Zacusca cu Bureti

Complexitate
medie
Zacusca cu Bureti

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 5 kg vinete
  • 1,5 kg ciuperci (\bureti de roua\)
  • 1 l ulei
  • 500 ml bulion
  • 5 foi de dafin
  • 2 pahare de apa rece
  • 1 lingura piper macinat
  • 2 lg sare

Mod de preparare

S-a imbracat gradina toata
in tonuri dulci de aramiu;
miroase a vanata coapta,
a gogosar si rubiniu.

e zarva mare in ograda-
cu mic, cu mare buchisesc
in vechea "carte de bucate"
dupa "zacusca cu bureti".

- Se curata mai intai ceapa-
Citeste mama; rade-apoi:
Asta e treaba pentru tata,
de gogosari ne-ocupam noi!

Bunica vine cu buretii
alesi, spalati, taiati marunt,
iara bunicul, sub mustata
zambeste, vinete cocand.

- Cine se duce in camara? -
intreaba mama macinand-
sa imi aduca bulionul,
niste ulei, piper, dafin ...

- Fug eu, fug eu! striga mezina.
Dar, mama, n-ai uitat ceva?
- Asa e, pui! Eh, bat-o vina,
fugi de adu si cratita!

e zarva mare in ograda,
focul trosneste-ncetulet,
si toti ai casei dau zabava
langa zacusca cu bureti.

Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs, dupa care le toci. Eu folosesc doar ustensile din lemn, pentru a nu le oxida.
Ceapa se curata, se taie in sferturi, o speli bine sub jet de apa rece si o dai prin masina de tocat.
Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi, apoi ii dai prin masina de tocat.
Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt.

Ceapa o pui intr-o cratita impreuna cu 1 pahar de apa si lasi sa fiarba la foc mic, pana cand scade apa (cca 45 min.). Amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Gogosarii ii pui intr-o oala mai mare (10 l) impreuna cu 1 pahar de apa si ii lasi sa fiarba la foc mic cca 45 minute, pana cand devin pastosi si scade apa. Nu uita sa mai amesteci.

Poti face aceste 2 manevre simultan, ca sa nu pierzi prea mult timp.

Amesteci ardeii cu ceapa in oala cea mai mare si ii lasi sa fiarba impreuna 30 minute, dupa care adaugi si vinetele, amestecand usor.
Continuam sa amestecam din cand in cand, lasand compozitia sa fiarba incet.
Mai lasi la fiert 30 de minute si adaugi sarea, piperul si foile de dafin proaspete (eu am un mic arbust pe balcon; daca nu ai, poti folosi foi uscate), lasand la foc mic inca 15 minute.
Adaugi uleiul, cate putin si amesteci cu grija. Lasi sa fiarba inca 1 ora si mai amesteci, ca sa nu se lipeasca.
Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul. Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena si compozitia se desprinde usor de pe marginea oalei.

In acest timp, tu speli borcanele si le lasi la uscat in cuptorul incalzit, pentru a se steriliza.

Asezi borcanele unul cate unul intr-o farfurie de metal (ca sa nu se crape) si le umpli cu zacusca. Le inchizi si le lasi la dunst uscat (sa se raceasca intre paturi) 24 de ore, apoi le etichetezi si le asezi frumos in camara.
Servesti zacusca pe felii de paine proasptata, ca atare, sau prepari cu ajutorul ei diferite aperitive.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia