Cozonac cu Nuca II

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 6 oua: 3 intregi
  • 3 galbenusuri
  • 1 kg faina
  • 250 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 200 g unt (topit si caldut) coaja de la 1 lamaie si/sau portocala rasa
  • 50 g drojdie
  • 1 lingurita sare
  • esenta de vanilie
  • Umplutura:
  • 500 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • 3 albusuri
  • esenta de rom
  • Pentru uns cozonacii: 1 ou

Mod de preparare

Aluatul:
Zaharul se topeste in laptele caldut apoi se adauga coaja de lamaie, rasa. Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar peste care se toarna putin lapte si se lasa sa creasca (maia). Intr-un castron se pune faina cernuta. La mijloc se sparg ouale, se pune sarea, se adauga maiaua, laptele in care s-a ras coaja de lamaie si vanilie.

Se framanta cu pumnii din exterior spre interior, adaugand treptat untul topit, pana cand aluatul se omogenizeaza si se dezlipeste de pe castron. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut (intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer)

Umplutura:
Nuca macinata se amesteca bine cu zaharul. Apoi se adauga albusurile batute spuma, de la cele trei oua carora le-am luat galbenusurile.

Aluatul se imparte in doua. Se intinde o foaie pe planseta presarata cu faina. Deasupra se intinde jumatate din compozitia de nuca si se ruleaza. Se aseaza in forma (unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt) si se mai lasa la crescut. La fel se procedeaza si cu cel de-al doilea cozonac. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade.

Inainte de a-i baga in cuptor, cozonacii se inteapa cu o frigaruie (sa nu crape la coacere) si se ung cu un ou batut. Se lasa in cuptor 60 min.

Nu e mult de munca, dar tinand cont de timpii in care se lasa la crescut ... dureaza.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Desert prajitura cu zmeura
Bucataras.RO

Desert prajitura cu zmeura

"Retete de suflet"

Desert prajitura cu zmeura
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola