Zacusca de Pastai

Complexitate
redusa
Zacusca de Pastai

Ingrediente

  • 1 Kg pastai de fasole (fierte si scurse)
  • 400 gr ardei/gogosari/capia, copti
  • 400 rosii decojite, rondele
  • 100 ml ulei
  • 1-2 cepe taiate julien
  • 1 capatana mica usturoi
  • 1 legatura patrunjel verde
  • Sare
  • Piper boabe
  • 1 frunza dafin
  • 1 fir cimbru
  • Miere (optional, dar recomandat)

Mod de preparare

Una din zacustile mele preferate este cea imbucatatita din cutit: cu putina grija si daca vreau cu tot dinadinsul este si ea tartinabila, dar, are avantajul ca o pot folosi ca o mancarica atunci cand sunt in criza de timp. E o placere sa vezi bucatile din care, prea des, se face pasta.

Va spun cantitatile pe care le folosesc eu, voi urmand sa ajustati dupa dorinta si gust. Fiindca eu nu pun ceapa multa, simtiti-va libere sa adaugati inca una, sau usturoi... etc.

De exemplu, la un Kg de pastai fierte dupa toate regulile (ceapa si zarzavat) si bine scurse, pun 400 gr. ardei/gogosari/capia - copti, 400 gr. rosii decojite, si restul de 200 gr. care raman pt. a egala cantitatea de fasole - ceapa, usturoi, ulei (o ceapa, o capatana mica de usturoi, max 150 ml. ulei) Mai pun piper boabe, o singura frunzulita de dafin, o mana zdravana de patrunjel verde, un fir de cimbru, o lingurita de sare la fiecare kg (deci la aceasta cantitate zisa mai sus pun 2 lingurite de sare - dar si zeama lasata de ardeii copti, care este sarata la randul ei)

Dupa ce calesc ceapa bine, pana la transparenta, o sting cu bunatatea de zeama ce-au lasat-o gogosarii (dupa copt si curatit) si-o mai inabus pret de vreo 10 min. sub capac pana leneveste pe lingura. Incing cuptorul. Incep a face straturi, straturi: peste ceapa calita pun un strat de fasole pastai, usturoi, ardei, patrunjel, rodele de rosii si asa mai departe. Sarati si picurati ulei intre straturi, presarati boabe de piper, ascundeti foaia de dafin si firul de cimbru.

Dau la cuptor, cu capac, prima ora. Inca o jumatate de ora fara capac, moment in care scutur, clatin, legan cratita, pun 1 lingura de miere si-o mai cutremur un pic (n-am scris-o la ingrediente fiindca n-am auzit decat prin zona mea sa se foloseasca miere sau zahar - noi punem o lingurita de zahar si cand fierbem fasolea boabe uscata, scoate in evidenta aromele fara a indulci zama, chiar daca nu credeti :) )

Tot asa fac si zacusca cu ciumperci...

In rest, procedam la pus in borcane fierbinti, sterilizate - totul - ca la orice fel de zacusca.
Aveti incredere in zacusca asta - este tare buna pe post de aperitiv (rece) felul II (calda, cu o coronita de orez, mamaliga sau piure) si desert (in loc de gluma!)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura desteapta cu fructe de sezon
4
Dulciuri

Prajitura desteapta cu fructe de sezon

Prajitura desteapta cu fructe de sezon
Parteneri
Pernute crocante din mamaliguta
Bucataras.RO

Pernute crocante din mamaliguta

Nu-i asa ca de multe ori va ramane mamaliguta si nu stiti ce sa faceti cu ea? Eu am gasit aceasta reteta la Epurasha si am...

Pernute crocante din mamaliguta
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura