Salata asortata (ciolomada)

Portii
12
Timp pregatire
1440 minute
Timp coacere
70 minute
Complexitate
medie
Salata asortata (ciolomada)

Ingrediente

  • 1 varză albă mică
  • 1 varză roșie mică
  • 1 kg castraveti mici
  • 2 ardei iuți verzi
  • 1 conopidă mică
  • 4 cepe albe
  • 2 sfecle roșii mici
  • 4 morcovi medii
  • 2 ardei grași galbeni
  • 2 ardei capia roșii
  • Sare după gust
  • Boabe de piper, coriandru, muștar
  • Semințe de chimen
  • 2 foi de dafin
  • Acid salicilic
  • O bucată mai mare de hrean
  • Câte o legatura cimbru verde și marar verde sau uscat
  • 1 litru și 200 de ml oțet din vin
  • 1 litru și 200 de ml apă
  • 1 kg și 200 de grame zahăr
  • 12 borcane de câte 800 de ml

Mod de preparare

Această salată asortată, în culori vesele , sfidează timpul capricios de afară și este o adaptare proprie a ciolomadei, de origine maghiară , care de obicei include și gogoșari, gogonele , însă cum nu am găsit de niciunele, am ales propriile mele combinații, fiind o salată versatila de altfel.
E ceva de muncă, dar sper să merite, fiind și prima oară când o pregătesc!
Pentru început, curatam legumele, le spălăm, varza, morcovii și sfeclele le dăm pe razatoare, ceapa o feliem solzisori, ardeii julien, castravetii rondele, hreanul îl curatam și îl tăiem felii mai mici.
Legumele feliate le amestecăm bine cu o lingura de sare, le așezăm în 3 recipiente și le depozitam acoperite în frigider până a doua zi .
A doua zi, lichidul format îl amestecăm cu oțetul, apa, zahărul, sare după gust, condimentele pisate în mojar, foile de dafin, încât să rezulte o compoziție dulce-acrișoara. Aceasta se fierbe.
Borcanele sterilizate în prealabil se umplu cu legume, printre ele se pun bucăți de hrean, câteva fire de cimbru verde, marar, se toarnă lichid fierbinte, se adaugă cate un varf de linguriță acid salicilic în fiecare borcan.
Se capseaza și, facultativ, se mai sterilizeaza odata 30 de minute în cuptorul încins la minim ( eu am cămara mai călduroasă, așa că am urmat și acest pas...).
Se scot din cuptor și se păstrează la cald până se racesc.
Se eticheteaza și se depozitează în cămară.
Se mureaza foarte repede, așa că probabil vor fi ideale lângă un grătar, însă sper să fie bune si la Crăciun!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Nuca
1
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
2
Dulciuri

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)

Rulada cu Miez de Nuca (Frapanta)
Tartiflette- specialitate Savoyarda
5
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Parteneri
desert cheesecake marmorat cu ciocolata
Bucataras.RO

desert cheesecake marmorat cu ciocolata

Nu ma dau in vant dupa cheesecake-urile coapte, insa cele preparate la rece sunt irezistibile. Cel de astazi e absolut divin...

desert cheesecake marmorat cu ciocolata
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala