Caltabosii Mei

Complexitate
redusa
Caltabosii Mei

Ingrediente

  • 1 inima de porc
  • 1 ficat de porc
  • 400-500 gr slanina de la gusa porcului (daca nu aveti se pune slanina de pe burta, dar din cea cu putina carne)
  • 1 ceapa mare (2 mijlocii) sau dupa gust
  • 50 ml ulei
  • orez (eu am folosit din cel brun)
  • 1/2 kg la un kg maruntaie
  • sare si piper dupa gust
  • ienibahar si maghiran (eu am sarit peste ele ca nu le-am avut) usturoi (facultativ)
  • mate

Mod de preparare

Se pun la fiert maruntaiele de porc impreuna cu slanina. Se pune in apa in care fierb, sare, piper boabe, usturoi tocat dupa gust. Se fierb in clocote mici adaugandu-se din cand apa calda pe masura ce se evapora. Se verifica cu furculita cand sant gata.

Se scot (apa se pastreaza) se scurg, se macina cu masina de carne cu site fina de doua ori, sau daca va place se toaca cu satarul. La un kg de maruntaie de fierbe 1/2 kg orez (aici eu am pus ceva mai putin ca nu imi place prea mult orez).

In timp ce fierb maruntaiele, se spala orezul in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare, piper (maghiran, ienibahar daca folositi) si putina boia daca vreti. Trebuie sa fim atenti sa nu treaca orezul din fiert. Dupa fierbere, orezul se strecoara si se spala cu apa rece.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa tocata si se prajeste cateva minute, pana devine sticloasa. Se lasa la racit. Dupa ce le avem pe toate pregatite, adaugam orezul si ceapa peste maruntaiele macinate. Amestecam, dregem de sare, piper (maghiran si ienibahar daca folosim)

Se spala bine de tot matele de carnat sau cele speciale de caltabosi si apoi se trece la umplerea lor.

Se porneste din nou focul, se pune vasul in care am fiert maruntaiele cu apa ramasa, se pune la foc mic, caltabosul dupa ce este umplut, se leaga la ambele capete, i se da forma de inel, se inteapa in mai multe locuri cu un ac, si se puna in vas pe aragaz.

Se fierbe in clocote foarte mici, circa 10-15 minute. Se scot apoi cu grija, se aseaza pe o bara, afara la zvantare pana a doua zi. Se pun la frigider, se consuma reci, feliati, cu muraturi si paine de casa proaspata, sau se prajesc in untura si se consuma calzi, cu paine si un paharel de tuica... pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Pandispan pufos
3
Dulciuri

Pandispan pufos

Pandispan pufos
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Mancare de conopida
5
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Mancare de conopida

Servită ca o garnitură rafinată sau ca fel principal încântător, această mâncare de conopidă promite să încânte...

Mancare de conopida
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat