Ardei Umpluti cu Varza, la Borcan

Complexitate
redusa
Ardei Umpluti cu Varza, la Borcan

Ingrediente

  • 3 kg de varza alba
  • 3 morcovi
  • piper boabe
  • 1 lingura rasa la fiecare litru de apa
  • sare grunjoasa (aproximativ o lingura la fiecare litru de apa- atentie! ! , sarea sareaza diferit)
  • 1 radacina de hrean
  • 30-40 de ardei grasi (depinde de marimea lor)
  • otet
  • bete de marar uscat
  • 1 usturoi mare, gata curatat
  • foi de dafin 2-3 pentru fiecare litru de apa pe care il folositi

Mod de preparare

Cu toate ca in unele parti si multe retete recheama frunze de telina, patrunjel si alte seminte decat ce am scris, eu am tinut reteta cea mai simpla pentru ca asta este cea pe care o facea bunica si cu care eu am crescut.

Am facut in anii trecuti umplutura dupa retete de prin cartile de bucate dar la nimeni din familie nu a placut, deci " back to basic" sau mai pe romaneste " inapoi la origine"

Se aleg ardei grasi aproximativ de aceasi marime, se spala bine se indeparteaza cotorul si semintele, eventual se taie din membranele din interior, se sareaza putin in interior si se aseaza pe o farfurie sau
intr-un vas, pusi unul in altul, cate 4 sau 5 bucati.

Se lasa la frigider, acoperiti cu o panza sau tifon pana a doua zi (bunica ii tinea in vas pus intr-un saculet de panza si tinut in fantana, agatat pe cui) Se spala varza bine de tot, se indeparteaza primele frunze, se scoate cototul, se taie in felii de 2 cm groase si se toaca marunt (cu robotul de bucatarie sau manual).

Morcovii se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea de mere iar hreanul se curata de coaja dupa care se taie betisoare cam de grosimea unui creion (sau ceva mai gros).

Se amesteca varza cu morcovii si cateva boabe de piper, se sareaza putin ca si cum ar trebui sarat pentru o mancare imediata. Se amesteca bine, se mai freaca varza intre palmi dupa care se acopere si se lasa la frigider pana a doua zi (12 ore).

In ziua urmatoare se scot ardeii si varza si se trece la umplerea lor. Inainte de a incepe umplerea ardeilor se are in vedera curatarea si sterilizarea borcanelor si a capacelor.

Pe fundul borcanelor se aseaza bete de marar uscat, 2-3 fire de hrean si 2-3 catei de usturoi si se incepe aranjarea ardeilor, unul langa altul. Intre ardei se pun betisoare de hrean si catei de usturoi, eventual cateva rozete de morcovi pentru decor.

Cand s-a terminat primul rand, se aseaza deasupra 2 bete de hrean si putin marar uscat (tot bete) si se continua cu al doilea rand de ardei. Repetam randurile de cate ori este nevoie (asta in cazul in care avem borcane mari de 10 litri) .

Pe aragaz, intr-un vas punem apa la fiert. Punem la 1 litru de apa circa 30 % sare (sau mai putin, depinde de cat de bine sareaza sarea pe care o folositi). Eu v-as sfatui sa gustati saramura inainte de a o folosi.

Se pun si boabe de piper, circa o lingura scuturata la 1 lt apa, foile de dafin si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga otetul dupa gust (eu pun dupa ochi, aproximativ 75-100 ml/litru apa).

Solutia obtinuta se toarna fierbinte peste ardei in borcane, se capseaza si se aseaza borcanele in tavi si se lasa pe masa din bucatarie. Vor incepe sa fermenteze in cateva zile, din lichidul din borcane va iesi putin pe langa capac, dar asta este bine pentru ca va sigila capacul dupa uscare. Dupa ce se limpezeste apa, se curata borcanele si se pun in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa