Chifteaua Miraculoasa

Postat pe: 10-10-2011
(6)

Ingrediente

pentru chiftea
1 ceapa
750 gr carne macinata de porc (cam rar gatesc animalul asta)
250 gr ciuperci
sare, piper, boia dupa gust
patrunjel tocat (optional)
4 catei de usturoi (eu am pus vreo 8 ca tare ne place usturoiul)
5-6 linguri de pesmet (am folosit pesmetul japonez Panko)
2 oua mari (sau 3 mici)
pentru glazura
4-5 linguri de Ketchup
1 lingurita zahar brun (aici am pus doar jumate de lingurita)
1 lingurita de mustar (am pus mai mult)
1 masina de paine

Mod de preparare

Ceapa si usturoiul se curata de coji, se spala si se toaca marunt, ciupercile se feliaza si apoi se toaca si ele in bucati ceva mai maricele, patrunjelul, daca folositi, se spala si se toaca si el. Carnea se trece prin masina de macinat de doua ori ca sa avem o masa fina (asta daca nu aveti carnea deja macinata).

Se amesteca intr-un vas toate componentele prevazute in reteta la partea de chiftea, dupa care se aseaza in cuva masinii de paine. Cuva nu trebuie sa aibe atasata paleta de framantat aluat.

Daca doriti se poate prelinge intre compozitia de carne si peretii cuvei, cateva picaturi de ulei (eu am pus cam o lingura) dar asta nu este prevazut in reteta (oricum chifteaua lasa apa si grasime). Se acopera si se selecteaza programul de coacere al masinii (nici un alt program, doar cel de copt, care in general este ultimul pe panoul de optiuni).

La masina mea programul este de o ora si cum nu prea am eu incredere in masinile astea in ceia ce priveste coptul, am mai pus inca odata programul (asta dupa ce prima tura s-a terminat) si am mai lasat inca jumate de ora din a doua tura. La sfarsit, cand am taiat chifteaua, am vazut ca nu era cazul dar e bine si asa.

Am scos afara din masina o chiftea suculenta, coapta bine, aromata si plus ca avea si sosul ei care l-am servit, picurat, peste cartofii pireu.

Deci sa revin la chiftea.
Inainte cu jumatate de ora de a se incheia programul de copt am turnat peste chiftea si intre ea si peretii cuvei, glazura care trebuia.

Am amestecat cele prevazute in reteta si am pus cu lingurita peste chiftea (doar am ridicat capacul masinii si am aranjat frumos glazura pe unde am considerat eu ca o vreau). Masina nu se opreste in timpul adaugarii glazurii.

A iesit, asa cum am mai spus, o bunatate si de acuma inainte de cate ori am sa o mai fac sigur am sa o pun din nou la masina de paine, nu se face miros in bucatarie, nici o eventuala mizerie in cuptor, iese moale, frageda are crusta crocanta deasupra si (iar ma repet) frageda, suculenta in interior

Cine doreste sa aibe o chiftea umpluta cu oua fierte desigur ca se poate si asta. Cantitatea de carne este pentru o masina cu capacitatea de 1 kg, eu am mai micsorat putin din ele, carnea era de 1 kg la reteta originala. Chifteaua a iesit inalta de 4 degete, deci daca as fi folosit cantitatile originale, ar fi fost poate de 5-6 degete inalta.

Daca doriti si ouale fierte in carne, se pune un strat de amestec in cuva masinii se aranjeaza ouale dupa cum permite marimea cuvei, se acopera cu alta parte de amestec avand grija sa acoperim bine ouale si in rest se tine cont de ce am scris mai sus.

Mie mi-a iesit aici o chiftea din care am mancat la pranz 4 adulti si un copil plus ca a mai ramas o jumatate si pentru maine sau ziua urmatoare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Chifteaua Miraculoasa" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  25.10.2011 09:01:56

e93162...../raspund cu inatrziere...nu stiu cum de mi=a scapat raspunsul tau....imi place idea pestelui imbalsamat./....sigurat am sa o incerc, dar cred ca voi schimba macroul....nu am la indemana asa ceva pe aici....pastrav, somon, cod, morun....cam la atat ma pot intinde( si dupa gust si dupa posibilitati)....poate se gaseste si e aci macrou si au nu am idee, , nu stiu....dar ce pot sa stiu sigur, prin locurile unde umblu eu, nu sant....idei ceva ptr pestii care i am la dispozitie>>>>>?????..mersi

e93162
•  17.10.2011 00:04:11

Eu am trait o lunga vreme in extremul orient, am ramas cu inclinatia asta spre arome si combinatii de arome ciudate pentru europeni. Eu folosesc scortisoara si in cafea! :)
Europenii se tem de unele combinatii, si gresesc!

Uite, in seara asta mi-am facut un macrou la folie de aluminiu:

Iei un macrou curatat si spintecat pe burta, bagi in el salvie, ceapa, 2-3 rosii mici intregi (cirese), 2-3 felii de lamaie, 1 sau 2 cuisoare, o lingurita de miere si un pic de scortisoara. Sarea si piperul le freci abundent pe dinafara, nu in burta pestelui. Lasa-l sa fie dulce-acrisor pe dinauntru. Poti sa pui si usturoi, eu azi n-am avut. Impachetezi strans monstrul in folie pui in tava si dai la cuptor cam 20 min. La jumatea timpului stropesti cu un pahar de vin, asa, peste folie, ce-i bun isi gaseste drumul pana unde trebuie... Patrunjelul verde, proaspat tocat il presari direct in farfurie, cand despachetezi. Daca or sa se uite lung la tine, la masa, ridici din umeri si intrebi "ce?! nu-i bun?!" Nu le mai spui nimic de experimente cu mirodenii...
Nu adaugi nici macar o picatura de ulei sau alte grasimi!
Pun pariu ca or sa linga si ultima picatura de zeama... eu asa fac!

Vad ca esti mod sau admin pe site... mi se pare ca comentariile mele au sarit binisor peste subiect, daca crezi de cuviinta ia-le si muta-le unde stii tu, eu sunt mic copil la bucatarie asa ca retete publicate de mine sunt slabe sanse sa ajungem sa vedem vreodata :) Fa o sectiune "Barbati la cratita care bat campii..." acolo cred ca as avea mai mult curaj sa scriu...

pupi
•  16.10.2011 21:41:43

ah, ha,ha,ha,...acuma m-am tavalit de ras....am citit measjul ( primul) si desigur , nu am realizat cuvantele " sunt sigur"legat de masculinitatea ta( ha,ha)...in virtutea inertiei( ha,ha) te-am luat drept femeie....scuze "draga mea"....idea de mere rase imi surade,plus tenta de scortisoara....ma duce cu gandul la retete orientale....am sa incerc dar cu o portie micuta de tot...mai sant si alti membri in familie care nu sant asa deschisi noulu si experimentelor ca si mine....mersi de pont si....cumpara usturoi, fa o incercare si apoi ne impartasimi parerile...imbratisari

e93162
•  16.10.2011 19:26:55

M-ai facut sa zambesc si ai stabilit si un record: "Draga mea" nu-mi spusese nimeni pana azi, mi-a placut! Uneori mi se spune "Dragul meu" si ceva mai des "Bastard fara inima, de ce nu raspunzi la telefon?!" (sau alte variatiuni).
Chifteaua n-am facut-o azi, iti vine sa crezi ca N-AVEAM USTUROI IN CASA?!!! Cumpar maine.
Daca iti place sa experimentezi, incearca o data sa adaugi in compozitie un pic de mar ras (calit un pic in tigaie, cum faci pt. placinta). Mie mi-a facut o data prietena aceea asa, si iti garantez ca iese o compozitie criminala! Cred ca am simtit si urme de scortisoara in sosul de glazura.

pupi
•  14.10.2011 22:19:19

Draga mea , reteta este cu morcovi rasi dar, personal, nu imi place si probabil ca mine sant multe...din cauza asta am scos de la ingrediente radacinoasa....patrunjelul in folosesc proaspat tocat, presarat deasupra feliei de carne, direct in farfurie...nu imi place patrunjelul dupa ce este copt....am eu unele" pisicute" la creieras( ha, ha,ha,ha).....la ciuperci nu am scris la ingrediente cum sa fie , tocmai pentru a lasa loc de jonglat , persoanelor care doresc sa pregateasca chifteaua....Ma bucur enorm ca iti place si ca ai sa o pregatesti si mersi pentru pontul cu felia pusa pe gratar...chiar nu m-am gandit...eu foloseam leftover-ul direct pe paine prajita cu mustar deasupra si un p;iculet de cascaval ras....am sa o pun si eu pe gratar, suna bine...mersi si daca o prepari sa imi spui impresia....pupici

e93162
•  14.10.2011 19:26:58

Absolut superba. O facea frecvent o prietena, sunt sigur ca reteta e aceeasi. Observatii: Patrunjelul NU ESTE un optional. Programul masinii este cel de 1 ora, daca ramane un pic roz in interior este si mai buna si mai pufoasa. Merge si cu morcovi rasi adaugati in compozitie, am mancat-o si asa si mi-a placut. Ciupercile nu-i nevoie sa fie proaspete, merg si alea conservate. Din bucata ramasa in frigider, a doua zi tai o felie si o pui 1-2 min. pe gratarul incins. Cu o foaie de salata si o chifla iese un panino rapid care bate la puncte McDonalds! Multumesc mult, duminica o incerc si eu. Fara reteta ta nu m-as fi apucat s-o reinventez singur. Doua oua medii ajung ca sa lege compozitia, daca ti-e groaza de colesterol. Multumesc si pentru glazura, la aia nu m-ar fi dus mintea!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Chifteaua Miraculoasa