Tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

Portii
10
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie
Tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

Ingrediente

  • putina sare
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • Blat 26 cm:
  • esenta de rom
  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 150 g faina
  • 30 g cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • Pentru rulada:
  • 4 oua
  • putina sare
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru jeleul de cirese:
  • 400g piure de cirese (am gasit la un magazin in Franta, dar se poate folosi capsuni, zmeura, fructe de padure)
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 3 linguri zahar pudra
  • 8g agar agar
  • Pentru sirop:
  • 150ml apa
  • 1 lingura zahar
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 200 ml vin alb dulce
  • 200 gr zahar
  • 100 ml zeama de portocale
  • 1 plic gelatina
  • 150 ml frisca lichida
  • 3 galbenusuri
  • Pentru ornat:
  • 1 plic crema de vanilie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj
  • 100g ciocolata cu lapte+ 50 ml frisca lichida
  • bilute facute din chec sfaramat amestecat cu gem si glazurate in ciocolata

Mod de preparare

Pentru Blat:
Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Intr-o sita punem faina, cacaua si praful de copt si cernem direct in bolul cu oua, amestecam pana incorporam bine toate ingredientele. La finam adaugam esentele in functie de cat de parfumat va place blatul.
Compozitia rezultata o asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt doar pe fund si pe margini unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Batem usor tava pentru a se aseza aluatul mai bine, adica se elimina bulele de aer din aluat si bagam tava la cuptor pentru cca. 40 minute sau cel mai bine facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il lasam putin in cuptor cu usa intre-deschisa pentru a nu se lasa, apoi il scoatem si il taiem in 2 atunci cand s-a racit complet.

Pentru Rulada:
Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu paraful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam putina esenta de rom si vanilie pentru un plus de aroma.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare de aragaz pentru 15-20 minute sau facem testul cu scobitoarea. (Daca nu aveti tava foarte mare de aragaz va recomand sa adaugati 3 oua pentru a nu iesi blatul foarte gros).

Pentru jeleu:
Punem piureul de cirese intr-un ibric impreuna cu zaharul si agar-agar-ul (daca folositi gelatina, o dizolvati inainte in 2-3 linguri de lapte si o adaugati la sfarsit, cand crema nu este fierbinte).
Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa si il adaugam la amestecul de cirese. Amestecam mereu pana cand se ingroasa, dam deoparte si lasam sa se raceasca complet.
(Daca folositi alte fructe le zdrobiti si le adaugati asa intr-un ibric, doar daca vreti voi le puteti trece print-o sita, pentru un piure fin)

Pentru Crema:
Amestecam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam vinul caldut, amestecam bine, apoi punem vasul pe aragaz la foc mic. Amestecam continuu pana cand crema se ingroasa.
Punem gelatina la hidratat in zeama de portocale.
Punem o lingura de crema fierbinte in gelatina, amestecam energic, apoi adaugam gelatina in crema si omogenizam.
Dam vasul deoparte si il punem cu fundul in apa rece pana se raceste, amestecand din cand in cand.
Cand este rece, amestecam crema obtinuta cu frisca batuta spuma si sa fie tare.

Pentru sirop:
Apa cu zaharul le punem pe foc pana se topeste tot zaharul, iar cand stingem focul, adaugam putina esenta de rom.

Pentru asamblat:
Taiem blatul in doua si punem prima jumatate pe un platou, o insiropam, apoi o incadram cu inelul de la forma in care am copt blatul.
Punem jumatate din crema de portocale si o intindem bine pe blat.
Pentru rulada: Jeleul dupa ce s-a racit il punem putin la frigider sau congelator sa fie tare. Il intindem peste foaia de rulada si taiem fasii de 3 cm.
Rulam prima fasie si o punem peste crema. Luam a 2-a fasie si o rulam in continuare. Procedam tot asa pana terminam toate fasiile de blat. Daca nu v-a ajuns blatul puteti pune pe margini piscoturi inmuiate in suc de portocale sau in lapte.
Apoi punem cealalta jumatate de crema .
Punem si cealalta jumatate de blat si o insiropam.
Dam tortul la rece pana a doua zi.
Imbracam tortul in crema de vanilie si pe margini turnam ciocolata calduta spre rece( nu fierbinte) si ornam cu pop-cake glazurate sau cum credeti voi, cu fructe sau frisca.
Sa va fie de bine!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Salam de biscuiţi reţetă
5
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Parteneri
Aperitiv oua panirate cu sos de iaurt si castraveti murati
Bucataras.RO

Aperitiv oua panirate cu sos de iaurt si castraveti murati

Dacă tot ne-au rămas ouă fierte, după sărbători, aceasta este una dintre rețete în care le-am inclus.

Aperitiv oua panirate cu sos de iaurt si castraveti murati
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin