Zacusca cu Bureti

Complexitate
medie
Zacusca cu Bureti

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 5 kg vinete
  • 1,5 kg ciuperci (\bureti de roua\)
  • 1 l ulei
  • 500 ml bulion
  • 5 foi de dafin
  • 2 pahare de apa rece
  • 1 lingura piper macinat
  • 2 lg sare

Mod de preparare

S-a imbracat gradina toata
in tonuri dulci de aramiu;
miroase a vanata coapta,
a gogosar si rubiniu.

e zarva mare in ograda-
cu mic, cu mare buchisesc
in vechea "carte de bucate"
dupa "zacusca cu bureti".

- Se curata mai intai ceapa-
Citeste mama; rade-apoi:
Asta e treaba pentru tata,
de gogosari ne-ocupam noi!

Bunica vine cu buretii
alesi, spalati, taiati marunt,
iara bunicul, sub mustata
zambeste, vinete cocand.

- Cine se duce in camara? -
intreaba mama macinand-
sa imi aduca bulionul,
niste ulei, piper, dafin ...

- Fug eu, fug eu! striga mezina.
Dar, mama, n-ai uitat ceva?
- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,
fugi de adu si cratita!

e zarva mare in ograda,
focul trosneste-ncetulet,
si toti ai casei dau zabava
langa zacusca cu bureti.

Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs, dupa care le toci. Eu folosesc doar ustensile din lemn, pentru a nu le oxida.
Ceapa se curata, se taie in sferturi, o speli bine sub jet de apa rece si o dai prin masina de tocat.
Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi, apoi ii dai prin masina de tocat.
Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt.

Ceapa o pui intr-o cratita impreuna cu 1 pahar de apa si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand scade apa (cca 45 min.). Amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Gogosarii ii pui intr-o oala mai mare (10 l) impreuna cu 1 pahar de apa si ii lasi sa fiarba la foc mic cca 45 minute, pana cand devin pastosi si scade apa. Nu uita sa mai amesteci.

Poti face aceste 2 manevre simultan, ca sa nu pierzi prea mult timp.

Amesteci ardeii cu ceapa in oala cea mai mare si ii lasi sa fiarba impreuna 30 minute, dupa care adaugi si vinetele, amestecand usor.
Continuam sa amestecam din cand in cand, lasand compozitia sa fiarba incet.
Mai lasi la fiert 30 de minute si adaugi sarea, piperul si foile de dafin proaspete (eu am un mic arbust pe balcon; daca nu ai, poti folosi foi uscate), lasand la foc mic inca 15 minute.
Adaugi uleiul, cate putin si amesteci cu grija. Lasi sa fiarba inca 1 ora si mai amesteci, ca sa nu se lipeasca.
Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul. Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena si compozitia se desprinde usor de pe marginea oalei.

In acest timp, tu speli borcanele si le lasi la uscat in cuptorul incalzit, pentru a se steriliza.

Asezi borcanele unul cate unul intr-o farfurie de metal (ca sa nu se crape) si le umpli cu zacusca. Le inchizi si le lasi la dunst uscat (sa se raceasca intre paturi) 24 de ore, apoi le etichetezi si le asezi frumos in camara.
Servesti zacusca pe felii de paine proasptata, ca atare, sau prepari cu ajutorul ei diferite aperitive.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Inghetata de trandafiri si banane
1
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
5
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Parteneri
Desert tort Omul de Zapada, entremet cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert tort Omul de Zapada, entremet cu ciocolata

Pentru acest tort m-am inspirat de la Simona Callas, doar am facut unele modificari, am folosit mousse de ciocolata neagra in...

Desert tort Omul de Zapada, entremet cu ciocolata
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti