Cozonac cu Nuca II

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 6 oua: 3 intregi
  • 3 galbenusuri
  • 1 kg faina
  • 250 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 200 g unt (topit si caldut) coaja de la 1 lamaie si/sau portocala rasa
  • 50 g drojdie
  • 1 lingurita sare
  • esenta de vanilie
  • Umplutura:
  • 500 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • 3 albusuri
  • esenta de rom
  • Pentru uns cozonacii: 1 ou

Mod de preparare

Aluatul:
Zaharul se topeste in laptele caldut apoi se adauga coaja de lamaie, rasa. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar peste care se toarna putin lapte si se lasa sa creasca (maia). Intr-un castron se pune faina cernuta. La mijloc se sparg ouale, se pune sarea, se adauga maiaua, laptele in care s-a ras coaja de lamaie si vanilie.

Se framanta cu pumnii din exterior spre interior, adaugand treptat untul topit, pana cand aluatul se omogenizeaza si se dezlipeste de pe castron. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut (intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer)

Umplutura:
Nuca macinata se amesteca bine cu zaharul. Apoi se adauga albusurile batute spuma, de la cele trei oua carora le-am luat galbenusurile.

Aluatul se imparte in doua. Se intinde o foaie pe planseta presarata cu faina. Deasupra se intinde jumatate din compozitia de nuca si se ruleaza. Se aseaza in forma (unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt) si se mai lasa la crescut. La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea cozonac. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.

Inainte de a-i baga in cuptor, cozonacii se inteapa cu o frigaruie (sa nu crape la coacere) si se ung cu un ou batut. Se lasa in cuptor 60 min.

Nu e mult de munca, dar tinand cont de timpii in care se lasa la crescut ... dureaza.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
2
Conserve, muraturi

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat

Florile de Tei si Siropul lor inmiresmat
Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna

Tocana Siciliana de Legume Pentru Iarna
Chec cu Cacao Pufos
4
Dulciuri

Chec cu Cacao Pufos

Chec cu Cacao Pufos
Parteneri
Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Bucataras.RO

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească

Ciorba de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească tradițională....

Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională românească
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura