Tort de Merisoare si Alune de Padure

Complexitate
redusa
Tort de Merisoare si Alune de Padure

Ingrediente

  • 200 g unt moale, plus extra pentru uns tava de copt
  • 100 g stafide
  • 200 g cirese glasate, taiate in jumatati
  • 100 g merisoare uscate
  • 200 g agrise uscate
  • coaja rasa de la 1 portocala bio
  • zeama de la 3 portocale
  • 50 ml lichior de ciocolata Mozart (sau Sherry, coniac, Disaronno sau Frangelico)
  • 250 g zahar brut
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 4 oua mari
  • 200 g faina integrala amestecata cu 1/2 lingurita praf de copt
  • 100 g migdale crude macinate
  • 100 g alune de padure prajite si tocate
  • 1 lingura amestec de condimente pentru prajituri (scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare)
  • Pentru decor:
  • 1 albus de ou batut lejer
  • 400 g cuburi de zahar brun nerafinat din trestie de zahar
  • 1 lingura sirop de capsuni
  • 1 lingura sirop de menta
  • 1 lingura afine congelate
  • 200 m martipan cu miere ecologic

Mod de preparare

Incingem cuptorul la 160 grade c. Ungem cu unt o forma de tort si o tapetam cu hartie de copt.

Punem stafidele, ciresele, merisoarele, agrisele, coaja si zeama de portocala si alcoolul intr-o oala mica, le aducem la punctul de fierbere si le lasam sa fiarba 3 minute sau pana cand se inmoaie toate fructele uscate. Punem oala deoparte pentru a se raci.

Punem zaharul, untul si vanilia intr-un bol si le mixam pana obtinem o crema lejera si deschisa la culoare.

Adaugam ouale, faina,, migdalele, alunele de padure si amestecul de condimente si omogenizam bine aluatul.

Incorporam fructele inmuiate si transferam compozitia in forma de copt, uniformizam compozitia si o coacem 1 ora si 20 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul tortului iese curata (eu am copt 2 ore).

Acum pregatim ornamentele: intindem martipanul si decupam formele dorite. Eu am ales sa pregatesc 3 reni si 16 braduti. Dupa ce decupam formele, le coloram cu amestecul de siropuri si afine si le tinem la frigider pana se raceste tortul.

Dupa ce am scos tortul din cuptor, marim temperatura cuptorului la 200 grade c. Punem cuburile de zahar intr-un bol si le zdrobim cu un sucitor. Adaugam albusul de ou si amestecam pana obtinem o textura asemanatoare cu cea a unui nisip umed. Asezam glazura pe tort si punem din nou tortul la cuptor pentru 5 minute, timp in care se fixeaza crusta, apoi il scoatem si il lasam sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit complet, scoatem tortul din tava si adaugam ornamentele. Punem cei 16 braduti pe marginea tortului, la distanta egala unii de altii iar renii ii punem deasupra tortului. Optional presaram zahar decorativ.

Pofta Buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca
1
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Lasagne
2
Paste

Lasagne

Lasagne
Lapte de Pasare
3
Dulciuri

Lapte de Pasare

Lapte de Pasare
Gogosi a la Sidy
4
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Piscot cu Visine
5
Dulciuri

Piscot cu Visine

Piscot cu Visine
Parteneri
Salam de biscuiţi, reţetă adaptata
Bucataras.RO

Salam de biscuiţi, reţetă adaptata

"Delicii de Paste"-Salam de biscuiţi, reţetă adaptata

Salam de biscuiţi, reţetă adaptata
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Tarta rustica cu cirese
Gustos.RO

Tarta rustica cu cirese

Tarta rustica cu cirese