Grisine

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
redusa
Grisine

Ingrediente

  • - 350 g faina alba tip 550, proaspat cernuta, aflata la temperatura camerei si suplimentar faina pentru infainarea suprafetei de lucru
  • - 1 si 1/2 lingurita (rasa) cu sare fina
  • - 6 g drojdie uscata
  • - 200 ml apa calduta si suplimentar 1-2 lingurite cu apa la temperatura camerei (200 ml apa intra in compozitia aluatului iar 1-2 lingurite cu apa se adauga la final galbenusului de ou daca decideti sa il adaugati)
  • - 3 linguri cu ulei de masline si suplimentar 1 lingurita cu ulei pentru pregatirea bolului in care aluatul este pus la dospit & pensularea aluatului asezat in tava, inainte de a fi pus in cuptor (aluatul poate fi pensulat inainte de a fi pus in cupt
  • - 1 lingurita cu susan sau sare grunjoasa (dupa preferinta) - reteta originala foloseste susan insa eu am adaugat sare grunjoasa
  • - 1 galbenus (optional) - reteta originala nu include galbenusul de ou printre ingrediente insa folosindu-l, grisinele vor avea un aspect auriu, mai frumos decat in cazul pensularii aluatului cu ulei

Mod de preparare

- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei.
- In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta.
- Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata.
- Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere.
- Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare.
- Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa apoi sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul).
- Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor cu mainile timp de 20 - 30 de secunde. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere.
- Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluat cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm.
- Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati de aluat se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat.
- Se ruleaza fiecare bucata de aluat intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm.
- Se incalzeste cuptorul la 200 grade C.
- Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm.
- Se aseaza in tava fasiile de aluat modelate, la distanta unele de altele.
- Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa).
- Se presara la suprafata aluatului susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte).
- Se coc in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana devin aurii.
- Grisinele coapte se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Salata Simpla de Salata Verde
3
Salate

Salata Simpla de Salata Verde

Salata Simpla de Salata Verde
Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
4
Fripturi

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor

Cotlet de Porc cu Rozmarin, la Cuptor
Parteneri
Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Bucataras.RO

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii

Am preparat o mancarica tare buna pe care puteti sa o incercati si cu piept de pui, sau, de ce nu, si cu carne de vita.

Spaghete cu carne de porc, legume mexicane si sos de rosii
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute