Gat de Curcan Aromat cu Five Spices, Gatit la Cuptor

Complexitate
redusa
Gat de Curcan Aromat cu Five Spices, Gatit la Cuptor

Ingrediente

  • Pentru 2 portii
  • -600 g gaturi de curcan fara piele (3-4 bucati mai carnoase, de 10-12 cm lungime, dinspre capatul gros al gatului)
  • -1 lingura untura de porc/2 linguri ulei
  • -15 g ghimbir, ras
  • -3-4 catei de usturoi, striviti
  • -1 ardei iute rosu, tocat marunt/1 lingurita cu varf fulgi de ardei iute
  • -40 ml sos de soia
  • -1 lingura rasa zahar
  • -3/4 lingurita five spices (5 arome chinezesti) -1 cana supa de vita/de pui sau apa
  • -½ lingura otet de orez sau dupa gust (otetul de orez este mai slab si mai dulceag decat alt otet;
  • se poate inlocui cu ½ lingura otet de vin de 5 grade + 1 lingurita zahar) Pentru five spices (5 arome chinezesti) -1 lingurita bucatele de cassia sau de scortisoara
  • -1 lingurita cuisoare
  • -1 buc anason stelat /1 lingurita seminte de anason
  • -½ lingurita piper sichuan
  • -½ lingurita fenicul
  • Pentru prepararea acestui condiment urmati pasii de aici:
  • http://www reteteculinare ro/carte_de_bucate/fripturi/five-spices-5-arome-condiment-chinezesc-pregatit-in-casa-9942/

Mod de preparare

Curatati gaturile de pielita si crestati-le pana la os, de jur imprejur, in cateva locuri.
Spalati bine gaturile, lasati-le la scurs si stergeti-le apoi cu servetele absorbante.
Incingeti untura/uleiul intr-o cratita/tuci si prajiti bucatile de gat pana se rumenesc placut pe toate partile.

** Cratita/tuciul folosit sa aiba o marime cat sa cuprinda carnea pe un singur strat si sa poata sa mearga la cuptor.

Scoateti gaturile intr-un alt vas.
Repuneti cratita/tuciul cu grasime pe foc, adaugati ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt/fulgii de ardei iute si caliti 1 min, pana incep sa miroasa frumos, amestecand continuu.
Turnati sosul de soia in care ati dizolvat zaharul si five spices (5 aromele chinezesti).
Aduceti la fierbere si lasati pe foc inca 1 min, timp in care dezlipiti de pe fundul si peretii vasului depunerile ramase dupa prajirea carnii.
Repuneti gaturile in vas si turnati imediat supa/apa (doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne) si aduceti din nou la fierbere.
Acoperiti vasul cu un capac care inchide bine sau cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 3 ore, la 150 grade, sau pana ce sosul este scazut si carnea se desprinde de pe os.
Intoarceti carnea la fiecare ora ca sa fiarba egal si aveti grija ca de fiecare data sa acoperiti vasul cat mai etans.

** Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid.
Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic.
Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.

Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o.
Cu o lingura adunati cat puteti din grasimea de deasupra si aruncati-o, fara a lua si sosul maroniu.
Gustati sosul si adaugati otetul doar cat sa echilibreze gustul dulceag al acestuia (mai mult sau mai putin decat cantitatea precizata, dupa preferinta voastra- eu am pus ½ lingura otet de orez).
Puneti cratita pe plita si fierbeti la foc mediu pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel, iar bucatile de carne devin lucioase (cca 2-3 min).
In acest timp intoarceti constant bucatile de carne ca sa se acopere pe toate partile de sos.

Serviti gaturile de curcan caramelizate alaturi de un orez cu susan, legume verzi fierte pe abur si stropiti totul cu sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Oua Colorate cu Hartie Creponata
4
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Desert tort - reteta 250
Bucataras.RO

Desert tort - reteta 250

Desert tort - reteta 250
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!