Aluatul:
Zaharul se topeste in laptele caldut apoi se adauga coaja de lamaie, rasa. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar peste care se toarna putin lapte si se lasa sa creasca (maia). Intr-un castron se pune faina cernuta. La mijloc se sparg ouale, se pune sarea, se adauga maiaua, laptele in care s-a ras coaja de lamaie si vanilie.
Se framanta cu pumnii din exterior spre interior, adaugand treptat untul topit, pana cand aluatul se omogenizeaza si se dezlipeste de pe castron. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut (intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer)
Umplutura:
Nuca macinata se amesteca bine cu zaharul. Apoi se adauga albusurile batute spuma, de la cele trei oua carora le-am luat galbenusurile.
Aluatul se imparte in doua. Se intinde o foaie pe planseta presarata cu faina. Deasupra se intinde jumatate din compozitia de nuca si se ruleaza. Se aseaza in forma (unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt) si se mai lasa la crescut. La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea cozonac. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Inainte de a-i baga in cuptor, cozonacii se inteapa cu o frigaruie (sa nu crape la coacere) si se ung cu un ou batut. Se lasa in cuptor 60 min.
Nu e mult de munca, dar tinand cont de timpii in care se lasa la crescut ... dureaza.
Pofta buna!
Ciorba de cartofi cu afumătură este una dintre cele mai gustoase din bucătăria românească tradițională....
Ciorbă de cartofi cu afumătură - Rețeta tradițională româneascăO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii