Prajitura cu budinca si cocos

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu budinca si cocos

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • - 6 oua mari
  • - 300 g zahar extrafin
  • - 2 linguri cu cacao proaspat cernuta
  • - 6 linguri cu apa calda
  • - 180 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • - 5 g praf de copt
  • - 1/4 lingurita cu unt pentru pregatirea tavii
  • Pentru budinca:
  • - 500 ml lapte UHT 1,5%
  • - 2 galbenusuri
  • - 80 - 100 g zahar extrafin (in functie de cat de dulce doriti sa fie budinca)
  • - 40 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • - un praf de sare
  • - 1/2 lingurita cu esenta de vanilie
  • - 30 g unt
  • Pentru glazura:
  • - 4 linguri cu lapte UHT 1,5%
  • - 2 linguri cu zahar extrafin
  • - 2 linguri cu cacao proaspat cernuta
  • - 30 g unt
  • Pentru asamblarea prajiturii:
  • - 80 g cocos

Mod de preparare

Pentru blat:

- Se pregatesc toate ingredientele necesare. Pentru coacerea blatului este necesara o tava cu dimensiunile: 32 cm x 22 cm x 6 cm.
- Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt (eu obisnuiesc sa untez putin suprafata tavii pentru ca hartia de copt sa se aseze apoi perfect pe suprafata acesteia).
- Se amesteca intr-un bol faina si praful de copt.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se aseaza intr-un bol mare de mixare (pentru mixarea lor se poate folosi un stand mixer, astfel incat albusurile si galbenusurile sa fie pregatite / mixate in acelasi timp). Galbenusurile se pun intr-un bol de mixare separat.
- Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se formeaza un amestec omogen, cremos, ce se deschide putin la culoare.
- Se incalzeste cuptorul la 180 grade C.
- Se incepe mixarea albusurilor (am folosit pentru mixare un stand mixer). Albusurile se mixeaza timp de cateva minute, la viteza maxima, pana se formeaza un amestec spumos (asemanator celui folosit pentru prepararea bezelelor).
- Se adauga amestecului de galbenusuri si zahar, doua linguri cu cacao. Se mixeaza compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se incorporeaza treptat albusurile pregatite anterior in amestecul realizat din galbenusuri, zahar si cacao, pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se incorporeaza treptat faina (amestecata in prealabil cu praful de copt) pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia obtinuta se aseaza in tava si se niveleaza usor (daca este cazul) cu o spatula.
- Se coace pe nivelul intermediar al cuptorului la 180 - 190 grade C timp de aproximativ 30 minute (sau pana blatul este corect preparat termic).
- Blatul copt se lasa sa se raceasca 15 minute pe un gratar.
- Se aseaza blatul pe o suprafata de lucru plana.
- Se taie bucati din blat cu ajutorul unei forme rotunde (preferabil o forma metalica, inalta, cu marginile ascutite si diametrul de aproximativ 4 - 6 cm). Din blatul pregatit se pot obtine 12 - 20 bucati de blat cilindrice (numarul lor depinde de diametrul formei folosite).
- Se taie cu atentie fiecare bucata cilindrica de blat obtinuta anterior, in doua jumatati.

Pentru budinca:

- Se pune laptele intr-o oala la foc mic, pana atinge temperatura de fierbere.
- Se pun galbenusurile intr-un bol de mixare. Se pune praful de sare peste galbenusuri. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine compozitia.
- Se adauga treptat faina si se mixeaza compozitia in continuare.
- Se adauga 100 ml lapte fierbinte (din cantitatea de lapte aflata in oala) si se continua mixarea pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se toarna compozitia in laptele fierbinte aflat la foc mic, amestecand continuu pentru a evita sa se formeze cocoloase.
- Se fierbe budinca timp de 1-2 minute la foc mic pana se ingroasa putin (cand compozitia incepe sa fiarba se vor forma bule vizibile).
- Se ia oala de pe foc. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca usor compozitia cu o lingura din lemn sau cu un tel.
- Se adauga untul taiat bucatele si se amesteca intreaga compozitie pana devine omogena si cremoasa.
- Budinca pregatita se pune intr-un vas termorezistent si se lasa sa se raceasca.

Pentru glazura:

- Se amesteca intr-o oala mica 2 linguri cu zahar si 2 linguri cu cacao.
- Se adauga 4 linguri cu lapte si se amesteca usor cu o lingura din lemn.
- Se adauga untul si se pune oala pe foc mic, amestecand continuu cu o lingura din lemn, pana compozitia se ingroasa putin si devine omogena (aproximativ 40 - 60 secunde). Glazura se foloseste imediat dupa preparare deoarece isi modifica in scurt timp consistenta (ea trebuie pregatita numai dupa asamblarea prajiturii).

Asamblarea prajiturii:

- Se aseaza budinca pe una dintre jumatatile de blat (taiate anterior in forma cilindrica).
- Cealalta jumatate de blat de forma cilindrica se aseaza deasupra astfel incat se se formeze trei straturi (doua parti de blat iar intre ele un strat de budinca).
- Cu o spatula se aseaza budinca si pe marginea celor doua bucati de blat asezate una peste alta.
- Se tapeteaza cu cocos suprafata laterala a prajiturii (pe suprafata laterala a prajiturii, unde s-a asezat budinca in timpul de lucru anterior - cocosul va adera usor de startul de budinca).
- Se aseaza glazura la suprafata prajiturii cu ajutorul unei linguri imediat dupa preparare (glazura se intareste la putin timp dupa preparare).


- Prajitura se pastreaza la rece timp de cateva ore inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
2
Dulciuri

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Budinca de chia - o gustare sanatoasa
4
Carte de bucate

Budinca de chia - o gustare sanatoasa

Budinca de chia este un desert sau o gustare sanatoasa si delicioasa, preparata din seminte de chia înmuiate în lichid (cum...

Budinca de chia - o gustare sanatoasa
Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
5
Carte de bucate

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa