Torta Pasqualina - Tarta Pascala

Complexitate
redusa
Torta Pasqualina - Tarta Pascala

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 300 gr faina
  • 150 ml apa
  • 70 ml ulei
  • 2 legaturi de frunze de sfecla sau spanac
  • 250 gr ricotta
  • 4 albusuri sau 2 oua intregi
  • 50 gr parmezan ras
  • ulei+ ou+lapte pentru unsa sau numai ulei
  • facultativ citeva oua

Mod de preparare

Se framinta un aluat care se lasa sa se odihneasca invelit in folie trasnparenta pe masa in bucatarie, apoi se taie in 4, se intinde prima foaie, care se aseaza peste vasul in care se vacoace torta, se stropeste cu putin ulei si se intinde si cealalta foaie, apoi se aseaza umplutura.

In reteta traditionala impreuna cu frunzele verzi se pune si Quagliata (prescinseua... in dialectul genovez) adica un fel de zer de la lapte.

Eu am pus frunzele crude caci erau extrem de proaspete si deci se pot coace doar intre foi... cine foloseste spanac, stevie sau mai stiu eu ce alte plante... inclusiv anghinarea le poate inabusi in putin ulei cu sau fara o ceapa sau un catel de usturoi, in fine fiecare dupa gust.

Se fac citeva gauri cu dosul lingurii in verdeturi si se aseaza cite un ou crud care odata copt va arata ca un ou ochi... iar cind se taie torta felii se va vedea si oul... Eu nu l-am pus pt ca deja erau prea multe oua.

Am asezat peste cealalta foaie am stropit cu ulei si am pus si foaia nr 4... am strins pe margini, am uns cu ulei + ou batut cu lapte.

La cuptor la 180C pina cind s-a rumenit frumos.
Torta pasqualina specifica din Liguria (regiunea)... are in general multe foi o umplutura de "buruieni" (bieta - un fel de frunze de sfecla sau alte ierburi salbatice sau spanac sau anghinare)

Reteta mea doar cu 2 foi dedesubt si alte 2 deasupra. In mod normal se pun si cite 33 de foi (cifra simbolica in aceasta perioada).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Degetele de pui - crocante si savuroase
2
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Cornulete cu Nuca II
4
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Prajitura cu mere si nuci, de post
5
Dulciuri

Prajitura cu mere si nuci, de post

Prajitura cu mere si nuci, de post
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia