Varzari

Complexitate
redusa
Varzari

Ingrediente

  • Umplutura
  • -1 varza potrivita
  • -1 ceapa, optional
  • -ulei
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -cimbru proaspat sau uscat
  • Aluat
  • -2 linguri ulei
  • -150 ml lapte
  • -1 lingura zahar
  • -1 praf de sare
  • -500 g faina
  • -2 oua
  • -1 ¼ lingurita drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • -2 galbenusuri pentru uns

Mod de preparare

Umplutura
Tocati varza, presarati sare, framantati-o putin si lasati-o 20- 30 min sa-si lase apa si sa se inmoaie.
Intre timp, caliti in ulei incins ceapa tocata marunt (optional), adaugati varza stoarsa in mana si caliti in continuare, amestecand mereu, pana cand varza devine translucida.
Spre sfarsit, condimentati cu sare, piper si cimbru, dupa gust. Lasati la racit.

Aluat
Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta, ouale si la sfarsit, drojdia uscata.
Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut. Turnati peste restul ingredientelor si framantati un aluat elastic, nelipicios. Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru uns cu putin ulei si impariti coca in cateva parti pentru a lucra mai usor. Luati o parte de aluat si intindeti-l in foaie dreptunghiulara, tinand restul de aluat, fie acoperit cu un servet, fie uns la suprafata cu putin ulei pentru a impiedica uscarea lui.

Taiati foaia de aluat sub forma de patratele, puneti la mijloc o cantitate generoasa de varza, acoperiti umplutura cu aluat si rotunjiti fiecare bucata intre palme. Asezati-le intr-o tava unsa cu putin ulei sau tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenusurile batute bine.

Dati la cuptorul preancalzit, pentru circa 20- 30 min, la foc potrivit sau pana cand varzarile sunt facute si frumos rumenite. Serviti caldute, dar sunt la fel de bune si reci.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici