Ingrediente
● 1 kg faina buna de prajitura |
● 1 lingurita plina cu sare |
● 50 ml ulei |
● 700 ml apa calduta |
● Pentru umplutura : |
● 1 kg cartofi fierti si raciti, amestecati cu 3o ml ulei |
● 1 kg varza acra calita |
● 500 g brinza sarata amestecata cu marar verde tocat |
● ulei pentru copt |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
1h:40min
Faina cu sarea si apa calduta se framanta ca sa fie o coca moale . Se framinta f .f . bine 20 de minute . In timp ce framinti , adaugi ca la maioneza uleiul . Aluatul se rastoarna pe masa pe care am pus putina faina . Se portioneaza in bucati cit un mar si se lasa la dospit 15 minute . Se unge cite o foaie cu ulei , apoi se intinde cu mana cit se poate de subtire .
Pe o margine a foi intinse subtire se pune un rind de cartofi ,varza sau brinza, apoi se ruleaza foaia si se stringe in forma de spirala (rotund) Se intinde cu facaletul, sa se faca de dimensiunea tigai in care o sa o coacem . Se incinge uleiul si coacem placinta pe ambele parti .
Aluatul, eu il fac fara drojdie.
Placinta cu branza sau cu cartofi, poate fi servita cu smantana, deasupra... Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Placinta cu cartofi, varza sau branza" nu uita sa ii faci un review.
Pe o margine a foi intinse subtire se pune un rind de cartofi ,varza sau brinza, apoi se ruleaza foaia si se stringe in forma de spirala (rotund) Se intinde cu facaletul, sa se faca de dimensiunea tigai in care o sa o coacem . Se incinge uleiul si coacem placinta pe ambele parti .
Aluatul, eu il fac fara drojdie.
Placinta cu branza sau cu cartofi, poate fi servita cu smantana, deasupra... Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Placinta cu cartofi, varza sau branza" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
maraarad
• 30.01.2009 03:31:42
scuze din gresala am iesie prea repede inainte de a-ti spune ca ale tale arata foarte bine ,parca le si simt gustul tn gura.FELICITARI
maraarad
• 30.01.2009 03:28:40
Interesanta reteta .Parca ar semana putin cu o placinta pe care o face si mama la noi se cheama intorsuri.cred ca asta e putin mai usor de facut decit aia.cred ca am sa o incerc curind
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 01.01.2011 20:19:43
Revin cu un alt comentariu asupra originalitatii retetei. Este vorba de varza sibranza folosite ca umplutura.
Desigur, se poate utiliza si varza acra si calita dar reteta originala este formata din varza dulce taiata marunt, frecata cu sare, scursa de lesie si apoi adaugat piper, dupa care se caleste in ulei pana isi schimba culoarea si incepe sa devina sticloasa. Scursa de excesul de ulei daca e cazul se foloseste ca umplutura pentru respectiva placinta.
Branza pt acest tip de placinta este de fapt urda cu marar, nu telemea sarata. In unele cazuri se foloseste branza dulce amestecata cu putin galbenus de ou si un strop de smantana . Branza sarata nu pune in valoare calitatea aluatului pt ca branza sarata are o textura prea diferita si este prea "tare" ca sa se combine cu aluatul pufos.
Reteta originala ardeleneasca este gatita de fapt in cuptor inainte sa se bage painea si nu se foloseste ulei. Ca sa nu se arda se aseaza pe o frunza de varza si astfel aluatul nu se usuca, plus ca savoarea aluatului imprumuta ceva din frunza de varza, ceea ce ii da unicitate fata de tot ceea ce se face in tigaie.
Pofta buna.