un aspect de frumos caramelizata si lucioasa.
Metoda de gatit este extrem de simpla si de eficienta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Cozonac evantai cu scortisoara
Bucataras.RO

Cozonac evantai cu scortisoara

Un cozonacel tare aratos, pentru care nu e nevoie de cutit ca sa il feliati, cozonacelul evantai cu siguranta va fi vedeta...

Cozonac evantai cu scortisoara
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!