Prajitura cu Lemon Curd si Crema de Branza

Complexitate
redusa
Prajitura cu Lemon Curd si Crema de Branza

Ingrediente

  • Blat:
  • -4 albusuri
  • -1 praf de sare
  • -5 linguri zahar
  • -100 g faina
  • -50 g unt topit si racit
  • -4 linguri mac macinat
  • Crema de branza:
  • -1 plic gelatina granulata (dr Oetker, 10 g)
  • -4 galbenusuri
  • -6 linguri zahar
  • -2 linguri amidon
  • -200 ml lapte
  • -1 lingura esenta de vanilie
  • -coaja rasa de lamaie, dupa gust
  • -400 g branza de vaci, bine scursa
  • -200 ml smantana pt frisca
  • Lemon curd:
  • -2 oua
  • -6 linguri zahar
  • -2 linguri amidon alimentar
  • -zeama si coaja rasa de la 3 lamai (dupa gust, puteti folosi 2 sau chiar 1 lamaie)
  • -50 g unt
  • Glazura si decor:
  • -80 g ciocolata + bucatele de coaja de lamaie confiata (optional) sau lemon curd si stelute de ciocolata

Mod de preparare

Blat:
Bateti albusurile spuma tare impreuna cu sarea. Adaugati zaharul in reprize si continuati sa bateti pana cand zaharul este topit si obtineti o bezea ferma.

Inglobati faina, untul topit si racit, macul, amestecand delicat astfel incat compozitia sa ramana aerata (prin rasturnare, de jos in sus).

* Atentie la modul in care inglobati ingredientele in bezea, deoarece in acest blat nu se foloseste nici un agent de crestere, iar felul in care este pregatit este esential pentru a obtine o textura finala, fina si pufoasa.

Turnati intr-o tava (26 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt si nivelati.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt, trece testul cu scobitoarea si a devenit usor auriu la suprafata.
Lasati la racit pe un gratar, apoi taiati in doua, pe orizontala.

Crema de branza:
Puneti gelatina la hidratat in 3 linguri de apa rece.
Frecati galbenusurile impreuna cu zaharul si amidonul pana ce zaharul este topit, apoi diluati cu lapte.
Puneti la fiert, pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Dati deoparte si adaugati esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie.
Puneti in crema fierbinte branza de vaci si incorporati-o bine.

* Folositi blenderul de mana pentru a obtine o textura fina; daca amestecati cu lingura de lemn, atunci treceti neaparat crema prin sita.

Tot in crema calda adaugati si gelatina hidratata, amestecand pana la dizolvarea ei completa.
Lasati deoparte pana se raceste, la temperatura camerei.
Intre timp, bateti frisca, apoi adaugati-o la crema bine racita.

Captusiti o tava cu folie alimentara (util ar fi un cadru metalic pentru prajituri).
Asezati in tava jumatate de blat, intindeti 1/2 din crema si dati la rece.

Lemon curd:
Bateti ouale impreuna cu zaharul, amidonul, zeama si coaja de lamaie.
Fierbeti apoi la bain-marie, pana se ingroasa, amestecand continuu.
Dati deoparte, inglobati untul si amestecati in lemon curd pana ce acesta ajunge la temperatura camerei.

Turnati-l peste blatul cu crema deja racita, bine inchegata si nivelati.
Puneti deasupra restul de crema de branza, asezati cealalta jumatate de blat si presati usor cu mana pe toata suprafata prajiturii.
Dati din nou la rece pentru cel putin 2 ore, apoi puteti sa transferati pe un platou.

Glazura si decor:
Puteti proceda in 2 moduri:
-glazurati prajitura cu ciocolata topita si racorita, lasati sa se intareasca glazura, apoi feliati;
-portionati intai prajitura si abia apoi glazurati cu ciocolata topita si racorita, lasand deliberat sa se prelinga ciocolata si pe marginile prajiturii.
In acelasi mod puteti proceda daca folositi lemon curd in locul ciocolatei topite.

Pentru servire puteti decora si cu bucatele de coaja de lamaie confiata (optional).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
3
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
Bucataras.RO

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

Parfait-Perfect! Asa il numesc. Ar fi util un aparat de facut inghetata, pentru cele mai bune rezultate. Se poate prepara cu...

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola