Zama de Amnar

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Zama de Amnar

Ingrediente

  • carne afumata
  • carnati afumati
  • legume (morcovi, patrunjel, telina, ceapa, cartofi)
  • smantana
  • usturoi
  • tarhon
  • leustean
  • zeama de lamaie
  • bors
  • moare sau otet

Mod de preparare

Ei? Ce ziceti de numele asta?

Nici mie nu mi-a venit sa cred: am vazut la teveu pe cineva rostind si facand o zama de .... amnar. Ei bine, fiindca eu stiu ce inseamna amnarul, m-am asteptat la ceva gen zama de piatra (asa cum fac nefericitii parinti ai copiilor din aspra Argentina, unde atunci cand nu se gasesc nici buruieni de pus in oala, se fierbe o piatra pentru a amagi foamea micutilor :( (Pana "fierbe" piatra, copiii adorm cu gandul la zama :((. (Zama noastra de amnar, asta de prin zona bucovinei, este la polul opus, plina cu de toate, fii-ar ea de rusine!

Asadar, manata de uimire si nerabdare, am purces. Imi imaginam gustul dupa ingrediente, dar ... se cerea facuta.

Ne trebuie asa: o bucata de carne afumata, o pereche de carnati afumati, vreo 4 - 5 oua, zarzavaturi, smantana, usturoi si verdeata.

Punem carnea afumata la fiert. Intre timp curatim zarzavaturile - morcovi, patrunjel, telina, cartofi, ardei, si ceapa. Carnea afumata a fiert. o scoatem, o taiem si pe ea bucati maricele, le pastram pe o farfurie, pastram zeama in care a fiert. Intr-o oala incapatoare, calim usurel morcovii intr-un strop de unt, stingem cu zeama ramasa de la carnea afumata, saram daca nu a fost suficient de sarata carnea afumata si asteptam sa dea in fiert.

Cand asta se intampla, adaugam restul zarzavaturilor si coditele aromate ale frunzelor de patrunjel. Punem pe alt ochi o tigaie cu foarte putin ulei si prajim iute bucatele de carnat afumat. Scoatem si-i adugam in zama impreuna cu bucatelele de carne afumata si cuburelele de rosii.

In aceeasi tigaie prajim 'scrobul' - 4-5 oua batute bine cu sare, piper, 2 lingurite de apa si frunze de patrunjel (omleta, in limbajul nostru bucataresc). Prajim bine pe ambele parti, o portionam estetic si o adaugam si pe ea in zama. Stingem focul atunci cand zarzavatul este fiert si omleta se umfla fain.

Facem o dresura dintr-un galbenus de ou, smantana, o brazda de usturoi bine flecuit in piua. Cand zama e cat de cat racorita, indoim dresura cu cateva polonice din ea si o turnam in toata oala, amestecand bine. Parfumam cu leustean si tarhon din plin.

Cine doreste, la sfarsit - dupa ce zama s-a racit suficient, altfel ingrosala se poate branzi - puteti s-o acriti cu zeama de lamaie, moare, bors sau otet.

Asta-i zama tip musai - adica dupa Sarbatori si marea ghiftuiala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.