Prajitura cu Fructe de Sezon si Crema de Smantana

Complexitate
redusa
Prajitura cu Fructe de Sezon si Crema de Smantana

Ingrediente

  • ALUAT:
  • -350 g faina
  • -150 g unt (margarina)
  • -50 g zahar
  • -100 ml lapte
  • -1 ou
  • -20 g drojdie
  • -sare
  • -coaja rasa de lamaie
  • CREMA DE SMANTANA:
  • -5 galbenusuri mari
  • -200 ml smantana
  • -250 g zahar
  • -50 g faina
  • -1-2 plicuri zahar vanilat
  • -15 ml rom (sau zeama de lamaie)
  • FRUCTE:
  • -1 kg cirese (visine, caise, piersici, prune sau mere)
  • -50 g gris (functie de cat de zemoase sunt fructele, mariti cantitatea de gris)
  • -1/2 lingurita scortisoara pudra (sau 1-2 plicuri zahar vanilat)
  • -Pentru ornat
  • zahar vanilat (sau zahar praf vanilat)

Mod de preparare

Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza, adaugand apoi grasimea moale, oul intreg, laptele caldut, sarea, coaja rasa de lamaie si faina cernuta.
Aluatul se amesteca intai cu lingura, apoi timp de 5-6 min, se framanta cu mana. Se pune la crescut, in loc cald, fara curenti de aer rece, invelit, pana-si dubleaza volumul.

Se intinde apoi o singura foaie, care se pune in tava tapetata cu hartie de copt (tava mare de aragaz). Peste ea se presara generos gris si se aseaza, in strat fructele pregatite (spalate, fara samburi, cele mari, taiate cubulete, scurse bine si amestecate cu gris sau pesmet). Peste fructe se toarna crema de smantana pregatita, care va avea consistenta unui pandispan mai moale.

Crema de smantana o pregatim astfel:
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si devin cremoase. Se adauga smantana, romul (zeama de lamaie) si se inglobeaza faina.

Se da tava la cuptorul incalzit, 30-40 min, la foc moderat.

In primele 20 min nu se va deschide cuptorul, dupa aceea se va reduce intensitatea focului, ca sa nu se rumeneasca crema prea mult.

Dupa ce s-a copt, se scoate, se lasa sa se raceasca in tava, apoi se pudreaza cu zahar vanilat si se taie in bucati.

O prajitura foarte buna, in straturi: blat, fructe, crema pe care v-o recomand sa o pregatiti si care va deveni a€œde-a caseia€!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie