Caltabosii Mei

Complexitate
redusa
Caltabosii Mei

Ingrediente

  • 1 inima de porc
  • 1 ficat de porc
  • 400-500 gr slanina de la gusa porcului (daca nu aveti se pune slanina de pe burta, dar din cea cu putina carne)
  • 1 ceapa mare (2 mijlocii) sau dupa gust
  • 50 ml ulei
  • orez (eu am folosit din cel brun)
  • 1/2 kg la un kg maruntaie
  • sare si piper dupa gust
  • ienibahar si maghiran (eu am sarit peste ele ca nu le-am avut) usturoi (facultativ)
  • mate

Mod de preparare

Se pun la fiert maruntaiele de porc impreuna cu slanina. Se pune in apa in care fierb, sare, piper boabe, usturoi tocat dupa gust. Se fierb in clocote mici adaugandu-se din cand apa calda pe masura ce se evapora. Se verifica cu furculita cand sant gata.

Se scot (apa se pastreaza) se scurg, se macina cu masina de carne cu site fina de doua ori, sau daca va place se toaca cu satarul. La un kg de maruntaie de fierbe 1/2 kg orez (aici eu am pus ceva mai putin ca nu imi place prea mult orez).

In timp ce fierb maruntaiele, se spala orezul in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare, piper (maghiran, ienibahar daca folositi) si putina boia daca vreti. Trebuie sa fim atenti sa nu treaca orezul din fiert. Dupa fierbere, orezul se strecoara si se spala cu apa rece.

Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa tocata si se prajeste cateva minute, pana devine sticloasa. Se lasa la racit. Dupa ce le avem pe toate pregatite, adaugam orezul si ceapa peste maruntaiele macinate. Amestecam, dregem de sare, piper (maghiran si ienibahar daca folosim)

Se spala bine de tot matele de carnat sau cele speciale de caltabosi si apoi se trece la umplerea lor.

Se porneste din nou focul, se pune vasul in care am fiert maruntaiele cu apa ramasa, se pune la foc mic, caltabosul dupa ce este umplut, se leaga la ambele capete, i se da forma de inel, se inteapa in mai multe locuri cu un ac, si se puna in vas pe aragaz.

Se fierbe in clocote foarte mici, circa 10-15 minute. Se scot apoi cu grija, se aseaza pe o bara, afara la zvantare pana a doua zi. Se pun la frigider, se consuma reci, feliati, cu muraturi si paine de casa proaspata, sau se prajesc in untura si se consuma calzi, cu paine si un paharel de tuica... pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
4
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
5
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Parteneri
Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval

Chiftelute din carne cu ceapa verde si cascaval
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti