E aleg legumele, se spala bine se curata ardeii de cotoare si seminte, dovlecelul se spala bine si daca doriti se poate lasa cu coaja cu tot (eu am indepartat coaja) se feliaza la 1 cm fiecare felie, conopida se spala bine de tot dupa care se desface in buchetele, ardeiul iute si cel gras se feliaza si ei sau se taie fasii. Morcovii se spala si se taie si ei in bucati mai mici si daca sant prea grosi se despica si in doua.
Dupa ce toate astea au fost facute, se pun intr-un recipient mare si se presara sare deasupra lor, exact atata cat ar trebui sa folositi pentru o mancare imediata dupa care se amesteca sa ii cuprinda sarea. Se lasa asa circa jumatate de ora.
Se aleg borcanele in care vom aranja legumele, se spala, se sterilizeaza si se incepe umplerea lor. Pe fundul borcanului se va aseza cate o lingura de piper, cate o frunza de dafin si 2 bucatele de hrean dupa care se aranjeaza, intercalat conopida, morcovi, ardei iute si gras, hrean precum si feliutele de dovlecei.
Intre timp, pe aragaz, avem un vas cu apa in care am pus sare grunjoasa intr-o proportie de 1 litru de apa si o lingura scuturata de sare (trebuie sa tinem cont ca mai este sare si pe legume plus ca tipurile de sare sareaza diferit.
Se incearca solutia (saramura) si daca o consideram destul de sarata lasam asa, daca ni se pare prea sarata mai adaugam apa pana cand obtinem procentul de sare pe care il dorim.
Se lasa la fiert si cand a dat in clocot se inchide focul, se adauga otetul dupa gust si se amesteca
Se toarna fierbinte peste legumele din borcan si se capseaza.
Se pun borcanele intr-o tava si se lasa pe masa din bucatarie sau undeva intr-un loc la vedere pentru ca in cateva zile va incepe sa fermenteze si pe langa capac va iesi putin din apa in care stau legumele.
Dupa ce s-a uscat solutia pe borcane si incepe sa se limpezeasca, spalam la suprafata borcanele si se mutam in camara de alimente.
Servim iarna ca si orice alta muratura, langa o friptura, mancare de cartofi sau langa orice altceva va place.
Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosiiOmleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasaPrajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.
Prajitura pufoasa cu piersici
Comentarii