Ficat (la Gratar) pe Felie de Mamaliga

Complexitate
redusa
Ficat (la Gratar) pe Felie de Mamaliga

Ingrediente

  • Pentru mamaliga:
  • 1 cana de malai
  • 3 cani de apa
  • 1 lingurita de sare groasa
  • Pentru ficat:
  • o bucata de ficat
  • o bucata de prapor (reteta care se foloseste si la drob)
  • rozmarin,
  • sare
  • piper
  • Garnitura:
  • fasole boabe
  • (rosie) fiarta
  • ulei
  • sare
  • usturoi (daca vreti)

Mod de preparare

Pentru mamaliga:

Fiarta cca 40 min

Pe o tava sau un fund mai mare se aseaza o bucata de hirtie de copt care a fost umezita si strinsa bine in pumn. Daca nu aveti hirtie, puteti umezi cu mina fundul de lemn. Ideea e sa nu se lipeasca mamaliga. Se intinde mamaliga in strat uniform si se lasa la racit. Cind e rece se taie patrate sau cercuri sau ce forma vreti. Puteti sa o taiati cu un cutit sau cu formele de biscuiti.

Mamaliga felii se prajeste si ea pe gratar pt citeva minute impreuna cu ficatul


pt ficat:

Se taie ficatul felii. Se aseaza fiecare felie pe prapor, se rasuceste ca sa fie acoperit de prapor pe ambele parti si apoi se taie. Se pune ficatul asa invelit la copt pe gratarul incins bine si se coace la foc nu foarte mare nu foarte mult timp pt ca o coacere / frigere indelungata il va intari.

Pe gratar se aseaza si crengute de rozmarin (daca aveti). La final se sareaza si se pipereaza

garnitura:

fasole boabe
(rosie) fiarta
ulei
sare
usturoi (daca vreti)

Se mixeaza in blender fasolea cu uleiul, usturoiul (daca vreti) si sarea. Putin ulei doar cit e nevoie sa devina putin cremoasa fasolea.
Daca ii mai puneam si o frunza de dafin verde pe fiecare felie de ficat impreuna cu praporele si il prajeam in ulei sau untura era reteta traditionala de 17 ianuarie - sf Anton - protectorul animalelor si in special al porcului, iar acest fel de mincare era pregatit pt a sarbatorii taierea porcului si era impartit cu prietenii si vecinii ca sa poarte noroc in anul care vine. Obicei tare asemanator cu pomana porcului in Romania.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
1
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura Kinder Bueno
2
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Negresa (III)
3
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata
4
Dulciuri

Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata

Napolitanele cu nuca, caramel si glazura de ciocolata
Peste cu telina si sos de portocale
5
Mancaruri cu peste

Peste cu telina si sos de portocale

Peste cu telina si sos de portocale
Parteneri
Reteta de perisoare cu sos de rosii, delicioase si usor de preparat
Bucataras.RO

Reteta de perisoare cu sos de rosii, delicioase si usor de preparat

Descopera cum sa prepari perisoare cu sos de rosii delicioase si usor de facut! O reteta savuroasa, perfecta pentru pranz sau...

Reteta de perisoare cu sos de rosii, delicioase si usor de preparat
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala