Prajitura Dragobete

Portii
19
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura Dragobete

Ingrediente

  • Pentru foile de pandişpan:
  • 5 ouă,
  • 4 linguri zahăr,
  • 1 lingură zeamă de lămâie,
  • 200 g unt,
  • 1 linguriţă extract de vanilie,
  • 10 linguri lapte,
  • 1 plic praf de copt,
  • 6 linguri făină,
  • 1 lingură cacao,
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apă;
  • 2 linguri zahăr,
  • Pentru crema de cafea:
  • 400 ml lapte,
  • 2 gălbenuşuri,
  • 3 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon,
  • 1 lingură cafea solubilă,
  • 100 g unt,
  • Pentru crema ganache:
  • 200 ml frişcă lichidă,
  • 50 g ciocolată menaj,
  • Pentru ornat: decoraţiuni de zahăr

Mod de preparare


Se pregatesc foile de pandişpan: se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, iar după ce s-a format spuma se adaugă şi 2 linguri de zahăr, amestecând.
Separat, se amestecă untul cu gălbenuşurile, celelalte 2 linguri de zahăr, extractul de vanilie şi laptele. După aceea, se adaugă 3 linguri de făină, praful de copt şi albuşurile. Mai departe, amestecul rezultat se împarte în două: unul va rămâne alb, iar celalalt va fi negru. Se distribuie făina astfel: în compoziţia albă se adaugă încă 2 linguri de făină, iar în cealaltă 1 lingură de făină şi 1 de cacao. Consistenţa obţinută trebuie să fie cremoasă.
Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se coace aprox 10 min, la foc mic, până devine uşor aurie, fără însă a o usca. Se scoate separat pe o tavă şi se lasă la răcit. Apoi se coace şi foaia de cacao.

Siropul: se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă 5 minute, se dă de pe foc, fără a mai adăuga alte esenţe, pentru a nu eclipsa preparatul final.

Pentru crema de cafea: într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făină, se toarnă în fir subţire laptele cald, amestecând şi bătând uşor cu telul pentru a o aera. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă, se de pe foc, se adaugă untul şi cafeaua solubilă şi se omogenizează. Se lasă la răcit.

Pentru crema ganache: se încălzeşte frişca lichidă atât cât să ne frigă la deget. Se dă de pe foc, se toarnă într-un vas adânc în care am rupt ciocolata şi se amestecă bine. Compoziţia este acum lichidă, dar se dă la frigider pentru 10 minute, apoi se amestecă cu mixerul până devine cremoasă şi consistentă.

Se porţionează foile de pandişpan, decupând în forma dorită. Se însiropează delicat. Se asamblează adăugând peste foaia albă un strat de cremă de cafea, apoi foaia de cacao, se decorează cu crema ganache. Pentru o notă finală, se adaugă şi decoraţiuni de zahăr.
Pentru decoraţiuni, se caramelizează 5 linguri cu zahăr până se topeşte zahărul, având grijă să nu-l ardem. Se agită uşor ibricul şi, când începe să se răcească, se toarnă în fir subţire pe o foaie de copt formând inimioare sau alte forme, iar cu o lingură sau un cuţit se trag fire din acea formă, manevrând cu grijă.

Timp: aprox 2h 30min
Porţii: Eu am obţinut 16 pătrate mici şi 3 inimi mari. Porţionând altfel, se pot obţine ori 9 inimi mari, ori 16 pătrate mai mari.

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/02/prajitura-dragobete-2018.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia