Zacusca Mea

Complexitate
redusa
Zacusca Mea

Ingrediente

  • 5 kg vinete frumoase
  • 4 kg gogosari (eu am folosit ardei grasi rosii ca nu am de unde gogosari pe aici)
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg rosii mai putin suculente (se poate folosi ceva mai mult daca va place mai rosietica zacusca)
  • sare dupa gust (eu am pus 3 linguri de supa marime mai mica)
  • 6-7 frunze de dafin, maruntite
  • 1 lingura de piper boabe
  • 250-300 ml ulei

Mod de preparare

Se aleg vinetele frumoase potrivite ca marime si fara seminte multe, ceapa frumoasa si fara taieturi, stricaciuni, ne asiguram sa fie tare, sa nu aibe portiuni mai moi, apoi gogosarii sa fie frumosi si uniformi pentru a facilita o coacere mai buna (daca folositi ardei rosii sa alegeti din cei cu carnosi, altfel la copt si inlaturat pielita o sa ramaneti cu jumatate de cantitate) iar pentru rosii ar fi de preferat sa alegeti din cele dulci cu seminte putine, mai carnoase si cu suc putin (genul Roma este perfect)

Cu cat rosiile au mai putin lichid, cu atat timpul de fierbere se micsoreaza. Pe un gratar, afara in curte, sau pe ochiurile aragazului (in cazul in care avem din cel cu flacara) punem tabla de copt si coacem vinetele si gogosarii. Pentru a preveni mizeria si mirosul in casa ele se pot coace si in cuptorul aragazului, dar in cazul asta nu veti mai avea gustul putin afumat de la lemne si jar.

Legumele vor fi mai fade, mai mult fierte in coaja lor decat prajite. Vinetele dupa coacere se pun intr-un vas mai mare, unele peste altele, gogosarii se aseaza dupa coacere, in alt vas si se pune sare grunjoasa peste ei (asa se vor curata de coaja mai usor). Dupa ce sant coapte ambele, se incepe operatie de indepartare a cojii /pielitei.

Se pun in castroane separate, pana curatam, spalam, tocam si prajim ceapa in uleiul prevazut in reteta. Rosiile le decojim le indepartam semintele (ele vor face zacusca sa fermenteze daca nu le indepartati). Apoi, daca doriti puteti toca din mana legumele sau pentru a fi mai usor se pot macina cu masina de carne.

Dupe macinarea vinetelor, gogosarilor si rosilor, compozitia rezultata se amesteca cu ceapa prajita se pune sare, circa treisferturi de cantitate (daca adaugati dupa gustul dvs, sa lasati zacusca putin mai nesarata) puneti piperul bpoabe si frunzele de dafin faramitate. Amestecati bine, pana la omogenizare, apoi pe gratarul cel mai de jos al cuptorului de aragaz puneti vasul cu compozitia. Se tine la cuptor la temperatura de 370 f (190C).

Din cand in cand ne mai uitam la zacusca, mai amestecam pentru a preveni formarea unei pojghite la suprafata sau afumarea/arderea ei. Daca preferati sa o faceti pe ochiul de aragaz, se va face mai repede, dar in cazul asta va trebui sa amestecati mereu in zacusca pentru a nu se prinde de fundul vasului, plus ca veti avea foarte multi stropi de zacusca peste tot (sare la fierbere).
In cuptor procesul este ceva mai indelungat dar ocoliti murdaria si curatatenia de dupa. Cand zacusca a scazut, s-a ingrosat si uleiul iese la suprafata, ea este gata. Inainte de a o scoate din cuptor, luam cu o lingura din compozitie, punem pe o farfurioara si lasam la racit. Cand este destul de rece se gusta si daca mai este nevoie de sare, acuma se adauga, dupa gust.

Se mai lasa inca 5 minute la fiert dupa adaugarea sarii apoi se stinge focul si zacusca se pune in borcane sterilizate. Se capseaza si se pun cu capacul in jos pana la racirea totala. Apoi se pun in camara si se serveste dupa placere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa