Dulceata de paducel (gherghine)

Portii
6
Timp pregatire
45 minute
Complexitate
medie
Dulceata de paducel (gherghine)

Ingrediente

  • Cam 2 kg de fructe bine coapte de paducel sau gherghine, cum se zice la noi in Dobrogea
  • zahar
  • apa
  • suc de lamaie

Mod de preparare

Fructele curatate de codite si spalate bine sub jet de apa rece, se acopera de 1 cm deasupra lor cu apa rece si se pun la foc sa fiarba.
Dupa primul clocot, se lasa fiocul domol si se fierbe cca. 15 -20 minute. Se scurg de apa in care au fiert si separat intr-o sita se paseaza bine, frecand bine cu o lingura de lemn, pana obtinem o pasta groasa. Ce ramane in sita mai adaugam cate un pic de apa in care au fiert sa subtiem si sa pasam cu usurinta si sa obtinem cat mai multa pasta. Pielitele si samburii ramase se arunca. Se amesteca pasta cu apa fierbinte care am scurs-o, se cantareste si atat cat are lichidul adaugam si zaharul si punem la foc, amestecand continuu.
Se fierbe cam o ora, trebuie sa ajunga la consistenta mierii de albine, se face proba pe o farfurie tinuta la frigider, sa fie rece si se lasa cateva picaturi, dupa lingura. Daca este legata, adaugam si sucul pentru o aroma si mai buna si pentru a nu se zaharisi peste iarna.
Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si se etanseizeaza bine. Se acopera cu ceva gros si se lasa sa se raceasca lent, apoi se dau la beci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie