Cum sa faci otet din vin

Cum sa faci otet din vin

Deseori se intampla sa deschidem o sticla de vin delicios si sa nu o terminam atunci. Dupa doar cateva zile, vinul isi schimba gustul, pierzandu-si din calitati, prin urmare nu mai poate fi baut. Totusi, exista o solutie pentru a evita sa-l aruncati: transformati-l singur intr-un otet aromat si savuros, mult superior celui pe care-l luati din comert.

Toti cei interesati de gastronomie stiu ca otetul este unul dintre ingredientele principale ce ocupa camara. Cel mai ieftin vin pe care-l puteti bea este probabil de o calitate superioara otetului pe care il cumparati din magazin, ceea ce inseamna ca, prelucrandu-l, veti avea parte de un otet mai bun, mai complex si, in principiu, gratis intrucat il obtineti din resturile pe care altfel le-ati arunca.

Pentru aceasta procedura nu aveti nevoie de ustensile speciale. Va trebuie un borcan, un servet de hartie si un elastic de cauciuc.

Cum se transforma vinul in otet?

Cand vinurile sunt expuse oxigenului, se transforma in otet singure. Va puteti lasa vinul din sticlele neterminate sa-si urmeze singur metamorfoza sau puteti accelera si imbunatati procesul prin expunerea la oxigen si adaugarea catorva bacterii specifice (Mycoderma aceti) dintr-un alt otet pe care-l aveti in casa. Aceasta bacterie nu se gaseste in toate tipurile de otet, ci doar in cele nepasteurizate. Pe acestea, le puteti distinge pe baza depozitului lipicios care se formeaza la fundul sticlei.

Ce fel de vin poate fi transformat in otet?

Orice fel de vin poate fi transformat cu succes: rosu, alb, sampanie, dulce, pe scurt, orice sortiment care contine alcool. Evitati totusi vinurile cu sulfiti.

Majoritatea vinurilor contin mai mult alcool decat aveti nevoie, adica intre 12-14 procente, fiind prea puternic pentru ca bacteriile sa poata metaboliza. Prin urmare, va trebui sa-l diluati. Amestecati vinul cu o cantitate egala de apa, pentru a obtine un otet cu un grad de aciditate mediu. Daca doriti o aroma mai puternica, folositi 2 parti de vin si una de apa.

Apoi, turnati lichidul obtinut in borcane curate (iar daca aveti, utilizati un recipient cu robinet). Adaugati bacteria mai sus mentionata (daca o aveti). Acoperiti-le cu cu prosoape de hartie (acestea pastreaza oxigenul inauntru si musculitele de otet in afara), pe care le prindeti cu elastic de cauciuc si depozitati-le apoi intr-un loc intunecat.

In cateva saptamani veti remarca o pielita formandu-se deasupra - aceasta e noul depozit de bacterii necesare. Nu deteriorati aceasta pojghita, pentru ca se va scufunda si nu-si va mai face treaba.

Va trebui sa mai asteptati un timp pana cand alta noua se va forma, pentru a finaliza formarea otetului.

Cand se poate utiliza otetul obtinut din vin?

Dupa 2 luni, puteti incepe sa gustati. Pentru a nu perturba stratul de bacterii de deasupra, utilizati un pai cu care desprindeti cu grija pelicula de borcan.

Scufundati-l in lichid, puneti degetul pe capatul liber, apoi extrageti-l usor si gustati din lichidul pe care l-ati scos (daca ati pus de la inceput vinul intr-un borcan cu robinet, acum nu veti mai avea nevoie de pai, intrucat puteti obtine lichidul de la baza fara a perturba pelicula de la suprafata).

Daca otetul inca are un gust usor de vin si nu este suficient de puternic, mai lasati-l cateva saptamani. Daca e prea acru, mai adaugati apa.

 Cand gustul vi se pare bun, strecurati-l si puneti-l intr-o sticla. Sunt preferate recipientele din sticla (de la vin, de exemplu). Otetul preparat astfel in casa va fi net superior celui din comert si va va aroma zilnic mancarurile preferate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Desert mere umplute cu fulgi de ovaz
Bucataras.RO

Desert mere umplute cu fulgi de ovaz

Reteta romaneasca

Desert mere umplute cu fulgi de ovaz
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola