Zacusca Mea

Complexitate
redusa
Zacusca Mea

Ingrediente

  • 5 kg vinete frumoase
  • 4 kg gogosari (eu am folosit ardei grasi rosii ca nu am de unde gogosari pe aici)
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg rosii mai putin suculente (se poate folosi ceva mai mult daca va place mai rosietica zacusca)
  • sare dupa gust (eu am pus 3 linguri de supa marime mai mica)
  • 6-7 frunze de dafin, maruntite
  • 1 lingura de piper boabe
  • 250-300 ml ulei

Mod de preparare

Se aleg vinetele frumoase potrivite ca marime si fara seminte multe, ceapa frumoasa si fara taieturi, stricaciuni, ne asiguram sa fie tare, sa nu aibe portiuni mai moi, apoi gogosarii sa fie frumosi si uniformi pentru a facilita o coacere mai buna (daca folositi ardei rosii sa alegeti din cei cu carnosi, altfel la copt si inlaturat pielita o sa ramaneti cu jumatate de cantitate) iar pentru rosii ar fi de preferat sa alegeti din cele dulci cu seminte putine, mai carnoase si cu suc putin (genul Roma este perfect)

Cu cat rosiile au mai putin lichid, cu atat timpul de fierbere se micsoreaza. Pe un gratar, afara in curte, sau pe ochiurile aragazului (in cazul in care avem din cel cu flacara) punem tabla de copt si coacem vinetele si gogosarii. Pentru a preveni mizeria si mirosul in casa ele se pot coace si in cuptorul aragazului, dar in cazul asta nu veti mai avea gustul putin afumat de la lemne si jar.

Legumele vor fi mai fade, mai mult fierte in coaja lor decat prajite. Vinetele dupa coacere se pun intr-un vas mai mare, unele peste altele, gogosarii se aseaza dupa coacere, in alt vas si se pune sare grunjoasa peste ei (asa se vor curata de coaja mai usor). Dupa ce sant coapte ambele, se incepe operatie de indepartare a cojii /pielitei.

Se pun in castroane separate, pana curatam, spalam, tocam si prajim ceapa in uleiul prevazut in reteta. Rosiile le decojim le indepartam semintele (ele vor face zacusca sa fermenteze daca nu le indepartati). Apoi, daca doriti puteti toca din mana legumele sau pentru a fi mai usor se pot macina cu masina de carne.

Dupe macinarea vinetelor, gogosarilor si rosilor, compozitia rezultata se amesteca cu ceapa prajita se pune sare, circa treisferturi de cantitate (daca adaugati dupa gustul dvs, sa lasati zacusca putin mai nesarata) puneti piperul bpoabe si frunzele de dafin faramitate. Amestecati bine, pana la omogenizare, apoi pe gratarul cel mai de jos al cuptorului de aragaz puneti vasul cu compozitia. Se tine la cuptor la temperatura de 370 f (190C).

Din cand in cand ne mai uitam la zacusca, mai amestecam pentru a preveni formarea unei pojghite la suprafata sau afumarea/arderea ei. Daca preferati sa o faceti pe ochiul de aragaz, se va face mai repede, dar in cazul asta va trebui sa amestecati mereu in zacusca pentru a nu se prinde de fundul vasului, plus ca veti avea foarte multi stropi de zacusca peste tot (sare la fierbere).
In cuptor procesul este ceva mai indelungat dar ocoliti murdaria si curatatenia de dupa. Cand zacusca a scazut, s-a ingrosat si uleiul iese la suprafata, ea este gata. Inainte de a o scoate din cuptor, luam cu o lingura din compozitie, punem pe o farfurioara si lasam la racit. Cand este destul de rece se gusta si daca mai este nevoie de sare, acuma se adauga, dupa gust.

Se mai lasa inca 5 minute la fiert dupa adaugarea sarii apoi se stinge focul si zacusca se pune in borcane sterilizate. Se capseaza si se pun cu capacul in jos pana la racirea totala. Apoi se pun in camara si se serveste dupa placere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie