Budinca de Cozonac cu Sos Caramel (Bread Pudding)

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa
Budinca de Cozonac cu Sos Caramel (Bread Pudding)

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 55 gr unt
  • 75 gr zahar (eu am pus din cel maro)
  • 3 oua
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1/4 lingurita praf de cuisoare
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • bucati taiate de cozonac cat sa incapa in 80% dintr-o cratita de 1 litru (am inlocuit painea cu cozonacul)
  • stafide
  • coji de lamaie din dulceata
  • cirese din dulceata
  • curmale si smochine tocate toate (nu foarte marunt)
  • Pentru sosul caramel (reteta de baza):
  • 15o gr zahar maro
  • 250 ml frisca nebatuta
  • 55 gr unt
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • Pentru sosul de vanilie:
  • 250 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura vanilie esenta
  • 1 lingura faina
  • praf de sare

Mod de preparare

Intr-un vas se pune laptele la fiert. Inainte de a da in fiert se ia de pe foc, se pune untul se invarte sa se topeasca si se lasa la rece. Zaharul, ouale, scortisoara, cuisoarele si vanilie se pun intr-un vas si se bat cam un minut cu mixerul. Incet se adauga apoi laptele deja racit, Intr-o tava unsa se pune cozonacul bucati si se presara fructele deasupra. Se toarna amestecul de lapte si se da la cuptor la foc potrivit ptr 25 -30 minute.

Eu am facut o prostie aici, am pus amestecul in forme de muffins (sa nu faceti ca mine) si nu a intrat tot laptele si s-a cam ars putin deaspura). Deci trebuie pus in tava.

Sosul caramel
Intr-un vas se pun toate ingredientele si se pun la foc, se fierb cam 5 minute, se ia de pe foc, se adauga esenta de vanilie, se raceste si se pune peste budinca, inghetata sau desertul preferat.

Pt. variatie:
* Sos caramel-scortisoara
Se foloseste reteta de baza + 1/2 lingurita scortisoara.
* Sos caramel-cafea: reteta de baza+1 lingura cafea naturala concentrata.
* Sos caramel-brandy: reteta de baza +1 lingura de brandy

Sos de vanilie
Se fierb toate pe foc potrivit pentru 5 minute amestecand mereu. Cald se pune peste budinca de cozonac sau paine.
Se poate orna cu un mot de frisca si sosul se toarna deasupra.

Este indicat sa se puna in tava ca sa se poate pune tot lichidul (laptele) peste cozonac. In formele de muffins nu incape bine si se cam ard in cazul asta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura

Am facut un inventar prin frigider si cu ce am gasit, am incropit o prajiturica tare buna si de sezon. Albusurile le aveam in...

Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty