Ardei Umpluti cu Varza, la Borcan

Complexitate
redusa
Ardei Umpluti cu Varza, la Borcan

Ingrediente

  • 3 kg de varza alba
  • 3 morcovi
  • piper boabe
  • 1 lingura rasa la fiecare litru de apa
  • sare grunjoasa (aproximativ o lingura la fiecare litru de apa- atentie! ! , sarea sareaza diferit)
  • 1 radacina de hrean
  • 30-40 de ardei grasi (depinde de marimea lor)
  • otet
  • bete de marar uscat
  • 1 usturoi mare, gata curatat
  • foi de dafin 2-3 pentru fiecare litru de apa pe care il folositi

Mod de preparare

Cu toate ca in unele parti si multe retete recheama frunze de telina, patrunjel si alte seminte decat ce am scris, eu am tinut reteta cea mai simpla pentru ca asta este cea pe care o facea bunica si cu care eu am crescut.

Am facut in anii trecuti umplutura dupa retete de prin cartile de bucate dar la nimeni din familie nu a placut, deci " back to basic" sau mai pe romaneste " inapoi la origine"

Se aleg ardei grasi aproximativ de aceasi marime, se spala bine se indeparteaza cotorul si semintele, eventual se taie din membranele din interior, se sareaza putin in interior si se aseaza pe o farfurie sau
intr-un vas, pusi unul in altul, cate 4 sau 5 bucati.

Se lasa la frigider, acoperiti cu o panza sau tifon pana a doua zi (bunica ii tinea in vas pus intr-un saculet de panza si tinut in fantana, agatat pe cui) Se spala varza bine de tot, se indeparteaza primele frunze, se scoate cototul, se taie in felii de 2 cm groase si se toaca marunt (cu robotul de bucatarie sau manual).

Morcovii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea de mere iar hreanul se curata de coaja dupa care se taie betisoare cam de grosimea unui creion (sau ceva mai gros).

Se amesteca varza cu morcovii si cateva boabe de piper, se sareaza putin ca si cum ar trebui sarat pentru o mancare imediata. Se amesteca bine, se mai freaca varza intre palmi dupa care se acopere si se lasa la frigider pana a doua zi (12 ore).

In ziua urmatoare se scot ardeii si varza si se trece la umplerea lor. Inainte de a incepe umplerea ardeilor se are in vedera curatarea si sterilizarea borcanelor si a capacelor.

Pe fundul borcanelor se aseaza bete de marar uscat, 2-3 fire de hrean si 2-3 catei de usturoi si se incepe aranjarea ardeilor, unul langa altul. Intre ardei se pun betisoare de hrean si catei de usturoi, eventual cateva rozete de morcovi pentru decor.

Cand s-a terminat primul rand, se aseaza deasupra 2 bete de hrean si putin marar uscat (tot bete) si se continua cu al doilea rand de ardei. Repetam randurile de cate ori este nevoie (asta in cazul in care avem borcane mari de 10 litri) .

Pe aragaz, intr-un vas punem apa la fiert. Punem la 1 litru de apa circa 30 % sare (sau mai putin, depinde de cat de bine sareaza sarea pe care o folositi). Eu v-as sfatui sa gustati saramura inainte de a o folosi.

Se pun si boabe de piper, circa o lingura scuturata la 1 lt apa, foile de dafin si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga otetul dupa gust (eu pun dupa ochi, aproximativ 75-100 ml/litru apa).

Solutia obtinuta se toarna fierbinte peste ardei in borcane, se capseaza si se aseaza borcanele in tavi si se lasa pe masa din bucatarie. Vor incepe sa fermenteze in cateva zile, din lichidul din borcane va iesi putin pe langa capac, dar asta este bine pentru ca va sigila capacul dupa uscare. Dupa ce se limpezeste apa, se curata borcanele si se pun in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie