Sos Brun (spaniol)

Complexitate
redusa
Sos Brun (spaniol)

Ingrediente

  • 1/2 pahar de ulei (va amintiti de seul adunat de pe esenta de oase? Ei bine, reteta originala, cea pe care eu o fac si nu am probleme nici cu greutatea nici cu tensiunea, zice ca paharul respectiv contine doar seu de vita; eu pun totusi un pic de seu
  • un pic de ulei)
  • 1/2 pahar de faina
  • 2 buc morcov
  • 1 buc ceapa
  • 1/2 telina radacina
  • 1/2 patrunjel radacina
  • 1/2 capatana de usturoi
  • 1 buc ardei gras
  • 5 pana la 10 rosii - depinde cat de acid vreti sa va fie sosul
  • eu pun doar 5 rosii
  • 8 boabe piper
  • 1 foaie mica dafin
  • 1 fir cimbru
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura miere
  • 500 ml esenta de oase

Mod de preparare

Tot o baza pentru alte sosuri, sosul brun are cateva caracteristici care in zilele de azi sunt complet date uitarii din motive lesne de inteles - perpetua goana dupa silueta, sanatatea si integritatea vaselor noastre sangvine etc - dar se uita esentialul: este doar baza sosurilor si nu integralitatea lor; calitatea si nu cantitatea determina viitorul sos, gustul complex conferit de bogatia ingredientelor sosului spaniol si a modului in care este preparat, da voie apoi la diverse combinatii, care mai de care mai light. . .

Permiteti-mi sa va dau varianta originala, nesanatoasa, a retetei - urmand ca voi sa va stabiliti standardele, nevoile si voile voastre depinzand de sanatatea si gusturile proprii.

Pentru un Kg de sos, net, aveti nevoie de ingredientele zise mai sus.

Topiti intr-o tigaie larga si cu fundul groscior o lingura de ulei si una de seu de vita; cand e fierbinte grasimea puneti faina si faceti un rantas de culoarea zaharului caramelizat - aramiu - amestecand intr-una, ca sa fiti sigure de uniformitatea culorii si prajelii (Doamne iarta-ma, cred ca ma renega toti de pe-aici, hmmm) Focul trebuie sa fie moale, amestecusul continuu, cam 10 minute, oooof!

Cand considerati ca-i prea plictisitor si culoarea-i tocmai buna, trantiti deasupra cu naduf toate legumele maruntite si le prajiti si pe dansele, amestecand in ciuda lor si a fainii care continua sa se prajeasca, dar invelind zarzavaria si racindu-se treptat, faina va incepe sa va multumeasca si sa se umfle; cand vedeti chestia asta, stingeti cu esenta de oase, mai amestecati un pic si puneti-i capac.

Fierbeti o ora, amestecand din cand in cand (ce? credeati ca ati scapat?) timp in care maruntiti rosiile. Le adaugati si pe ele, impreuna cu piperul, dafinul si cimbrul si mai fierbeti o jumatate de ora.

Pasati, robotiti sau strecurati toata alcatuirea, mai dati-o o data in fiert si puneti-o la pastrare peste iarna. Nici nu stiti cat o sa va multumiti ca v-ati petrecut o dimineata facand sosul asta: cateva linguri sunt suficiente pt a incropi un alt sos, avand deja o baza aromata cu de toate ale toamnei trecute.

Ne ferim de excese, evident, dar savoarea acestui sos (pe care nu-l intindem pe paine ci ne servim de el cu parcimonie) consta, totusi, in gustul inconfundabil al grasimii de vita, faina trecuta prin foc mai mult decat prevad preceptele moderne si esenta de oase; fara acestea, nu mai este sos spaniol si nu ma mai joc cu voi, dixit!... Iertaciune...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Budinca de orez
2
Dulciuri

Budinca de orez

Budinca de orez
Sushi
3
Salata de vinete asiatica
4
Salate

Salata de vinete asiatica

Salata de vinete asiatica
Prajitura cu Urda si Bezea
5
Dulciuri

Prajitura cu Urda si Bezea

Prajitura cu Urda si Bezea
Parteneri
Desert tarta cu pere si crema de vanilie
Bucataras.RO

Desert tarta cu pere si crema de vanilie

Un alt desert aromat si parfumat in care am folosit ingredientul secret - crema de vanilie! 

Desert tarta cu pere si crema de vanilie
Socată reţeta bunicii
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri