Somloi Galuska

Complexitate
redusa
Somloi Galuska

Ingrediente

  • Pandispanul simplu:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 linguri faina de prajituri
  • Pandispan cacao:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura cacao neindulcita
  • 1 lingura apa rece
  • Pandispan cu nuci:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura miez de nuca macinat fin (cu masina)
  • 1 lingura apa rece
  • Pentru crema:
  • 1 litru de lapte
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr maizena/ amidon
  • 200 gr zahar tos
  • vanilie (eu am folosit un pliculet de vanilina, puteti pune un plic de zahar vaniliat)
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apa
  • 150 gr zahar tos
  • coaja galbena de la o lamiie sau coaja de la o portocala
  • citeva linguri de rom sau citeva picaturi de esenta de rom
  • Umplutura:
  • 100 gr miez de nuca macinat
  • 100 gr stafide
  • 2 linguri gem de caise
  • cacao amara ca sa presarati peste prajitura (cca 2 linguri cu virf)
  • Pentru servire:
  • 250 ml smintina proaspata pentru batut frisca + 2 linguri zahar pudra
  • Sosul de ciocolata:
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri cacao
  • apa sau lapte reci cit este nevoie ca sa obtineti un sirop mai gros (daca vreti puteti chiar sa topiti o ciocolata amara pentru a o folosi pe post de sos de ciocolata)

Mod de preparare

Pregatiti cele 3 tipuri de pandispan batind spuma albusele si adaugind restul ingredientelor dupa cum scrie in reteta. Coaceti pe rind cele trei pandispanuri in cite o tava (eu am utilizat una de aluminiu cu dimensiunile: 28*18 cm) in care puneti o bucata de hirtie de copt pe care o umeziti bine sub jet de apa si o striviti /stoarceti in pumn ca pe o rufa stoarsa, cind nu mai are apa pe ea o asezati in tava).

Introduceti tava cu pandispan in cuptorul gata incalzit la 180°c si coaceti pina cind e gata, faceti porioba cu scobitoarea, trebuie sa iasa din pandispan uscat. Pandispanul (aluatul) cind il varsati in tava trebuie sa fie cca 1 cm inaltime.

Pregatiti crema de patiserie dupa reteta de mai sus sau dupa reteta voastra preferata, cantitatea trebuie sa fie cea ca pentru 1 l de lapte. Lasati sa se raceascasi in acest timp pregatiti siropul.

Amestecati apa cu zaharul si coaja de lamiie sau portocala dupa cum vreti. Puneti pe foc si lasati sa fiarba 5 minute de cind incepe sa clocoteasca. Stingeti flacara si adaugati romul sau esenta de rom.

Asamblati prajitura:
Eu am folosit o tava de ceramica mai mare (32*20 cm).

Puneti primul pandispan (cel simplu) in tava, ungeti cu o pensula cu sirop (sau daca aveti o sticla cu capacul gaurit puteti sa inmuiati blatul cu ea), presarati 1/3 din nucile macinate si 1/3 stafide care au fost inmuiate deja in rom si apoi scurse bine. Adaugati 1/2 din cantitatea de crema si nivelati bine.

Asezati al doilea pandispan cel cu cacao, stropiti bine cu sirop, adaugati 1/3 din nucile macinate si 1/3 din stafide si restul de crema. Nivelati bine.

Asezati al treilea pandispan cel cu nuci. Stropiti/ ungeti cu sirop si apoi adaugati cele 2 linguri de gem de caise pe care il intindeti bine pe blat (gemul ca sa fie mai lichid il puteti incalzi putin la bain marie). Adaugati peste gem restul de nuci macinate si stafidele si apoi presarati peste tot cu ajutorul unei strecuratori cacao amara (neindulcita).

Acoperiti tava cu grija cu folie transparenta sau cu hirtie de copt (eu am pus tava de aluminiu de unica folosinta in care am copt blaturile intoarsa cu fundul in sus ca sa acopere tava cu prajitura) si introduceti in frigider. Lasati citeva ore minim, dar cel mai bine ar fi sa lasati peste noapte.

Inainte sa serviti prajitura bateti frisca din smintina proaspata si zaharul pudra. Apoi pregatiti siropul /sosul de ciocolata.

Serviti folosind un mic polonic sau cel mai bine cu lingura de inghetata. In felul asta obtineti galuste aproiape rotunde. Puneti pe fiecare galusca frisca batuta si sos de ciocolata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.