Caltabosii Mei

Postat pe: 20-12-2010
(4)

Ingrediente

1 inima de porc
1 ficat de porc
400-500 gr slanina de la gusa porcului (daca nu aveti se pune slanina de pe burta, dar din cea cu putina carne)
1 ceapa mare (2 mijlocii) sau dupa gust
50 ml ulei
orez (eu am folosit din cel brun)
1/2 kg la un kg maruntaie
sare si piper dupa gust
ienibahar si maghiran (eu am sarit peste ele ca nu le-am avut) usturoi (facultativ)
mate

Mod de preparare

Se pun la fiert maruntaiele de porc impreuna cu slanina. Se pune in apa in care fierb, sare, piper boabe, usturoi tocat dupa gust. Se fierb in clocote mici adaugandu-se din cand apa calda pe masura ce se evapora. Se verifica cu furculita cand sant gata.

Se scot (apa se pastreaza) se scurg, se macina cu masina de carne cu site fina de doua ori, sau daca va place se toaca cu satarul. La un kg de maruntaie de fierbe 1/2 kg orez (aici eu am pus ceva mai putin ca nu imi place prea mult orez).

In timp ce fierb maruntaiele, se spala orezul in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare, piper (maghiran, ienibahar daca folositi) si putina boia daca vreti. Trebuie sa fim atenti sa nu treaca orezul din fiert. Dupa fierbere, orezul se strecoara si se spala cu apa rece.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa tocata si se prajeste cateva minute, pana devine sticloasa. Se lasa la racit. Dupa ce le avem pe toate pregatite, adaugam orezul si ceapa peste maruntaiele macinate. Amestecam, dregem de sare, piper (maghiran si ienibahar daca folosim)

Se spala bine de tot matele de carnat sau cele speciale de caltabosi si apoi se trece la umplerea lor.

Se porneste din nou focul, se pune vasul in care am fiert maruntaiele cu apa ramasa, se pune la foc mic, caltabosul dupa ce este umplut, se leaga la ambele capete, i se da forma de inel, se inteapa in mai multe locuri cu un ac, si se puna in vas pe aragaz.

Se fierbe in clocote foarte mici, circa 10-15 minute. Se scot apoi cu grija, se aseaza pe o bara, afara la zvantare pana a doua zi. Se pun la frigider, se consuma reci, feliati, cu muraturi si paine de casa proaspata, sau se prajesc in untura si se consuma calzi, cu paine si un paharel de tuica... pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Caltabosii Mei" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  08.10.2013 19:06:05

robinaelena, asa e cum spune mama ta.Se pot face si fara orez DAR in cazul asta este lebar sau maiosh( nu stiu cum ii spune in zona in care locuiesti) Tocmai in orez consta diferenta dintre cele doua. Din cauza orezului se face diferenta si la nume unul e cartabos si celalalt e lebar sau maiosh. Ambele sant bune si ambele se pot congela bine fara ptroblema de a se strica.Sant asa de buuni incat nu poti sa ii pastrezi mult la congelator....ai tot manca si iar ai manca din ei.....mersi

robinaelena
•  08.10.2013 18:57:11

yamii yamii,sigur e foarte bun,e si reteta mamei mele...eu nu am incercat-o niciodata...despre orez mama zicea ca se poate si fara orez daca vrei sa reziste mai mult,orezul cumva l-ar acrii!

pupi
•  21.02.2011 20:33:42

Cameliastefania si eu mi-am zis ,zilele trecute ca as putea sa mai fac o portie...prea este bun si poftim la el...o reteta usoara ...daca nu este destul de frig afara pentru a fi lasati la zvantat, se pot pune in frigider legati de gratarul despartitor, in asa fel ca sa "spanzure"...este bine sa nu se atinga intre ei pe perioada zvantarii. Apoi se urmeaza procedura....eu asa ii zvant cand temperatura de afara nu imi permite lasarea lor peste noapte

cameliastefania
•  21.02.2011 19:56:30

Vai, ce pofta mi-ati facut!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Caltabosii Mei