Sos Brun (spaniol)

Complexitate
redusa
Sos Brun (spaniol)

Ingrediente

  • 1/2 pahar de ulei (va amintiti de seul adunat de pe esenta de oase? Ei bine, reteta originala, cea pe care eu o fac si nu am probleme nici cu greutatea nici cu tensiunea, zice ca paharul respectiv contine doar seu de vita; eu pun totusi un pic de seu
  • un pic de ulei)
  • 1/2 pahar de faina
  • 2 buc morcov
  • 1 buc ceapa
  • 1/2 telina radacina
  • 1/2 patrunjel radacina
  • 1/2 capatana de usturoi
  • 1 buc ardei gras
  • 5 pana la 10 rosii - depinde cat de acid vreti sa va fie sosul
  • eu pun doar 5 rosii
  • 8 boabe piper
  • 1 foaie mica dafin
  • 1 fir cimbru
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura miere
  • 500 ml esenta de oase

Mod de preparare

Tot o baza pentru alte sosuri, sosul brun are cateva caracteristici care in zilele de azi sunt complet date uitarii din motive lesne de inteles - perpetua goana dupa silueta, sanatatea si integritatea vaselor noastre sangvine etc - dar se uita esentialul: este doar baza sosurilor si nu integralitatea lor; calitatea si nu cantitatea determina viitorul sos, gustul complex conferit de bogatia ingredientelor sosului spaniol si a modului in care este preparat, da voie apoi la diverse combinatii, care mai de care mai light. . .

Permiteti-mi sa va dau varianta originala, nesanatoasa, a retetei - urmand ca voi sa va stabiliti standardele, nevoile si voile voastre depinzand de sanatatea si gusturile proprii.

Pentru un Kg de sos, net, aveti nevoie de ingredientele zise mai sus.

Topiti intr-o tigaie larga si cu fundul groscior o lingura de ulei si una de seu de vita; cand e fierbinte grasimea puneti faina si faceti un rantas de culoarea zaharului caramelizat - aramiu - amestecand intr-una, ca sa fiti sigure de uniformitatea culorii si prajelii (Doamne iarta-ma, cred ca ma renega toti de pe-aici, hmmm) Focul trebuie sa fie moale, amestecusul continuu, cam 10 minute, oooof!

Cand considerati ca-i prea plictisitor si culoarea-i tocmai buna, trantiti deasupra cu naduf toate legumele maruntite si le prajiti si pe dansele, amestecand in ciuda lor si a fainii care continua sa se prajeasca, dar invelind zarzavaria si racindu-se treptat, faina va incepe sa va multumeasca si sa se umfle; cand vedeti chestia asta, stingeti cu esenta de oase, mai amestecati un pic si puneti-i capac.

Fierbeti o ora, amestecand din cand in cand (ce? credeati ca ati scapat?) timp in care maruntiti rosiile. Le adaugati si pe ele, impreuna cu piperul, dafinul si cimbrul si mai fierbeti o jumatate de ora.

Pasati, robotiti sau strecurati toata alcatuirea, mai dati-o o data in fiert si puneti-o la pastrare peste iarna. Nici nu stiti cat o sa va multumiti ca v-ati petrecut o dimineata facand sosul asta: cateva linguri sunt suficiente pt a incropi un alt sos, avand deja o baza aromata cu de toate ale toamnei trecute.

Ne ferim de excese, evident, dar savoarea acestui sos (pe care nu-l intindem pe paine ci ne servim de el cu parcimonie) consta, totusi, in gustul inconfundabil al grasimii de vita, faina trecuta prin foc mai mult decat prevad preceptele moderne si esenta de oase; fara acestea, nu mai este sos spaniol si nu ma mai joc cu voi, dixit!... Iertaciune...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Felii olandeze
3
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura Sireata
4
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Cartofi cu piept de pui si carnati, la tigaie
Bucataras.RO

Cartofi cu piept de pui si carnati, la tigaie

Un pranz gustos si satios!

Cartofi cu piept de pui si carnati, la tigaie
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce