Baigli cu Mac

Complexitate
redusa
Baigli cu Mac

Ingrediente

  • Aluat:
  • -1 kg faina
  • -50 g drojdie
  • -2 oua + 2 galbenusuri
  • -4 linguri zahar
  • -200 ml lapte caldut
  • -2 buc margarina sau 1 margarina + 1 unt
  • -1 praf sare
  • -coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • -400 g mac macinat
  • -1 cana lapte (aproximativ 250 ml)
  • -zahar, dupa gust (circa 300- 350 g)
  • -stafide inmuiate in rom si scurse, optional
  • -1 galbenus + 1 lingura lapte sau 1 galbenus frecat cu 1 lingurita zahar, pentru uns

Mod de preparare

Umplutura:
Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati macul macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale.

Lasati la racit. Inglobati stafidele scurse, optional.

Aluat:
Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina.
Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min).
Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, ½ grasime taiata in bucatele, ½ grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie.

Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut.
Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana.
Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara.
Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele.

Procedati identic cu toate foile.
Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar.

Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min).
Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet. Inveliti in servet curat si pastrati in punga. Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu.


Feliati doar inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
4
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti