Gem de prune cu nuca

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Gem de prune cu nuca

Ingrediente

  • 5 kg prune
  • 600-800 g zahar
  • zeama de la o lamaie
  • 1 kg mere
  • 1 cana nuca taiat grosier

Mod de preparare

Una din dulceturile preferate pe care le facea bunica si pe care o mancam cu mare pofta pe o felie de paine coapta pe vatra.

Se spala prunele si se scot samburii. Se dau prunele prin masina de tocat carne. Se pun prunele intr-o oala si se da la foc iute pana incepe sa fiarba. Se adauga 600 g zahar, se amesteca si se lasa sa fiarba la foc mic spre mediu. Se spumeaza de cate ori este nevoie.
Intre timp se spala merele, se curata de coaja si se taie in bucati apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se adauga si merele in oala. Se lasa sa fiarba si se gusta pentru a vedea daca este suficient de dulce (noua nu ne place gemul foarte dulce) si se mai adauga zahar daca este cazul.
Se face din cand in cand proba. Spre final se adauga si nuca taiata grosier. Se mai lasa sa dea cateva clocote bune si se face din nou proba pe o farfurie. Daca se incheaga dupa racire este gata.
Se toarna gemul in borcane sterilizate, se capacesc si se pun in paturi sa stea pana se racesc.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
Bucataras.RO

Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon

"Gătesc cu noile condimente Delikat cu ingrediente 100% naturale" De data aceasta am pregatit o rulada cu carne...

Rulada din carne de pui umpluta cu fasole verde, nuci si cascaval invelita in bacon
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola