Ingredientele la care nu am dat cantitati, cele pentru umpluturi, se fac in functie de numarul clatitelor pe care le vreti.
Pentru aluatul de clatite:
Intr-un vas se amesteca toate ingredientele solide si in alt vas cele lichide inclusiv untul topit. Se amesteca apoi cele doua intre ele, se omogenizeaza, ajustand cantitatea de lichid in functie de faina folosita. Decizia de a avea clatite de ciocolata sau rosii, dulci sau sarate se ia inainte de a adauga cacaoa sau ciocolata in compozitie sau culoarea alimentara. Dupa ce aluatul de clatite e gata se imparte in doua vase, in unul adaugam ciocolata topita sau cacao si in al doilea adaugam culoare alimentara rosie.
Intr-o tigaie (aici trebuie sa avem una buna, de calitate, pentru ca aluatul cam are tendinta de a se lipi putin, sau trebuie sa fim atente la copt sa nu le ardem) incepem sa coacem clatitele dupa metoda stiuta.
Adica, se unge cu un servetel imbibat in ulei sau cu o pensula fundul tigaii si apoi cu un polonic punem aluat in tigaia infierbantata, invartim tigaia spre stanga, spre dreapta in asa fel incat sa intindem coca pe toata suprafata fundului tigaii.
Coacem putin pe o parte, verificam din cand in cand daca s-a copt prin ridicare usoara a unei margini dupa care intoarcem pe partea cealalta si coacem. Scoatem pe un platou si ungem cu umplutura dorita.
In cazul meu am avut o umplutura sarata si una dulce, ambele le-am mancat la micul dejun (gusturi diferite intre membrii familiei).
Umplutura dulce:
Punem toate ingredientele intr-un castronas, omogenizam cu o lingura de lemn. Daca compozitia rezultata e prea groasa putem sa adaugam putin lapte si sa o subtiem pana la consistenta dorita si buna pentru intins.
Umplutura sarata:
Tocam ceapa si mararul, radem telemeaua pe razatoarea de mere, amestecam apoi toate.
La fel ca si la umplutura dulce, daca este prea gros amestecul adaugam tot cate putin lapte pana obtinem compozitia dorita.
Intindem pe clatite.
Fiecare clatita dupa ce este umpluta se indoaie in jumatate apoi inca odata in jumatate si vom obtine un sfert de cerc pe care il vom rula putin si il vom pune intr-o canita de cafea, eventual prafuim cu zahar vanilat sau servim langa fructe proaspete (capsuni sau zmeura), iar daca sant sarate le decoram cu marar tocat deasupra sau foarte putina telemea data pe razatoarea cea fina de tot (pentru coaja de lamaie).
Servim cu placere.
In cazul in care canita e putin mai mare se pot aseza doi sau trei trandafiri in ea si pe fundul canii se poate pune un pic de umplutura. Clatitele sant foarte moi si se pot taia cu furculita usor.
Pofta buna sa aveti!!
PS: Pentru ca nu am avut ciocolata in casa am folosit cacao si in final m-am razgandit dupa ce am copt cateva si am adaugat culoarea peste aluatul cu cacao. A iesit o culoare nu chiar frumoasa... in mod normal trebuie sa fie un rosu aprins, frumos.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaPrajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar ars
Comentarii