Ciorba de burta (IV)

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Ciorba de burta (IV)

Ingrediente

  • burta de vita pre-fiarta sau semi-preparata-700g
  • picior de vita sau oase de vita-1 bucata sau 2-3 oase
  • optional: picior de porc-1 bucata
  • telina-jumatate bucata
  • morcovi-2 bucati mari pentru fiert
  • un morcov mic, care nu se fierbe, se caleste la sfarsit
  • radacina de patrunjel-o bucata mare
  • ceapa-2 bucati
  • ou-2 bucati
  • smantana-150 grame
  • otet
  • zeama de lamaie
  • usturoi-o capatana
  • ulei-foarte putin
  • sare
  • Cantitatile de legume sunt mentionate absolut orientativ Cu cat se pun mai multe bucati din legume ca radacina de patrunjel sau telina, cu atat ciorba iese mai gustoasa

Mod de preparare

Burta si oasele de vita se spala bine si se pun la fiert intr-un recipient mare, cu aproximativ 4 sau 4,5 l de apa.

Se ia spuma pana dispare total. Se lasa carnea si burta la fiert, vreme de 15 minute, dupa care se adauga si legumele.

Se adauga legumele curatate, dar intregi, netaiate, se pune o lingurita de sare si se lasa ciorba la fiert la foc mediu, pana carnea de vita se desprinde de pe oase, sau aproximativ 70 minute. Intre timp, se mai ia spuma daca mai apare. Inainte de a lua ciorba de pe aragaz se verifica daca burta este fiarta.

Se constata ca zeama scade in timpul fierberii, cam 2 l din 4,5 l initiali.

Dupa ce fierbe totul, se strecoara zarzavatul si carnea. Se separa carnea de zarzavatul fiert si de osul/oasele de vita. Se taie burta in fasii subtiri si relativ mici. Se taie si carnea in bucatele mai mici Intre timp, zeama e lasata sa se racoreasca un pic. Nu trebuie sa se raceasca total.

Separat, se bat doua oua, cu un pic de zeama de lamaie si cu smantana si se adauga in recipientul in care am amestecat/batut bine ouale cu smantana cate un polonic de zeama. Dupa fiecare polonic adaugat, se amesteca bine ca zeama sa se incorporeze. Se procedeaza asa asta pana cand jumatate din zeama e incorporata. Apoi se rastoarna totul in cealalta jumatate de zeama ramasa. Burta si carnea de vita se pun in zeama dreasa cu ou si smantana.

Secretul final e ca in putin ulei se caleste morcov crud, trecut prin razatoarea mica. Se pregateste o strecuratoare, se tine deasupra vasului cu ciorba, apoi se rastoarna morcovul si uleiul in care acesta s-a calit in strecuratoare si cu un polonic se ia zeama si pune peste morcov de cateva ori. Astfel, ciorba se va colora la suprafatza cu un portocaliu placut si or sa se creeze bilutze de ulei de aceeasi culoare. Aspectul ciorbei de burta e dat de acest morcov prin care ciorba se trece, la sfarsitul prepararii ei.

La final, ciorba se potriveste de sare, adaugandu-se inca o lingurita si jumatate de sare. E bine ca gospodina sa guste si sa adauge sarea in functie de gusturile ei si ale celor care or sa fie la masa.

De retinut: mai bine se mai adauga sarea la masa, decat sa se sareze ciorba prea tare.

Mujdeiul se prepara din usturoi zdrobit, frecat un pic cu sare si cativa stropi de ulei, peste care se toarna cam 150 ml de apa incalzita si cativa stropi de otet.

Otetul, mujdeiul, sarea, se lasa la indemana fiecarui mesean iar acesta adauga singur in functie de cum vrea sa manance.

Ciorba de burta se serveste fierbinte, cu paine alba proaspata si un paharel de tuica, dimineata, pana la orele pranzului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea
Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Paleuri (Fursecuri) cu Gem
3
Dulciuri

Paleuri (Fursecuri) cu Gem

Paleuri (Fursecuri) cu Gem
Ciorba cu Coasta Afumata
4
Parteneri
Supa de curcan cu galuste la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Bucataras.RO

Supa de curcan cu galuste la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Supa de curcan cu galuste la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune este reteta de astazi. Despre...

Supa de curcan cu galuste la Multicooker Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Inghetata frantuzeasca de vanilie
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata