Se pregatesc foile de pandişpan: se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, iar după ce s-a format spuma se adaugă şi 2 linguri de zahăr, amestecând.
Separat, se amestecă untul cu gălbenuşurile, celelalte 2 linguri de zahăr, extractul de vanilie şi laptele. După aceea, se adaugă 3 linguri de făină, praful de copt şi albuşurile. Mai departe, amestecul rezultat se împarte în două: unul va rămâne alb, iar celalalt va fi negru. Se distribuie făina astfel: în compoziţia albă se adaugă încă 2 linguri de făină, iar în cealaltă 1 lingură de făină şi 1 de cacao. Consistenţa obţinută trebuie să fie cremoasă.
Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se coace aprox 10 min, la foc mic, până devine uşor aurie, fără însă a o usca. Se scoate separat pe o tavă şi se lasă la răcit. Apoi se coace şi foaia de cacao.
Siropul: se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă 5 minute, se dă de pe foc, fără a mai adăuga alte esenţe, pentru a nu eclipsa preparatul final.
Pentru crema de cafea: într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făină, se toarnă în fir subţire laptele cald, amestecând şi bătând uşor cu telul pentru a o aera. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă, se de pe foc, se adaugă untul şi cafeaua solubilă şi se omogenizează. Se lasă la răcit.
Pentru crema ganache: se încălzeşte frişca lichidă atât cât să ne frigă la deget. Se dă de pe foc, se toarnă într-un vas adânc în care am rupt ciocolata şi se amestecă bine. Compoziţia este acum lichidă, dar se dă la frigider pentru 10 minute, apoi se amestecă cu mixerul până devine cremoasă şi consistentă.
Se porţionează foile de pandişpan, decupând în forma dorită. Se însiropează delicat. Se asamblează adăugând peste foaia albă un strat de cremă de cafea, apoi foaia de cacao, se decorează cu crema ganache. Pentru o notă finală, se adaugă şi decoraţiuni de zahăr.
Pentru decoraţiuni, se caramelizează 5 linguri cu zahăr până se topeşte zahărul, având grijă să nu-l ardem. Se agită uşor ibricul şi, când începe să se răcească, se toarnă în fir subţire pe o foaie de copt formând inimioare sau alte forme, iar cu o lingură sau un cuţit se trag fire din acea formă, manevrând cu grijă.
Timp: aprox 2h 30min
Porţii: Eu am obţinut 16 pătrate mici şi 3 inimi mari. Porţionând altfel, se pot obţine ori 9 inimi mari, ori 16 pătrate mai mari.
Poftă Bună!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/02/prajitura-dragobete-2018.html
Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfectaPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateUn chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...
Chec cu portocaleIncearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Comentarii