Afumarea Carnii in Casa

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Afumarea Carnii in Casa

Ingrediente

  • Carne: de pasare, de porc, vita sau peste
  • Orez
  • Zahar
  • Arome si boabe:
  • Ceai negru, verde sau boabe de cafea
  • Ienupar
  • Codite si frunze de visin
  • Rozmarin
  • Coriandru
  • Salvie etc
  • Uleiuri aromate
  • un ceaun cu capac etans
  • folie de aluminiu
  • suport/grila

Mod de preparare

Demult am tot vrut sa postez metoda asta simpla de afumare in bucatariile voastre a carnii, fara sa va afumati in acelas timp si peretii Razz (cred ca de-acum cateva luni tot sta puiul asta pe la "Ce am gatit azi")

Dar fiindca vin sarbatorile, fiindca nu toata lumea are la fiecare colt de strada o afumatorie, fiindca cele ce le faceti cu mana voastra sunt de doua ori binecuvantate, sa va arat cum fac eu.

Si aici nu ma refer la Ghiţă cel de la portiţă ci la bucati din el, carnati sau piepti de pui, peste sau branza. Afum de asemenea sare, care da aroma unor preparate unde este necesara.

Sa vedeti cat e de simplu: aveti sau n-aveti ceaun - aveti cel putin un vas cu fundul gros si capac etans, nu? Eu am ceaun si voi arata metoda cu el, dar se poate afuma in orice vas cu capac etans, fara frica de-a strica vasul ori de-a afuma totul in jur.

Intai de toate va ingrijiti de carnea ce urmeaza a fi afumata. o puneti la marinat in ce credeti voi ca merita ea: porcul merita sare, piper, boia si usturoi. Puiul merita sa fie bine sarat si uns cu iaurt, fulgi de ardei sau boia, scalii sau razatura de lamamie. Pestii doar sare si zeama de lamaie. De fapt e la alegerea voastra ce fel de marinata folositi. Lasati carnea in marinata peste noapte.

Pregatiti apoi ceaunul: asterneti o folie de aluminiu suficient de mare incat sa acoperiti si marginile lui. Puneti apoi "rumegusul" care va arde mocnit: un pumn de orez si o lingura de zahar e musai, dar in continuare trebuie sa alegeti gustul fumului pe care il vreti:

*La carnea de pui, eu pun peste mana de orez asa: 2 pliculete de ceai negru, codite de visine sau frunze uscate de visin.

*La carnea de porc, mai pun pe langa orez cateva boabe de coriandru si alte cateva de ienupar.

*Vita se completeaza bine cu ceva floral - pun pliculete de ceai cu diverse arome, chiar si aroma de fructe de padure (cand afum limba de vita ard si o frunza de dafin si cateva flori sau frunze de busuioc)

*Inainte de-a pune la afumat, puteti trece bucata de carne prin seminte de care va plac: mac, susan etc.

Si asa mai departe ... imaginatia ...

Dupa ce veti fi pregatit "rumegusul", puneti o grila, un suport care sa se potriveasca in asa fel incat sa fie la egala distanta intre fundul si suprafata ceaunului. Pe acest suport puneti carnea - doar usor scursa de marinata in care a stat peste noapte - acoperiti cu un capac etans si puneti alcatuirea asta pe foc mare initial, pe care il veti micsora dupa un sfert de ora - exact spus, cand incepe a se aroma bucataria de miresme, reduceti focul la mediu. Va garantez ca nici o picatura de fum nu scapa, doar se parfumeaza bucataria si nu se afuma!

Puiul se afuma/gateste intr-o jumatate de ora, porcul cam 45 de minute iar vita ceva mai mult (eu nu, prefer vita medium-rare) Pestele e gata intr-un sfert de ora.

Cu ceea ce veti obtine, va puteti purta omeneste - adica sa mancati imediat (fiindca in timp ce se afuma carnea se si gateste in acelas timp), sau harciogeste - puneti la congelator pentru zile negre.

Daca faceti vreodata felul asta de afumare, o sa ma pomeniti: e atat de gustoasa, mustoasa, placuta la vedere si parfumata carnea incat nu se poate compara cu nimic Exclamation Se intampla un fenomen de convectie si de condensare perpetuu, intre " rumegusul" ce arde mocnit si picaturile de condens care se formeaza si se scurg inapoi pe "rumegus"

Ceaunul ramane curat ca la inceput: doar trebuie sa scoateti folia cu resturile arse si s-o aruncati.

Cam atat! Sa faceti si voi ca n-o sa regretati nici o clipa!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti