Torta Pasqualina - Tarta Pascala

Complexitate
redusa
Torta Pasqualina - Tarta Pascala

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 300 gr faina
  • 150 ml apa
  • 70 ml ulei
  • 2 legaturi de frunze de sfecla sau spanac
  • 250 gr ricotta
  • 4 albusuri sau 2 oua intregi
  • 50 gr parmezan ras
  • ulei+ ou+lapte pentru unsa sau numai ulei
  • facultativ citeva oua

Mod de preparare

Se framinta un aluat care se lasa sa se odihneasca invelit in folie trasnparenta pe masa in bucatarie, apoi se taie in 4, se intinde prima foaie, care se aseaza peste vasul in care se vacoace torta, se stropeste cu putin ulei si se intinde si cealalta foaie, apoi se aseaza umplutura.

In reteta traditionala impreuna cu frunzele verzi se pune si Quagliata (prescinseua... in dialectul genovez) adica un fel de zer de la lapte.

Eu am pus frunzele crude caci erau extrem de proaspete si deci se pot coace doar intre foi... cine foloseste spanac, stevie sau mai stiu eu ce alte plante... inclusiv anghinarea le poate inabusi in putin ulei cu sau fara o ceapa sau un catel de usturoi, in fine fiecare dupa gust.

Se fac citeva gauri cu dosul lingurii in verdeturi si se aseaza cite un ou crud care odata copt va arata ca un ou ochi... iar cind se taie torta felii se va vedea si oul... Eu nu l-am pus pt ca deja erau prea multe oua.

Am asezat peste cealalta foaie am stropit cu ulei si am pus si foaia nr 4... am strins pe margini, am uns cu ulei + ou batut cu lapte.

La cuptor la 180C pina cind s-a rumenit frumos.
Torta pasqualina specifica din Liguria (regiunea)... are in general multe foi o umplutura de "buruieni" (bieta - un fel de frunze de sfecla sau alte ierburi salbatice sau spanac sau anghinare)

Reteta mea doar cu 2 foi dedesubt si alte 2 deasupra. In mod normal se pun si cite 33 de foi (cifra simbolica in aceasta perioada).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
2
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Prajitura turnata cu branza de vaci
4
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Conserva de Fasole Verde
5
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Parteneri
Desert cozonac cu rahat si ciocolata
Bucataras.RO

Desert cozonac cu rahat si ciocolata

O varianta cu rahat si cu @nutella. Copiilor le va place foarte mult.  ...

Desert cozonac cu rahat si ciocolata
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia