Zama de Amnar

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Zama de Amnar

Ingrediente

  • carne afumata
  • carnati afumati
  • legume (morcovi, patrunjel, telina, ceapa, cartofi)
  • smantana
  • usturoi
  • tarhon
  • leustean
  • zeama de lamaie
  • bors
  • moare sau otet

Mod de preparare

Ei? Ce ziceti de numele asta?

Nici mie nu mi-a venit sa cred: am vazut la teveu pe cineva rostind si facand o zama de .... amnar. Ei bine, fiindca eu stiu ce inseamna amnarul, m-am asteptat la ceva gen zama de piatra (asa cum fac nefericitii parinti ai copiilor din aspra Argentina, unde atunci cand nu se gasesc nici buruieni de pus in oala, se fierbe o piatra pentru a amagi foamea micutilor :( (Pana "fierbe" piatra, copiii adorm cu gandul la zama :((. (Zama noastra de amnar, asta de prin zona bucovinei, este la polul opus, plina cu de toate, fii-ar ea de rusine!

Asadar, manata de uimire si nerabdare, am purces. Imi imaginam gustul dupa ingrediente, dar ... se cerea facuta.

Ne trebuie asa: o bucata de carne afumata, o pereche de carnati afumati, vreo 4 - 5 oua, zarzavaturi, smantana, usturoi si verdeata.

Punem carnea afumata la fiert. Intre timp curatim zarzavaturile - morcovi, patrunjel, telina, cartofi, ardei, si ceapa. Carnea afumata a fiert. o scoatem, o taiem si pe ea bucati maricele, le pastram pe o farfurie, pastram zeama in care a fiert. Intr-o oala incapatoare, calim usurel morcovii intr-un strop de unt, stingem cu zeama ramasa de la carnea afumata, saram daca nu a fost suficient de sarata carnea afumata si asteptam sa dea in fiert.

Cand asta se intampla, adaugam restul zarzavaturilor si coditele aromate ale frunzelor de patrunjel. Punem pe alt ochi o tigaie cu foarte putin ulei si prajim iute bucatele de carnat afumat. Scoatem si-i adugam in zama impreuna cu bucatelele de carne afumata si cuburelele de rosii.

In aceeasi tigaie prajim 'scrobul' - 4-5 oua batute bine cu sare, piper, 2 lingurite de apa si frunze de patrunjel (omleta, in limbajul nostru bucataresc). Prajim bine pe ambele parti, o portionam estetic si o adaugam si pe ea in zama. Stingem focul atunci cand zarzavatul este fiert si omleta se umfla fain.

Facem o dresura dintr-un galbenus de ou, smantana, o brazda de usturoi bine flecuit in piua. Cand zama e cat de cat racorita, indoim dresura cu cateva polonice din ea si o turnam in toata oala, amestecand bine. Parfumam cu leustean si tarhon din plin.

Cine doreste, la sfarsit - dupa ce zama s-a racit suficient, altfel ingrosala se poate branzi - puteti s-o acriti cu zeama de lamaie, moare, bors sau otet.

Asta-i zama tip musai - adica dupa Sarbatori si marea ghiftuiala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Banana Split
4
Dulciuri

Banana Split

Banana Split
Prajitura cu Mere fara Blat
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere fara Blat

Prajitura cu Mere fara Blat
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa