1. Pregatirea butoiului
Este necesar un butoi de plastic de 50-60 litri.
Sterilizarea butoiului :
* se umple butoiul pana la jumatate cu apa clocotita si se lasa asa pana se raceste ;
* se scurge de apa ( cu gura in jos );
* se afuma pe interior cu o carpa curata aprinsa ( se acopera si se lasa o jumatate de ora cu fumul in el ! ).
2. Preparare :
* Varza se tine intreaga , o ora, in apa rece cu sare ;
* Conopida se tine o jumatate de ora in apa clocotita cu sare ;
* Se scoate varza si se curata de frunzele de suprafata , degradate ;
* Se scoate miezul din cotorul fiecarei verze ;
* Pe fundul butoiului se aseaza tulpinile de marar ( 2 legaturi ) hreanul ( 2 legaturi ), tulpinile de cimbru ( 2 legaturi )si frunzele de visin ( o jumatate din cantitate ) ;
* Se aseaza varza cu scobitura in sus.In scobitura se pune sare .
* Intercalat se aseaza restul de tulpini si frunze iar la mijlocul butoiului se adauga sfecla rosie taiata felii si restul de hrean . De asemeni , intercalat se introduce si conopida ;
* Peste continut se toarna apa fiarta . Apa se fierbe cu apa in ea ( 1 litru de apa la o lingura de sare ) si se toarna racita in butoi ;
*Se pritoceste astfel :
- la fiecare 2 zile ( primele 2 saptamani );
- la fiecare 4 zile ( din a 4 saptamana incolo ).
Peste varza se aseaza o cruce din lemn de fag sau alta esenta tare si peste ea o piatra mai mare .
Se pastreaza la rece , in pivnita sau beci .
Un cozonac pufos si delicios! "Bunatati pentru Craciun"
Desert cozonac Coronita cu zmeuraDulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
Comentarii