Gat de Curcan Aromat cu Five Spices, Gatit la Cuptor

Complexitate
redusa
Gat de Curcan Aromat cu Five Spices, Gatit la Cuptor

Ingrediente

  • Pentru 2 portii
  • -600 g gaturi de curcan fara piele (3-4 bucati mai carnoase, de 10-12 cm lungime, dinspre capatul gros al gatului)
  • -1 lingura untura de porc/2 linguri ulei
  • -15 g ghimbir, ras
  • -3-4 catei de usturoi, striviti
  • -1 ardei iute rosu, tocat marunt/1 lingurita cu varf fulgi de ardei iute
  • -40 ml sos de soia
  • -1 lingura rasa zahar
  • -3/4 lingurita five spices (5 arome chinezesti) -1 cana supa de vita/de pui sau apa
  • -½ lingura otet de orez sau dupa gust (otetul de orez este mai slab si mai dulceag decat alt otet;
  • se poate inlocui cu ½ lingura otet de vin de 5 grade + 1 lingurita zahar) Pentru five spices (5 arome chinezesti) -1 lingurita bucatele de cassia sau de scortisoara
  • -1 lingurita cuisoare
  • -1 buc anason stelat /1 lingurita seminte de anason
  • -½ lingurita piper sichuan
  • -½ lingurita fenicul
  • Pentru prepararea acestui condiment urmati pasii de aici:
  • http://www reteteculinare ro/carte_de_bucate/fripturi/five-spices-5-arome-condiment-chinezesc-pregatit-in-casa-9942/

Mod de preparare

Curatati gaturile de pielita si crestati-le pana la os, de jur imprejur, in cateva locuri.
Spalati bine gaturile, lasati-le la scurs si stergeti-le apoi cu servetele absorbante.
Incingeti untura/uleiul intr-o cratita/tuci si prajiti bucatile de gat pana se rumenesc placut pe toate partile.

** Cratita/tuciul folosit sa aiba o marime cat sa cuprinda carnea pe un singur strat si sa poata sa mearga la cuptor.

Scoateti gaturile intr-un alt vas.
Repuneti cratita/tuciul cu grasime pe foc, adaugati ghimbirul razuit, usturoiul strivit si ardeiul iute tocat marunt/fulgii de ardei iute si caliti 1 min, pana incep sa miroasa frumos, amestecand continuu.
Turnati sosul de soia in care ati dizolvat zaharul si five spices (5 aromele chinezesti).
Aduceti la fierbere si lasati pe foc inca 1 min, timp in care dezlipiti de pe fundul si peretii vasului depunerile ramase dupa prajirea carnii.
Repuneti gaturile in vas si turnati imediat supa/apa (doar cat sa ajunga la jumatatea bucatilor de carne) si aduceti din nou la fierbere.
Acoperiti vasul cu un capac care inchide bine sau cu folie de aluminiu si dati la cuptorul incins, pentru cca 3 ore, la 150 grade, sau pana ce sosul este scazut si carnea se desprinde de pe os.
Intoarceti carnea la fiecare ora ca sa fiarba egal si aveti grija ca de fiecare data sa acoperiti vasul cat mai etans.

** Dupa prima ora nu veti vedea mare lucru schimbat, sosul e inca lichid.
Dupa a doua ora sosul e mai inchis la culoare si a scazut un pic.
Dupa a treia ora sosul e foarte scazut, rosiatic, iar carnea se desprinde usor de pe os.

Scoateti cratita din cuptor si inclinati-o.
Cu o lingura adunati cat puteti din grasimea de deasupra si aruncati-o, fara a lua si sosul maroniu.
Gustati sosul si adaugati otetul doar cat sa echilibreze gustul dulceag al acestuia (mai mult sau mai putin decat cantitatea precizata, dupa preferinta voastra- eu am pus ½ lingura otet de orez).
Puneti cratita pe plita si fierbeti la foc mediu pana sosul se reduce si arata ca un sos caramel, iar bucatile de carne devin lucioase (cca 2-3 min).
In acest timp intoarceti constant bucatile de carne ca sa se acopere pe toate partile de sos.

Serviti gaturile de curcan caramelizate alaturi de un orez cu susan, legume verzi fierte pe abur si stropiti totul cu sos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
3
Dulciuri

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
4
Dulciuri

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Piept de pui cu sos gorgonzola
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Această rețetă de piept de pui cu sos gorgonzola îmbină perfect savoarea delicată a cărnii de pui cu bogăția și...

Piept de pui cu sos gorgonzola
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat