Tort cu ciocolata, bezea si zmeura

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Tort cu ciocolata, bezea si zmeura

Ingrediente

  • Blat (forma detaşabila de 18 cm):
  • 4 ouă
  • 100 g nucă uşor rumenită şi măcinată mai mare
  • 80 făină
  • 100 g zahăr
  • 1 fiolă esenţă de vanilie
  • 2 linguri cu cacao
  • Crema de ciocolată:
  • 400 g ciocolată amăruie
  • 400 ml frişcă lichidă
  • 80 g unt
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • Bezea:
  • 1 albuş
  • 50 g zahăr
  • un praf de sare
  • Jeleu de zmeură:
  • 180 g zmeură congelată
  • 35 g zahăr
  • 7 g gelatină
  • 15 ml apă rece
  • Crema albă:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml frişcă lichidă
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • Sirop :
  • 150 g zahăr
  • 300 ml apă
  • esenţă de vanilie

Mod de preparare

Preparăm întâi bezeaua : se mixează albușul cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul până obţinem o spumă tare şi lucioasă. Se trasează un cerc cu acelasi diametru ca al formei de tort pe dosul hârtiei de copt, apoi pe faţa acesteia punem bezeaua respectând conturul cercului. În plus putem face si alte decoratiuni. Se coace bezeaua la 150 grade timp de 30 de minute.
Pentru jeleul de zmeură : se pune gelatina la hidratat în cei 15 ml de apă rece. Zmeura se pune la foc mic împreună cu zahărul. Se obţine un piure gros care trebuie trecut prin sită. Se pune gelatina la foc mic să se dizolve, apoi se adaugă în piureul strecurat. Se amestecă bine şi se pune într-o formă mai mică decât cea de tort, care va merge la congelator până la asamblare.
Pentru crema de ciocolată : punem la foc mic frişca şi ciocolata ruptă în bucăţele. Când ciocolata s-a topit complet se adaugă untul şi se amestecă continuu pâna se dizolvă complet şi acesta. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa de rom. Se răcoreşte, apoi se pune la congelator.
Pentru crema albă : se mixează frişca lichidă cu mascarpone (ambele să fie reci de la frigider) şi cu praful de vanilie. Se dă la rece.
Pentru blat: se mixează albușurile, după care se adaugă treptat 50 g zahăr. Se mixează şi gălbenușurile cu restul de 50 g zahăr şi esenţa, până obţinem o cremă. În crema de gălbenușuri de adaugă alternativ spumă de albuş şi ingrediente uscate (nucă măcinată, făina şi cacaoa cernute împreună). Se amestecă uşor cu spatula sau cu lingura ca să nu se lase compoziţia! Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la 180 grade timp de 40 de minute. Se lasă să se răcească complet, apoi se taie în 4.
Pentru sirop : se caramelizează zahărul şi se stinge cu apă. Se lasă la foc mic până ce zahărul s-a topit complet şi a scăzut un sfert din lichid. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa. Se răceşte complet până îl folosim la însiropat blaturile.
Asamblare (de jos în sus) : blat însiropat, crema alba, blat însiropat, crema de ciocolată, foaie de bezea, crema de ciocolată, blat, cremă albă, foaie de jeleu, cremă albă, blat însiropat, ciocolata şi decoraţiuni de bezea.
Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Cappuccino
2
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Desert prajitura Deliciu
Bucataras.RO

Desert prajitura Deliciu

Aveam demult in plan aceasta prajitura, circula pe mailuri, cu ceva ani in urma, un fisier cu retete de prajituri, cu pozele...

Desert prajitura Deliciu
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia