Secretele lui Radu Anton Roman pentru a pune cea mai buna varza murata

Secretele lui Radu Anton Roman pentru a pune cea mai buna varza murata

Orice gospodarie care se respecta ar trebui sa aiba varza murata pusa dupa sfaturile regretatului Radu Anton Roman. Astfel, veti avea cea mai buna varza murata, care va da un gust deosebit sarmalutelor, dar va fi si un adevarat elixir pentru sanatate, sursa excelenta de probiotice si unul dintre putinele alimente vegetale cu vitamina B12. 

Asadar, am adunat o lista cu secretele lui Radu Anton Roman, pentru a pune cea mai buna varza murata la butoi. 

Ingredientele:

 20-25 de verze, potrivite ca marime (varza se lasa afara cam 2 saptamani ca sa se fragezeasca)
20 crengi de marar uscat
10 radacini de hrean
10 legaturi de cimbru uscat
4-5 pumni boabe de porumb
1,5 kg de sare grunjoasa
1 pahar piper boabe
3-4 gutui galbene

Butoiul:

- Ideal ar fi ca butoiul sa fie de stejar, in niciun caz din plastic. De asemenea, daca in butoiul de lemn s-a pastrat inainte tuica, atunci moarea (zeama de varza) va fi limpede si cu o usoara aroma de tuica. Daca butoiul are si un robinet, este si mai bine. Prin acest robinet se va scoate si se va turna la loc zeama, de mai multe ori la rand, pentru a se dizolva sarea depusa la fund.

- Butoiul se opareste. Peste apa cu care a fost oparit se pune si un kg de var nestins si se lasa asa o zi intreaga, pentru a se curata de orice impuritati. A doua zi se spala iar, cu cateva ape clocotite. La fel se porcedeaza si cu capacul.

Cum se pune varza in butoi:

- Se presara un strat de sare pe fundul butoiului, apoi se pun foi de varza, cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.


- Verzele se curata de primele foi (se folosesc pentru tapetarea fundului butoiului) si se scobesc in zona cotorului. Verzele se indeasa bine in butoi, cu scobitura in sus.


- Peste fiecare varza se pune sare, iar in butoi, printre ele se indeasa radacini de hrean, marar, porumb, cimbru, piper si felii tari de gutuie. Astfel, se pune fiecare strat, pana se umple butoiul.

- Ultimul strat este de sare, nu de varza. Cand butoiul este plin, se pune o greutate peste varza, pentru ca aceasta sa lase apa mai repede Se acopera butoiul cu o carpa curata si se lasa asa o zi si o noapte, fara sa se umble la el.

- Daca dupa acest interval varza nu a lasat apa cat sa o acopere, se mai adauga apa fiarta si racita, suficienta cat sa acopere compozitia.

- Dupa o saptamana, se goleste butoiul pe la cep. Zeama se vantura si se toarna inapoi in butoi. 

- Dupa 3 saptamani de cand a fost pusa la butoi, varza murata ar trebui sa fie buna de consumat.


Sursa articol: bucataria-lui-radu.ro

Sursa foto: adevarul.ro


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
5
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie