Cum Facem Vegeta in Casa

Complexitate
redusa
Cum Facem Vegeta in Casa

Ingrediente

  • 3-4 ardei grasi (combinatie de rosu, galden, portocaliu-pentru culoare frumoasa)
  • 1 telina mare (doua mici), radacina
  • 3 pastarnaci, radacina
  • 3 radacini de patrunjel
  • 8-10 morcovi
  • patrunjel frunze
  • o legatura groasa (si coditele se folosesc)
  • 3-4 legaturi de ceapa verde
  • 1 lingurita de sare (sau mai mult, depinde de gust)
  • 1/2 lingurita de piper (sau mai mult, depinde de gust)

Mod de preparare

Stiu ca mai este inca o reteta postata in cartea de bucate, dar modul in care fac eu vegeta este putin mai diferita, deci am decis sa postez si varianta mea.

Cum la supa de pui punem in general morcovi, ardei, ceapa, patrunjel, pastarnac si telina, sare si piper, cum am citit pe plicurile de vegeta ingredientele folosite am decis sa fac si eu varianta mea.

Are un miros imbatator, este buna, sanatoasa si fara chimicale. In general pregatesc vegeta in perioada de vara/toamna cand am in gradina legumele necesare dar de data asta stocul a fost mai mic asa ca a trebuit sa il refac folosind o combinatie de legume bio si de cumparat... oricum ar fi tot buna este si sanatoasa.

Se spala patrunjelul frunze si se pune deoparte. Ardeii se spala, se despica in doua, se indeparteaza semintele si cotorul dupa care se feliaza in fasii de marimea unui deget si se pun deoparte.

Morcovii, patrunjelul, pastarnacul si telina se curata de coaja, se spala bine, se rad pe mandolina sau pe razatoarea de mere pe lungimea radacinii pentru a obtine fire subtiri si lungi.

Ceapa verde se spala bine se indeparteaza foile exterioare, partea verde si se despica in doua.
In aparatul de uscat fructe se aseaza pe rand, pe fiecare raft dupa cum urmeaza... pe cel de jos, telina si pastarnacul cu patrunjelul, pe raftul urmator, ardeii si ceapa verde, apoi urmatorul raft se va aranja cu morcovi si pe al patrulea raft restul de morcovi si frunzele de patrunjel.

Se pune capacul pe aparat si se lasa in priza circa 2 zile.

In timpul asta mai verificam legumele si daca cele de pe raftul de jos s-au uscat complet se indeparteaza (sau se rotesc rafturile) si se continua procesul de uscare.

Avem grija la depozitare, sa aranjam in cutie de carton, sa ferim de umezeala din aer si din casa pentru ca legumele uscate absorb foarte rapid umezeala si nu mai sant bune, nu se pot macina si trebuie sa le reuscam cel putin 3-4 ore.

Cand toate sant uscate suficient (sant casante) se trece la macinarea lor in masina de cafea.

Asezam legumele macinate intr-un castron, presaram sare si piper peste ele, amestecam bine de tot dupa care asezam in borcane de sticla inchise ermetic.

Pentru ca vegeta de casa nu are glutamat este mai putin galbuie decat vegeta cumparata la magazine si nu are un gust asa de pronuntat. Pentru folosire, cantitatea de vegeta este mai mare decat la cea cumparata (1 lingurita vegeta de cumparat = 1,5 - 2 linguri vegeta de casa)

Pofta buna si spor la treaba!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Bulion aromat cu ardei
Bucataras.RO

Bulion aromat cu ardei

Au fost rosii destule in gradina anul acesta, asa ca am facut si bulion. Au iesit 11 l.

Bulion aromat cu ardei
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti