Placinta cu cartofi, varza sau branza

Postat pe: 27-09-2010
(5)

Ingrediente

1 kg faina buna de prajitura
1 lingurita plina cu sare
50 ml ulei
700 ml apa calduta
Pentru umplutura :
1 kg cartofi fierti si raciti, amestecati cu 3o ml ulei
1 kg varza acra calita
500 g brinza sarata amestecata cu marar verde tocat
ulei pentru copt

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h:40min
Faina cu sarea si apa calduta se framanta ca sa fie o coca moale . Se framinta f .f . bine 20 de minute . In timp ce framinti , adaugi ca la maioneza uleiul . Aluatul se rastoarna pe masa pe care am pus putina faina . Se portioneaza in bucati cit un mar si se lasa la dospit 15 minute . Se unge cite o foaie cu ulei , apoi se intinde cu mana cit se poate de subtire .
Pe o margine a foi intinse subtire se pune un rind de cartofi ,varza sau brinza, apoi se ruleaza foaia si se stringe in forma de spirala (rotund) Se intinde cu facaletul, sa se faca de dimensiunea tigai in care o sa o coacem . Se incinge uleiul si coacem placinta pe ambele parti .

Aluatul, eu il fac fara drojdie.
Placinta cu branza sau cu cartofi, poate fi servita cu smantana, deasupra...
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Placinta cu cartofi, varza sau branza" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

sens
•  01.01.2011 20:19:43

Revin cu un alt comentariu asupra originalitatii retetei. Este vorba de varza sibranza folosite ca umplutura.

Desigur, se poate utiliza si varza acra si calita dar reteta originala este formata din varza dulce taiata marunt, frecata cu sare, scursa de lesie si apoi adaugat piper, dupa care se caleste in ulei pana isi schimba culoarea si incepe sa devina sticloasa. Scursa de excesul de ulei daca e cazul se foloseste ca umplutura pentru respectiva placinta.

Branza pt acest tip de placinta este de fapt urda cu marar, nu telemea sarata. In unele cazuri se foloseste branza dulce amestecata cu putin galbenus de ou si un strop de smantana . Branza sarata nu pune in valoare calitatea aluatului pt ca branza sarata are o textura prea diferita si este prea "tare" ca sa se combine cu aluatul pufos.

Reteta originala ardeleneasca este gatita de fapt in cuptor inainte sa se bage painea si nu se foloseste ulei. Ca sa nu se arda se aseaza pe o frunza de varza si astfel aluatul nu se usuca, plus ca savoarea aluatului imprumuta ceva din frunza de varza, ceea ce ii da unicitate fata de tot ceea ce se face in tigaie.

Pofta buna.

tatar_nicolae2006
•  02.11.2009 20:09:58

Seamana cu reteta lui Sidy.

lucia_bp
•  30.01.2009 09:49:12

Foarte bune aceste placinte!
Le fac si eu.
Felicitari!

maraarad
•  30.01.2009 03:31:42

scuze din gresala am iesie prea repede inainte de a-ti spune ca ale tale arata foarte bine ,parca le si simt gustul tn gura.FELICITARI

maraarad
•  30.01.2009 03:28:40

Interesanta reteta .Parca ar semana putin cu o placinta pe care o face si mama la noi se cheama intorsuri.cred ca asta e putin mai usor de facut decit aia.cred ca am sa o incerc curind

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Placinta cu cartofi, varza sau branza