Ei? Ce ziceti de numele asta?
Nici mie nu mi-a venit sa cred: am vazut la teveu pe cineva rostind si facand o zama de .... amnar. Ei bine, fiindca eu stiu ce inseamna amnarul, m-am asteptat la ceva gen zama de piatra (asa cum fac nefericitii parinti ai copiilor din aspra Argentina, unde atunci cand nu se gasesc nici buruieni de pus in oala, se fierbe o piatra pentru a amagi foamea micutilor :( (Pana "fierbe" piatra, copiii adorm cu gandul la zama :((. (Zama noastra de amnar, asta de prin zona bucovinei, este la polul opus, plina cu de toate, fii-ar ea de rusine!
Asadar, manata de uimire si nerabdare, am purces. Imi imaginam gustul dupa ingrediente, dar ... se cerea facuta.
Ne trebuie asa: o bucata de carne afumata, o pereche de carnati afumati, vreo 4 - 5 oua, zarzavaturi, smantana, usturoi si verdeata.
Punem carnea afumata la fiert. Intre timp curatim zarzavaturile - morcovi, patrunjel, telina, cartofi, ardei, si ceapa. Carnea afumata a fiert. o scoatem, o taiem si pe ea bucati maricele, le pastram pe o farfurie, pastram zeama in care a fiert. Intr-o oala incapatoare, calim usurel morcovii intr-un strop de unt, stingem cu zeama ramasa de la carnea afumata, saram daca nu a fost suficient de sarata carnea afumata si asteptam sa dea in fiert.
Cand asta se intampla, adaugam restul zarzavaturilor si coditele aromate ale frunzelor de patrunjel. Punem pe alt ochi o tigaie cu foarte putin ulei si prajim iute bucatele de carnat afumat. Scoatem si-i adugam in zama impreuna cu bucatelele de carne afumata si cuburelele de rosii.
In aceeasi tigaie prajim 'scrobul' - 4-5 oua batute bine cu sare, piper, 2 lingurite de apa si frunze de patrunjel (omleta, in limbajul nostru bucataresc). Prajim bine pe ambele parti, o portionam estetic si o adaugam si pe ea in zama. Stingem focul atunci cand zarzavatul este fiert si omleta se umfla fain.
Facem o dresura dintr-un galbenus de ou, smantana, o brazda de usturoi bine flecuit in piua. Cand zama e cat de cat racorita, indoim dresura cu cateva polonice din ea si o turnam in toata oala, amestecand bine. Parfumam cu leustean si tarhon din plin.
Cine doreste, la sfarsit - dupa ce zama s-a racit suficient, altfel ingrosala se poate branzi - puteti s-o acriti cu zeama de lamaie, moare, bors sau otet.
Asta-i zama tip musai - adica dupa Sarbatori si marea ghiftuiala.
Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...
Fasole la ceaun - o mancare reconfortantaE primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...
Tort Dobos (mic)O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii