Gem de prune cu nuca

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Gem de prune cu nuca

Ingrediente

  • 5 kg prune
  • 600-800 g zahar
  • zeama de la o lamaie
  • 1 kg mere
  • 1 cana nuca taiat grosier

Mod de preparare

Una din dulceturile preferate pe care le facea bunica si pe care o mancam cu mare pofta pe o felie de paine coapta pe vatra.

Se spala prunele si se scot samburii. Se dau prunele prin masina de tocat carne. Se pun prunele intr-o oala si se da la foc iute pana incepe sa fiarba. Se adauga 600 g zahar, se amesteca si se lasa sa fiarba la foc mic spre mediu. Se spumeaza de cate ori este nevoie.
Intre timp se spala merele, se curata de coaja si se taie in bucati apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se adauga si merele in oala. Se lasa sa fiarba si se gusta pentru a vedea daca este suficient de dulce (noua nu ne place gemul foarte dulce) si se mai adauga zahar daca este cazul.
Se face din cand in cand proba. Spre final se adauga si nuca taiata grosier. Se mai lasa sa dea cateva clocote bune si se face din nou proba pe o farfurie. Daca se incheaga dupa racire este gata.
Se toarna gemul in borcane sterilizate, se capacesc si se pun in paturi sa stea pana se racesc.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
2
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Chec cu Iaurt
3
Dulciuri

Chec cu Iaurt

Chec cu Iaurt
Prajitura Victoria
4
Dulciuri

Prajitura Victoria

Prajitura Victoria
Prajitura Cappuccino
5
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Parteneri
Ciorba  cu os de porc si gulie
Bucataras.RO

Ciorba cu os de porc si gulie

Imi place asa prepar ciorbe diverse . De gulie nu am mai mancat de mult timp .

Ciorba cu os de porc si gulie
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort cu crema de clementine si cappucino
Gustos.RO

Tort cu crema de clementine si cappucino

Blatul: Topiti pe baie de aburi ciocolata impreuna cu untul, le lasati sa se racoreasca.

Tort cu crema de clementine si cappucino