Somloi Galuska

Postat pe: 02-06-2013
(1)

Ingrediente

Pandispanul simplu:
2 oua
2 linguri zahar tos
2 linguri faina de prajituri
Pandispan cacao:
2 oua
2 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura cacao neindulcita
1 lingura apa rece
Pandispan cu nuci:
2 oua
2 linguri zahar tos
2 linguri faina
1 lingura miez de nuca macinat fin (cu masina)
1 lingura apa rece
Pentru crema:
1 litru de lapte
6 galbenusuri
150 gr maizena/ amidon
200 gr zahar tos
vanilie (eu am folosit un pliculet de vanilina, puteti pune un plic de zahar vaniliat)
Pentru sirop:
150 ml apa
150 gr zahar tos
coaja galbena de la o lamiie sau coaja de la o portocala
citeva linguri de rom sau citeva picaturi de esenta de rom
Umplutura:
100 gr miez de nuca macinat
100 gr stafide
2 linguri gem de caise
cacao amara ca sa presarati peste prajitura (cca 2 linguri cu virf)
Pentru servire:
250 ml smintina proaspata pentru batut frisca + 2 linguri zahar pudra
Sosul de ciocolata:
2 linguri zahar pudra
2 linguri cacao
apa sau lapte reci cit este nevoie ca sa obtineti un sirop mai gros (daca vreti puteti chiar sa topiti o ciocolata amara pentru a o folosi pe post de sos de ciocolata)

Mod de preparare

Pregatiti cele 3 tipuri de pandispan batind spuma albusele si adaugind restul ingredientelor dupa cum scrie in reteta. Coaceti pe rind cele trei pandispanuri in cite o tava (eu am utilizat una de aluminiu cu dimensiunile: 28*18 cm) in care puneti o bucata de hirtie de copt pe care o umeziti bine sub jet de apa si o striviti /stoarceti in pumn ca pe o rufa stoarsa, cind nu mai are apa pe ea o asezati in tava).

Introduceti tava cu pandispan in cuptorul gata incalzit la 180°c si coaceti pina cind e gata, faceti porioba cu scobitoarea, trebuie sa iasa din pandispan uscat. Pandispanul (aluatul) cind il varsati in tava trebuie sa fie cca 1 cm inaltime.

Pregatiti crema de patiserie dupa reteta de mai sus sau dupa reteta voastra preferata, cantitatea trebuie sa fie cea ca pentru 1 l de lapte. Lasati sa se raceascasi in acest timp pregatiti siropul.

Amestecati apa cu zaharul si coaja de lamiie sau portocala dupa cum vreti. Puneti pe foc si lasati sa fiarba 5 minute de cind incepe sa clocoteasca. Stingeti flacara si adaugati romul sau esenta de rom.

Asamblati prajitura:
Eu am folosit o tava de ceramica mai mare (32*20 cm).

Puneti primul pandispan (cel simplu) in tava, ungeti cu o pensula cu sirop (sau daca aveti o sticla cu capacul gaurit puteti sa inmuiati blatul cu ea), presarati 1/3 din nucile macinate si 1/3 stafide care au fost inmuiate deja in rom si apoi scurse bine. Adaugati 1/2 din cantitatea de crema si nivelati bine.

Asezati al doilea pandispan cel cu cacao, stropiti bine cu sirop, adaugati 1/3 din nucile macinate si 1/3 din stafide si restul de crema. Nivelati bine.

Asezati al treilea pandispan cel cu nuci. Stropiti/ ungeti cu sirop si apoi adaugati cele 2 linguri de gem de caise pe care il intindeti bine pe blat (gemul ca sa fie mai lichid il puteti incalzi putin la bain marie). Adaugati peste gem restul de nuci macinate si stafidele si apoi presarati peste tot cu ajutorul unei strecuratori cacao amara (neindulcita).

Acoperiti tava cu grija cu folie transparenta sau cu hirtie de copt (eu am pus tava de aluminiu de unica folosinta in care am copt blaturile intoarsa cu fundul in sus ca sa acopere tava cu prajitura) si introduceti in frigider. Lasati citeva ore minim, dar cel mai bine ar fi sa lasati peste noapte.

Inainte sa serviti prajitura bateti frisca din smintina proaspata si zaharul pudra. Apoi pregatiti siropul /sosul de ciocolata.

Serviti folosind un mic polonic sau cel mai bine cu lingura de inghetata. In felul asta obtineti galuste aproiape rotunde. Puneti pe fiecare galusca frisca batuta si sos de ciocolata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Somloi Galuska" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

antoniah
•  03.06.2013 04:27:25

SUPER RETETA!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Somloi Galuska