Cum Facem Vegeta in Casa

Complexitate
redusa
Cum Facem Vegeta in Casa

Ingrediente

  • 3-4 ardei grasi (combinatie de rosu, galden, portocaliu-pentru culoare frumoasa)
  • 1 telina mare (doua mici), radacina
  • 3 pastarnaci, radacina
  • 3 radacini de patrunjel
  • 8-10 morcovi
  • patrunjel frunze
  • o legatura groasa (si coditele se folosesc)
  • 3-4 legaturi de ceapa verde
  • 1 lingurita de sare (sau mai mult, depinde de gust)
  • 1/2 lingurita de piper (sau mai mult, depinde de gust)

Mod de preparare

Stiu ca mai este inca o reteta postata in cartea de bucate, dar modul in care fac eu vegeta este putin mai diferita, deci am decis sa postez si varianta mea.

Cum la supa de pui punem in general morcovi, ardei, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina, sare si piper, cum am citit pe plicurile de vegeta ingredientele folosite am decis sa fac si eu varianta mea.

Are un miros imbatator, este buna, sanatoasa si fara chimicale. In general pregatesc vegeta in perioada de vara/toamna cand am in gradina legumele necesare dar de data asta stocul a fost mai mic asa ca a trebuit sa il refac folosind o combinatie de legume bio si de cumparat... oricum ar fi tot buna este si sanatoasa.

Se spala patrunjelul frunze si se pune deoparte. Ardeii se spala, se despica in doua, se indeparteaza semintele si cotorul dupa care se feliaza in fasii de marimea unui deget si se pun deoparte.

Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata de coaja, se spala bine, se rad pe mandolina sau pe razatoarea de mere pe lungimea radacinii pentru a obtine fire subtiri si lungi.

Ceapa verde se spala bine se indeparteaza foile exterioare, partea verde si se despica in doua.
In aparatul de uscat fructe se aseaza pe rand, pe fiecare raft dupa cum urmeaza... pe cel de jos, telina si pastarnacul cu patrunjelul, pe raftul urmator, ardeii si ceapa verde, apoi urmatorul raft se va aranja cu morcovi si pe al patrulea raft restul de morcovi si frunzele de patrunjel.

Se pune capacul pe aparat si se lasa in priza circa 2 zile.

In timpul asta mai verificam legumele si daca cele de pe raftul de jos s-au uscat complet se indeparteaza (sau se rotesc rafturile) si se continua procesul de uscare.

Avem grija la depozitare, sa aranjam in cutie de carton, sa ferim de umezeala din aer si din casa pentru ca legumele uscate absorb foarte rapid umezeala si nu mai sant bune, nu se pot macina si trebuie sa le reuscam cel putin 3-4 ore.

Cand toate sant uscate suficient (sant casante) se trece la macinarea lor in masina de cafea.

Asezam legumele macinate intr-un castron, presaram sare si piper peste ele, amestecam bine de tot dupa care asezam in borcane de sticla inchise ermetic.

Pentru ca vegeta de casa nu are glutamat este mai putin galbuie decat vegeta cumparata la magazine si nu are un gust asa de pronuntat. Pentru folosire, cantitatea de vegeta este mai mare decat la cea cumparata (1 lingurita vegeta de cumparat = 1,5 - 2 linguri vegeta de casa)

Pofta buna si spor la treaba!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Tort cu nutella
Bucataras.RO

Tort cu nutella

Reteta cremei  si ideea tortului apartine Sarei Mike(culorile din farfurie)....iar cea a blatului mie....reusita si...

Tort cu nutella
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola