Ketchup Picant

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 5 kg gogosari rosii (curatati de cotor si taiati felii)
  • 1 l bulion fiert (facut)
  • 5 maciulii usturoi (aprox 35 - 40 catei)
  • 12-15 ardei iuti
  • 1 cana 200 ml otet de 9 grade
  • 150 - 200 grame zahar
  • 1 lingurita piper negru macinat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita salicilat (cu varf)

Mod de preparare

Gogosarii taiati felii + usturoi curatat + ardeii iuti fara codite (taiati in doua) + 1 lingurita sare se pun intr-o cratita si se acopera cu apa si se fierb pana se inmoaie bine gogosarii. Se lasa la racit, dupa care se scot gogosarii + ardeii iuti + usturoiul intr-o strecuratoare.

Se trec prin masina de tocat rosii (nu prin masina de tocat) pentru a se obtine o pasta fara coji si seminte. Pasta se pune intr-o cratita pe care se toarna litrul de bullion, cana de otet, zaharul si lingurita de piper. Se amesteca bine si se pune in cuptor la fiert la foc mediu spre puternic (nu pe foc puternic la aragaz). Astfel se evita prinderea pastei de cratita.

Se fierbe 90 - 120 de minute in functie de cat de gros se doreste ketchup-ul. Consistenta ideala este cea a unei smantane groase. Se amesteca rar in timpul fierberii.

In momentul obtinerii consistentei dorite, se scoate cratita si se adauga salicilatul dupa care se amesteca pentru omogenizarea cat mai buna a pastei cu salicilatul.

A NU SE PUNE SALICILATUL IN PASTA CAND SE DA LA CUPTOR, DOAR DUPA CE SE SCOATE DIN CUPTOR. SALICILATUL NU TREBUIE FIERT!

Pasta fierbinte se pune in borcane curate, uscate si incalzite. Se capseaza borcanele si se pun intr-o tava dupa care se sterilizeaza*.
* Sterilizare 1:

Peste borcanele calde din tava se pune o carpa uscata groasa care sa le acopere si se lasa la racit pana a doua zi.

* Sterilizare 2:

Se incalzeste cuptorul dupa care se stinge flacara, iar in cuptorul cald se introduce tava cu borcanele. Se inchide usa cuptorului si se lasa la racit pana a doua zi.

Observatii pentru un produs cat mai bun:
1. Conteaza cum se aleg gogosarii, cei mai indicati sunt cei cu pulpa grasa.
2. Bulionul trebuie sa fie cat mai gros.
3. Se gusta ardeii iuti pentru a stabili cati trebui adaugati pentru o iuteala potrivita.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.