Torta Pasqualina - Tarta Pascala

Complexitate
redusa
Torta Pasqualina - Tarta Pascala

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 300 gr faina
  • 150 ml apa
  • 70 ml ulei
  • 2 legaturi de frunze de sfecla sau spanac
  • 250 gr ricotta
  • 4 albusuri sau 2 oua intregi
  • 50 gr parmezan ras
  • ulei+ ou+lapte pentru unsa sau numai ulei
  • facultativ citeva oua

Mod de preparare

Se framinta un aluat care se lasa sa se odihneasca invelit in folie trasnparenta pe masa in bucatarie, apoi se taie in 4, se intinde prima foaie, care se aseaza peste vasul in care se vacoace torta, se stropeste cu putin ulei si se intinde si cealalta foaie, apoi se aseaza umplutura.

In reteta traditionala impreuna cu frunzele verzi se pune si Quagliata (prescinseua... in dialectul genovez) adica un fel de zer de la lapte.

Eu am pus frunzele crude caci erau extrem de proaspete si deci se pot coace doar intre foi... cine foloseste spanac, stevie sau mai stiu eu ce alte plante... inclusiv anghinarea le poate inabusi in putin ulei cu sau fara o ceapa sau un catel de usturoi, in fine fiecare dupa gust.

Se fac citeva gauri cu dosul lingurii in verdeturi si se aseaza cite un ou crud care odata copt va arata ca un ou ochi... iar cind se taie torta felii se va vedea si oul... Eu nu l-am pus pt ca deja erau prea multe oua.

Am asezat peste cealalta foaie am stropit cu ulei si am pus si foaia nr 4... am strins pe margini, am uns cu ulei + ou batut cu lapte.

La cuptor la 180C pina cind s-a rumenit frumos.
Torta pasqualina specifica din Liguria (regiunea)... are in general multe foi o umplutura de "buruieni" (bieta - un fel de frunze de sfecla sau alte ierburi salbatice sau spanac sau anghinare)

Reteta mea doar cu 2 foi dedesubt si alte 2 deasupra. In mod normal se pun si cite 33 de foi (cifra simbolica in aceasta perioada).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Cele mai apreciate rețete
Rulada de carne cu sunca si felii de branza
2
Mancaruri cu carne

Rulada de carne cu sunca si felii de branza

Rulada de carne cu sunca si felii de branza
Biscuiti prajiti-Banane prajite
3
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert melcisori cu branza dulce
Bucataras.RO

Desert melcisori cu branza dulce

Aluat fraged si umplutura cremoasa si dulce. Un dulce rapid si gustos pentru oricare moment al zilei, alaturi de un ceai sau...

Desert melcisori cu branza dulce
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Culinar.RO

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post