Ardei Umpluti cu Varza, la Borcan

Complexitate
redusa
Ardei Umpluti cu Varza, la Borcan

Ingrediente

  • 3 kg de varza alba
  • 3 morcovi
  • piper boabe
  • 1 lingura rasa la fiecare litru de apa
  • sare grunjoasa (aproximativ o lingura la fiecare litru de apa- atentie! ! , sarea sareaza diferit)
  • 1 radacina de hrean
  • 30-40 de ardei grasi (depinde de marimea lor)
  • otet
  • bete de marar uscat
  • 1 usturoi mare, gata curatat
  • foi de dafin 2-3 pentru fiecare litru de apa pe care il folositi

Mod de preparare

Cu toate ca in unele parti si multe retete recheama frunze de telina, patrunjel si alte seminte decat ce am scris, eu am tinut reteta cea mai simpla pentru ca asta este cea pe care o facea bunica si cu care eu am crescut.

Am facut in anii trecuti umplutura dupa retete de prin cartile de bucate dar la nimeni din familie nu a placut, deci " back to basic" sau mai pe romaneste " inapoi la origine"

Se aleg ardei grasi aproximativ de aceasi marime, se spala bine se indeparteaza cotorul si semintele, eventual se taie din membranele din interior, se sareaza putin in interior si se aseaza pe o farfurie sau
intr-un vas, pusi unul in altul, cate 4 sau 5 bucati.

Se lasa la frigider, acoperiti cu o panza sau tifon pana a doua zi (bunica ii tinea in vas pus intr-un saculet de panza si tinut in fantana, agatat pe cui) Se spala varza bine de tot, se indeparteaza primele frunze, se scoate cototul, se taie in felii de 2 cm groase si se toaca marunt (cu robotul de bucatarie sau manual).

Morcovii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea de mere iar hreanul se curata de coaja dupa care se taie betisoare cam de grosimea unui creion (sau ceva mai gros).

Se amesteca varza cu morcovii si cateva boabe de piper, se sareaza putin ca si cum ar trebui sarat pentru o mancare imediata. Se amesteca bine, se mai freaca varza intre palmi dupa care se acopere si se lasa la frigider pana a doua zi (12 ore).

In ziua urmatoare se scot ardeii si varza si se trece la umplerea lor. Inainte de a incepe umplerea ardeilor se are in vedera curatarea si sterilizarea borcanelor si a capacelor.

Pe fundul borcanelor se aseaza bete de marar uscat, 2-3 fire de hrean si 2-3 catei de usturoi si se incepe aranjarea ardeilor, unul langa altul. Intre ardei se pun betisoare de hrean si catei de usturoi, eventual cateva rozete de morcovi pentru decor.

Cand s-a terminat primul rand, se aseaza deasupra 2 bete de hrean si putin marar uscat (tot bete) si se continua cu al doilea rand de ardei. Repetam randurile de cate ori este nevoie (asta in cazul in care avem borcane mari de 10 litri) .

Pe aragaz, intr-un vas punem apa la fiert. Punem la 1 litru de apa circa 30 % sare (sau mai putin, depinde de cat de bine sareaza sarea pe care o folositi). Eu v-as sfatui sa gustati saramura inainte de a o folosi.

Se pun si boabe de piper, circa o lingura scuturata la 1 lt apa, foile de dafin si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga otetul dupa gust (eu pun dupa ochi, aproximativ 75-100 ml/litru apa).

Solutia obtinuta se toarna fierbinte peste ardei in borcane, se capseaza si se aseaza borcanele in tavi si se lasa pe masa din bucatarie. Vor incepe sa fermenteze in cateva zile, din lichidul din borcane va iesi putin pe langa capac, dar asta este bine pentru ca va sigila capacul dupa uscare. Dupa ce se limpezeste apa, se curata borcanele si se pun in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
2
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
3
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
4
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Prajitura frageda cu mere, de post
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti