Chec cu Zahar Ars

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 1/2 pahar zahar pudra
  • 3 lg ulei
  • 1 ou
  • 300 g faina
  • 1 varf cutit de bicarbonat dizolvat in rom
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • Pt decor:
  • zahar
  • nuci
  • alune
  • migdale

Mod de preparare

Am gasit reteta aceasta rasfoind vol. I al Dulciurilor de casa din 1985... cartea a apartinut mamei mele si e cam ferfenita, dar am oblojit-o in ultimii 15 ani de cand i-am confiscat-o... hi, hi, hi... si folosit-o.

Se arde intr-un vas 1/2 pahar zahar, se stinge cu 1/2 pahar apa (eu am folosit cestile de cafea) si-am amestecat si-am rasamestecat pana a devenit clar ca si coniacul si se lasa sa se raceasca.

Eu dupa ce am facut operatia aceasta, m-am culcat... si-am dormit vreo doua ore... dupa-masa. Cand m-am trezit, m-am apucat de restu'... :_)

Se toarna faina, eu intotdeauna o cern, intr-un castron, se adauga zaharul ars racit, oul, uleiul, bicarbonatul - eu l-am stins in jumatate de fiola de esenta de rom, vanilia - 1 plic de zahar vanilat si un pahar de zahar. Pai, paharul avea vreo 200 g si zaharul ars inca 100 g, deci 300 de g in total, la 300 g faina mi s-a parut cam mult, am gustat - era intr-adevar foarteee dulce, astfel incat n-am pus decat jumatate de pahar, adica 100 g de zahar.

Se amesteca bine si se bat cu telul - eu cu mixeru'. Se aseaza intr-o forma de chec unsa cu unt - eu am pus-o in forma de guguluf ca-mi place mai mult - si se coace la foc potrivit 30-35 de minute.

... restu'... e istorie! ha, ha, ha!
Se serveste alaturi de o cana de ceai de fructe fierbinte; -)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Desert priconuci a la Cleme
Bucataras.RO

Desert priconuci a la Cleme

Cum reiese si din titlu m-am inspirat din reteta Clementinei https://www.bucataras.ro/retete/fursecuri-priconuci-79851.html....

Desert priconuci a la Cleme
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola