Gem de prune cu nuca

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Gem de prune cu nuca

Ingrediente

  • 5 kg prune
  • 600-800 g zahar
  • zeama de la o lamaie
  • 1 kg mere
  • 1 cana nuca taiat grosier

Mod de preparare

Una din dulceturile preferate pe care le facea bunica si pe care o mancam cu mare pofta pe o felie de paine coapta pe vatra.

Se spala prunele si se scot samburii. Se dau prunele prin masina de tocat carne. Se pun prunele intr-o oala si se da la foc iute pana incepe sa fiarba. Se adauga 600 g zahar, se amesteca si se lasa sa fiarba la foc mic spre mediu. Se spumeaza de cate ori este nevoie.
Intre timp se spala merele, se curata de coaja si se taie in bucati apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se adauga si merele in oala. Se lasa sa fiarba si se gusta pentru a vedea daca este suficient de dulce (noua nu ne place gemul foarte dulce) si se mai adauga zahar daca este cazul.
Se face din cand in cand proba. Spre final se adauga si nuca taiata grosier. Se mai lasa sa dea cateva clocote bune si se face din nou proba pe o farfurie. Daca se incheaga dupa racire este gata.
Se toarna gemul in borcane sterilizate, se capacesc si se pun in paturi sa stea pana se racesc.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie