Ingrediente
● Aluat: |
● 400 gr faina |
● 1 lingura cu ulei |
● un praf de sare |
● apa cit este nevoie |
● Umplutura: |
● 3 morcovi mari |
● 1/2 lingurita coriandru macinat (praf) |
● 1/2 lingurita chimen macinat si un virf de lingurita de seminte de chimen (alt soi) |
● 1/2 lingurita Turmeric /curcuma pudra |
● 1/2 lingurita boia dulce |
● 1/4 lingurita cardamon macinat (eu am scos semintele din fiecare pastaie si le-am macinat in mojar) 1 lingura frunze de coriandru tocate (eu nu am pus ca nu aveam) |
● sare |
● 2 linguri de ulei sau de ghee |
● 1/2 pahar cu apa |
Mod de preparare
Mai intii pregatiti aluatul amestecind pina cind obtineti un aluat compact nu foarte tare, dar nici lipicios.
Puneti aluatul pe masa si il acoperiti cu un castron, lasati acolo minim 30 min la temperatura camerei, eu l-am lasat vreo 2 ore si mi-am vazut de treaba.
Pregatiti umplutura de morcovi:
Curatati si radeti fin morcovii, puneti putina sare si ii varsati in cratita cu ulei sau ghee. Lasati sa se incalzeasca putin si adaugati toate condimentele si apa, acoperiti cu capacul si lasati pe foc foarte mic eventual si cu o tabla sub cratita sa se inabuse pina cind morcovii sunt moi. Din cind in cind verificati si mai amestecati.
Cind morcovii s-au inmuiat continuati coacerea lor pe foc mare, fara capaca amestecind des pina cind se evapora tot lichidul.
Lasati sa se raceasca.
Continuati reteta: Impartiti aluatul si mporcovii in parti egale si in acelasi numar adica unei bucati de aluat sa ii corespunda o parte din umplutura, faceti bile si din aluat si din umplutura rece. Bila de aluat trebuie sa fie mai mare decit cea de umplutura.
Puneti pe masa de lucru bila de aluat, o intindeti cu sucitorul pina ajunge la dimensiunea unei farfuriute de cafea asezati deasupra bila de umplutura, aduceti marginile aluatului spre centru peste umplutura si intindeti totul cu sucitorul pina ajungeti la dimensiunea unei farfurii, chiar daca se rupe si mai iese umplutura se poate repara sau oricum nu conteaza decit estetic, caci la coacere ca nu curge nimic.
Incalziti tigaia la maxim si coaceti aceste piinici pe rind, mai intii pe o parte si apoi pe cealalta.
Important sa fie aluatul copt ca umplutura era deja coapta.
Paratha este un fel de piine din partea de nord a Indiei regiunea Punjab, se poate umple cu orice ingredient morcovi sotati ca in reteta asta sau cu orice zarzavat cu frunze (de ex. varza), conopida sau cu cartofi (aloo paratha), radacini (cum e cea cu morcov), cu sau fara brinza paneer.
Paratha in special cele umplute se pot minca cu chutney, muraturi (pickles) si iaurt sau cu curry de carnbe sau vegetarian.
Cuvantul paratha vine de la parat si atta si inseamna aluat copt intins (plat, foaie). Atta in Hindi sau Urdu ineamna aluat. Atta este si felul de faina din care se fac toate felurile de piine indiene: naan, roti, puri, chapati si este o faina de griu dur (durum) insa fiecare foloseste ce are si ce ii place.
Nota 1:
In unele retete se coace cum am facut eu in tigaia calda si atit, altii insa ung placintele astea si pe o parte si pe alta cu ulei sau ghee si apoi le coc. Mie imi plac asa faca grasime.
Nota2: puteti folosi amestec de faina (din cea alba cu una integrala de ex). Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Paine Indiana Umpluta cu Morcovi" nu uita sa ii faci un review.
Puneti aluatul pe masa si il acoperiti cu un castron, lasati acolo minim 30 min la temperatura camerei, eu l-am lasat vreo 2 ore si mi-am vazut de treaba.
Pregatiti umplutura de morcovi:
Curatati si radeti fin morcovii, puneti putina sare si ii varsati in cratita cu ulei sau ghee. Lasati sa se incalzeasca putin si adaugati toate condimentele si apa, acoperiti cu capacul si lasati pe foc foarte mic eventual si cu o tabla sub cratita sa se inabuse pina cind morcovii sunt moi. Din cind in cind verificati si mai amestecati.
Cind morcovii s-au inmuiat continuati coacerea lor pe foc mare, fara capaca amestecind des pina cind se evapora tot lichidul.
Lasati sa se raceasca.
Continuati reteta: Impartiti aluatul si mporcovii in parti egale si in acelasi numar adica unei bucati de aluat sa ii corespunda o parte din umplutura, faceti bile si din aluat si din umplutura rece. Bila de aluat trebuie sa fie mai mare decit cea de umplutura.
Puneti pe masa de lucru bila de aluat, o intindeti cu sucitorul pina ajunge la dimensiunea unei farfuriute de cafea asezati deasupra bila de umplutura, aduceti marginile aluatului spre centru peste umplutura si intindeti totul cu sucitorul pina ajungeti la dimensiunea unei farfurii, chiar daca se rupe si mai iese umplutura se poate repara sau oricum nu conteaza decit estetic, caci la coacere ca nu curge nimic.
Incalziti tigaia la maxim si coaceti aceste piinici pe rind, mai intii pe o parte si apoi pe cealalta.
Important sa fie aluatul copt ca umplutura era deja coapta.
Paratha este un fel de piine din partea de nord a Indiei regiunea Punjab, se poate umple cu orice ingredient morcovi sotati ca in reteta asta sau cu orice zarzavat cu frunze (de ex. varza), conopida sau cu cartofi (aloo paratha), radacini (cum e cea cu morcov), cu sau fara brinza paneer.
Paratha in special cele umplute se pot minca cu chutney, muraturi (pickles) si iaurt sau cu curry de carnbe sau vegetarian.
Cuvantul paratha vine de la parat si atta si inseamna aluat copt intins (plat, foaie). Atta in Hindi sau Urdu ineamna aluat. Atta este si felul de faina din care se fac toate felurile de piine indiene: naan, roti, puri, chapati si este o faina de griu dur (durum) insa fiecare foloseste ce are si ce ii place.
Nota 1:
In unele retete se coace cum am facut eu in tigaia calda si atit, altii insa ung placintele astea si pe o parte si pe alta cu ulei sau ghee si apoi le coc. Mie imi plac asa faca grasime.
Nota2: puteti folosi amestec de faina (din cea alba cu una integrala de ex). Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Paine Indiana Umpluta cu Morcovi" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
Set pentru Smoothie si Inghetata, SICS-B6000 pentru gama B6000 si B3500
- 46 %
369.99 lei
199.99 lei
Aparat de vidat alimente FFS005X-01, vidare uscata/umeda, functie pulse
- 150 lei
1049.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany