Caltabosii Mei

Complexitate
redusa
Caltabosii Mei

Ingrediente

  • 1 inima de porc
  • 1 ficat de porc
  • 400-500 gr slanina de la gusa porcului (daca nu aveti se pune slanina de pe burta, dar din cea cu putina carne)
  • 1 ceapa mare (2 mijlocii) sau dupa gust
  • 50 ml ulei
  • orez (eu am folosit din cel brun)
  • 1/2 kg la un kg maruntaie
  • sare si piper dupa gust
  • ienibahar si maghiran (eu am sarit peste ele ca nu le-am avut) usturoi (facultativ)
  • mate

Mod de preparare

Se pun la fiert maruntaiele de porc impreuna cu slanina. Se pune in apa in care fierb, sare, piper boabe, usturoi tocat dupa gust. Se fierb in clocote mici adaugandu-se din cand apa calda pe masura ce se evapora. Se verifica cu furculita cand sant gata.

Se scot (apa se pastreaza) se scurg, se macina cu masina de carne cu site fina de doua ori, sau daca va place se toaca cu satarul. La un kg de maruntaie de fierbe 1/2 kg orez (aici eu am pus ceva mai putin ca nu imi place prea mult orez).

In timp ce fierb maruntaiele, se spala orezul in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare, piper (maghiran, ienibahar daca folositi) si putina boia daca vreti. Trebuie sa fim atenti sa nu treaca orezul din fiert. Dupa fierbere, orezul se strecoara si se spala cu apa rece.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa tocata si se prajeste cateva minute, pana devine sticloasa. Se lasa la racit. Dupa ce le avem pe toate pregatite, adaugam orezul si ceapa peste maruntaiele macinate. Amestecam, dregem de sare, piper (maghiran si ienibahar daca folosim)

Se spala bine de tot matele de carnat sau cele speciale de caltabosi si apoi se trece la umplerea lor.

Se porneste din nou focul, se pune vasul in care am fiert maruntaiele cu apa ramasa, se pune la foc mic, caltabosul dupa ce este umplut, se leaga la ambele capete, i se da forma de inel, se inteapa in mai multe locuri cu un ac, si se puna in vas pe aragaz.

Se fierbe in clocote foarte mici, circa 10-15 minute. Se scot apoi cu grija, se aseaza pe o bara, afara la zvantare pana a doua zi. Se pun la frigider, se consuma reci, feliati, cu muraturi si paine de casa proaspata, sau se prajesc in untura si se consuma calzi, cu paine si un paharel de tuica... pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
4
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
5
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Parteneri
Biscuiti cu unt
Bucataras.RO

Biscuiti cu unt

Zic să întâmpinăm iarna cum se cuvine: cu ceva dulce și vesel!  

Biscuiti cu unt
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.