Tort cu ciocolata, bezea si zmeura

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Tort cu ciocolata, bezea si zmeura

Ingrediente

  • Blat (forma detaşabila de 18 cm):
  • 4 ouă
  • 100 g nucă uşor rumenită şi măcinată mai mare
  • 80 făină
  • 100 g zahăr
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 2 linguri cu cacao
  • Crema de ciocolată:
  • 400 g ciocolată amăruie
  • 400 ml frişcă lichidă
  • 80 g unt
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • Bezea:
  • 1 albuş
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • Jeleu de zmeură:
  • 180 g zmeură congelată
  • 35 g zahăr
  • 7 g gelatină
  • 15 ml apă rece
  • Crema albă:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml frişcă lichidă
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • Sirop :
  • 150 g zahăr
  • 300 ml apă
  • esenţă de vanilie

Mod de preparare

Preparăm întâi bezeaua : se mixează albușul cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul până obţinem o spumă tare şi lucioasă. Se trasează un cerc cu acelasi diametru ca al formei de tort pe dosul hârtiei de copt, apoi pe faţa acesteia punem bezeaua respectând conturul cercului. În plus putem face si alte decoratiuni. Se coace bezeaua la 150 grade timp de 30 de minute.
Pentru jeleul de zmeură : se pune gelatina la hidratat în cei 15 ml de apă rece. Zmeura se pune la foc mic împreună cu zahărul. Se obţine un piure gros care trebuie trecut prin sită. Se pune gelatina la foc mic să se dizolve, apoi se adaugă în piureul strecurat. Se amestecă bine şi se pune într-o formă mai mică decât cea de tort, care va merge la congelator până la asamblare.
Pentru crema de ciocolată : punem la foc mic frişca şi ciocolata ruptă în bucăţele. Când ciocolata s-a topit complet se adaugă untul şi se amestecă continuu pâna se dizolvă complet şi acesta. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa de rom. Se răcoreşte, apoi se pune la congelator.
Pentru crema albă : se mixează frişca lichidă cu mascarpone (ambele să fie reci de la frigider) şi cu praful de vanilie. Se dă la rece.
Pentru blat: se mixează albușurile, după care se adaugă treptat 50 g zahăr. Se mixează şi gălbenușurile cu restul de 50 g zahăr şi esenţa, până obţinem o cremă. În crema de gălbenușuri de adaugă alternativ spumă de albuş şi ingrediente uscate (nucă măcinată, făina şi cacaoa cernute împreună). Se amestecă uşor cu spatula sau cu lingura ca să nu se lase compoziţia! Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la 180 grade timp de 40 de minute. Se lasă să se răcească complet, apoi se taie în 4.
Pentru sirop : se caramelizează zahărul şi se stinge cu apă. Se lasă la foc mic până ce zahărul s-a topit complet şi a scăzut un sfert din lichid. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa. Se răceşte complet până îl folosim la însiropat blaturile.
Asamblare (de jos în sus) : blat însiropat, crema alba, blat însiropat, crema de ciocolată, foaie de bezea, crema de ciocolată, blat, cremă albă, foaie de jeleu, cremă albă, blat însiropat, ciocolata şi decoraţiuni de bezea.
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.